Dolar

32,4870

Euro

34,7454

Altın

2.417,73

Bist

10.045,74

Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyeti

Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyeti

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 17:41:04

Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyeti
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyetine ilişkin, "Seçim atmosferinin karmaşasından yararlanan maden şirketi, bütün yasa dışı yolları kullanarak bu raporun kabul edilmesini sağlamış ve yeni bir ÇED olumlu kararı askıya çıkarılmıştır" dedi.

Yeşil Artvin Derneği üyeleri, Rize İdare Mahkemesi'nin, 5 Ocak 2015'te, Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde 38 hektar alandaki Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi için hazırlanan "ÇED olumlu" raporunu iptal etmesinin ardından ilgili şirket tarafından hazırlanan yeni ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kabul edilerek askıya çıkarıldığı iddiasıyla Halitpaşa Camisi kavşağında toplandı.

Ellerinde pankartlarla slogan atarak Orman Bölge Müdürlüğü önüne kadar yürüyen grup adına basın açıklamasını okuyan Karahan, Rize İdare Mahkemesi'nin kararında açık olarak Cerattepe bölgesinde madencilik yapılamayacağının belirtildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Mahkemenin bu kararı maden şirketi tarafından temyiz edilmiş olup dosya halen Danıştay aşamasındayken şirket bu davadan umudunu kesmiş olacak ki yeni bir ÇED raporu hazırlayarak ilgili bakanlığa sunmuştur. Seçim atmosferinin karmaşasından yararlanan maden şirketi, bütün yasa dışı yolları kullanarak bu raporun kabul edilmesini sağlamış ve yeni bir ÇED olumlu kararı askıya çıkarılmıştır. Böylece yeni bir dava süreci de başlamış olmaktadır."

"ÇED olumlu" kararının yasa dışı olduğunu öne süren Karahan, Rize İdare Mahkemesi'nin 5 Ocak'ta verdiği kararın, önceki ÇED raporunun eksik olduğu değil, dava konusu yerde madencilik yapılamayacağını yönünde olduğunu kaydetti.

Karahan, bunun çok açık, tek bir anlamı olduğunu dile getirerek, "Artvin'i, Artvin halkı değil madenciler terk edecektir. Maden şirketi bunu anlamamış olacak ki yeni bir ÇED raporuyla mahkemenin bu kararının arkasından dolanabileceğini zannetmektedir" ifadesini kullandı.

Maden şirketinin yeni izinler için hemen başvuruda bulunarak Orman Bölge Müdürlüğünün olumlu görüşünü baskıyla alıp Ankara'ya gönderdiğini iddia eden Karahan, "Yeni bir ÇED'le ilgili yeni dava süreci beklenmeden, bu ÇED yargı onayından geçmeden, Cerattepe'de Orman Bölge Müdürüne rağmen ağaç katliamı yaptırmayacağımızı, canımız pahasına yaşam hakkımızı savunacağımızı ilan ediyoruz. Cerrattepe'de ağaç kesimine karşı her gün iki kişi nöbet tutacağız" diye konuştu.

Orman Bölge Müdürlüğü önüne "madene hayır" yazılı pankart asan grup, daha sonra dağıldı.

Haber Ara