Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

BM İklim Değişikliği Zirvesi

BM İklim Değişikliği Zirvesi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-02 12:27:44

BM İklim Değişikliği Zirvesi
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi'nde Türkiye'yi, İklim Değişikliği Başmüzarekecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar temsil etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığıından yapılan açıklamaya göre, BM Genel Kurulu'nun İklim Değişikliği Üst Düzey Etkinliği, 29-30 Haziran 2015 tarihlerinde New York'ta gerçekleştirildi.

BM Genel Kurulu'nda Türkiye adına söz alan Birpınar, iklim değişikliğinin, 21. yüzyılın en önemli sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin, Paris'te gerçekleştirilecek 21. Taraflar Konferansı'ndan beklentisinin, eşitlik ile ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ilkelerine dayanan adil, etkili ve yasal bağlayıcılığı olan kalıcı bir anlaşmanın elde edilmesi olduğunu ifade etti.

Birpınar, 2009 yılında Kopenhag Konferansı'nda yaşanan başarısızlığın tekrar etmemesi gerektiğinin altını çizerek, yeni anlaşmanın, sözleşme ekleri gibi miadını doldurmuş kategoriler yerine dengeli bir farklılaştırma modelini esas alması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin, ulusal katkısını hazırlama sürecinde olduğunu belirten Birpınar, çalışmaların Ağustos-Eylül aylarında tamamlanacağını dile getirdi.

Yeni anlaşmaya giden yolda uluslararası müzakerelerde farklılaşma, finansal destek, teknoloji transferi, şeffaflık, yasal yaptırım ve taahhütler konularına ilişkin ortak bir dil geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Birpınar, Türkiye'nin Paris Konferansı'nın başarıyla sonuçlanması için elinden gelen katkıyı yapacağını kaydetti.

- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise toplantıdaki konuşmasında, beş ay sonra Paris'te 21. Taraflar Konferansının gerçekleştirileceğini ifade ederek, üst düzey etkinliğin bütün ülkelerin Paris'te etkin ve evrensel bir anlaşmaya varılmasını sağlamak için neler yapacaklarını tartışmaları açısından önemli olduğunu vurguladı.

Dünyada en fazla sera gazı emisyonuna neden olan Çin ve ABD'nin, iddialı iklim eylemlerini açıkladığını anımsatan Ban, benzer biçimde G7 ve G20'de bulunan en büyük ekonomilerin de eyleme geçtiklerine dikkati çekti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına da değinen Ban, artık dünyanın pek çok yerinde fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmaya başladığını ifade etti.

Ban Ki-mun, uluslararası düzeyde üzerinde anlaşılan 2 derecelik sıcaklık artışı içinde kalmak için yapılması gerekenlerin tamamlanması için sadece birkaç kısa yıl kaldığını, bilim dünyasının açıkça belirttiğini aktardı.

Ban, yeni iklim anlaşması çerçevesinde düşük emisyonlu bir gelecek vurgusunun, temiz enerji, iklim-esnek yatırımların, eşitlik ilkesinin, şeffaf bir ölçme, izleme, değerlendirme sisteminin kurulmasını içeren bir mekanizmanın, güvenilir iklim finansmanının ve anlaşmanın esnekliği adına bilimsel zemine oturtulmuş ulusal katkıların vazgeçilmez unsurlar olduğunu dile getirdi.

Ban Ki-mun, gelişmiş ülkeleri, gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı konusunda değeri 100 milyar doları bulan finansal desteği sağlamak hususunda göreve çağırdı.

Haber Ara