Dolar

32,2655

Euro

34,7632

Altın

2.411,96

Bist

10.267,09

Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-10 15:33:15

Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "En büyük arzumuz, Atatürk'ün aziz hatırasına sahip çıkmak, gelişmiş çağdaş toplumlarla aynı seviyeye ulaşmak, milletimizin huzur ve mutluluğunu daim kılmak, milli birlik ve kardeşliği sağlam bir zemine oturtmak. Son dönemde ülkemizdeki değişim ve dönüşümün seyri de bu yönde olmuştur" dedi.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 77. yılı dolayısıyla, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca ATO Kongre Merkezinde "Atatürk'ü Anma Töreni" düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Tuğrul Türkeş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, kuvvet komutanları, yüksek yargı mensupları ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs de katıldı.

Başbakan Yardımcısı Türkeş, törende yaptığı konuşmada, başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere vatan uğruna canlarını veren tüm şehitlere rahmet diledi.

Milletleri yücelten değerin, sahip oldukları evlatlar ve bu evlatlar tarafından tarihin unutulmaz sayfalarına altın harflerle yazılan kalıcı eserler olduğuna dikkati çeken Türkeş, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra düşmanlardan temizlenen Türkiye'yi modern bir devlet haline getiren, ilelebet muhafaza ve müdafaa edilecek Cumhuriyet gibi güzel bir mirası bırakan Atatürk'ün, bu aziz milletin bağrından çıktığını anlattı.

Mustafa Kemal'in sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada takdir edilen ve örnek alınan başarılı bir lider olduğunu belirten Türkeş, konuşmasında tarihsel bilgilere de vererek, devletlerin siyaset ve dünyayı algılayış biçimlerinin yeniden şekillendiğini vurguladı.

- "Türkiye umut dolu geleceğe, emin adımlarla ilerlemektedir"

Başbakan Yardımcısı Türkeş, bir kısım resmi veya gayri resmi tarihçiler tarafından ilgi ve vefadan mahrum bırakılan Enver Paşa ve silah arkadaşlarını da tarihin huzurunda Atatürk ile yan yana anmak istediğini ifade etti.

İstikrarsızlık ve kaosun yaşandığı bir ortamda karizmatik bir lider olarak ortaya çıkan Atatürk'ün tüm hayatını şekillendirecek yol haritasını çizdiğini, askeri eğitimle başlayıp Cumhurbaşkanlığıyla noktalanan 57 yıllık yaşamına üstün başarılar sığdırdığını aktaran Türkeş, lider olarak Atatürk'ün toplumu etkileyen güçlü bir hitabet ve imaja sahip olduğunu kaydetti.

Türkeş, kriz dönemlerinde radikal çözümler üreten Mustafa Kemal'in risk almaktan kaçınmadığını, düşüncelerini ulusla paylaştığını, popülizmden uzak durduğunu belirtti.

Gerçekçi ve bilgiye dayalı bir milliyetçi anlayış izleyen Atatürk'ün, millete, halka bıraktığı en büyük eserinin bu yıl 92. yıl dönümü kutlanan Cumhuriyet olduğunu anımsatan Türkeş, Atatürk'ün muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için her alanda çağdaş dünyayla yarıştığını bildirdi.

Tarihin, bilgi üreten ve ürettiği bilgiyi hayata aktaran milletlerin büyük medeniyetler kurduğuna, öte yandan bilgi ve pratikten mahrum ulusların da silinip gittiğine şahitlik ettiğini kaydeden Türkeş, "En büyük arzumuz Atatürk'ün aziz hatırasına sahip çıkmak, gelişmiş çağdaş toplumlarla aynı seviyeye ulaşmak, milletimizin huzur ve mutluluğunu daim kılmak, milli birlik ve kardeşliği sağlam bir zemine oturtmak. Son dönemde ülkemizdeki değişim ve dönüşümün seyri de bu yönde olmuştur. Elde edilen kazanımlarla devlet ve millet olarak parlak bir geleceğe umutla bakılmaya başlanmıştır. Türkiye her geçen gün, geçmişinden, milli ve manevi değerlerinden aldığı güçle umut dolu geleceğe, emin adımlarla ilerlemektedir" diye konuştu.

- "Tarih boyunca yaşanan olayların şehadetiyle ortadadır"

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Örs de yaptığı konuşmada, milli mücadelenin başkumandanı olan Atatürk'ü, ebediyete intikalinin 77. yılı dolayısıyla rahmetle andı.

Örs, Atatürk'ün Türk tarihinin son yüzyılına damgasını vuran büyük bir aksiyon adamı olduğunu, uçurumun kenarından dönen bir milleti, modern dünyada yeniden var etmeye çalıştığını belirtti.

Atatürk'ü, kendisinin içerisinde yer almadığı bir "Atatürkçülüğe" hapseden ve yeniden yorumlanmasına izin vermeyen zihniyetlerin, onun tüm hayatı boyunca bir ideolog gibi değil, aksiyon adamı gibi davrandığı gerçeğini görmezden geldiğini vurgulayan Örs, böylece bilerek veya bilmeyerek Atatürk'ün manevi şahsına zarar verildiğini anlattı.

Atatürk'ün yol gösterici ideallerinin günümüzde birer birer hayata geçirildiğini ifade eden Örs, "Bunları canla başla gerçekleştirmeye çalışanları, her fırsatta 'Atatürk düşmanlığıyla' suçlayan, içten yanmalı, dıştan ittirmeli bazı kafası karışık aydınların tavrını anlamak mümkün değil" dedi.

Muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmanın yegane yolunun eğitim, bilim, sanat ve teknolojiyle eş zamanlı olarak inşa edilecek milli kültürün varlığına bağlı olduğunu aktaran Örs, "Türk milletinin kutsallarına, inançlarına, değerlerine, geleneksel hayat tarzına dil uzatan, bu ülkenin kahir ekseriyetini oluşturan halk sınıflarını cahil ve beyinsiz kitleler olarak gören, birbirinden farklı özelliklere sahip toplum kesimlerinin sosyolojik gerçeklerini göz ardı ederek siyaset üretmeye çalışan hiç bir yapının, bu ülkede başarılı olmadığı, olamayacağı tarih boyunca yaşanan olayların şehadetiyle ortadadır" diye konuştu.

Haber Ara