Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Başbakan Davutoğlu Şanlıurfa'da

Başbakan Davutoğlu Şanlıurfa'da

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-21 14:21:32

Başbakan Davutoğlu Şanlıurfa'da
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Anlaşılan o ki bütün bu süreç içinde ya bir sızma ya da grup içinde söz konusu olan kimliği teşhis edilemeyen bir şahısla bir canlı bomba olmak suretiyle bu katliam gerçekleştiriliyor. Şahsın tespiti konusunda mesafe alındı. Emniyet birimlerimiz, bütün irtibatları tespit edebilmek ve bu şahsın sadece Türkiye içinde Türkiye dışında ne kadar bağlantısı varsa ortaya çıkarabilmek için yoğun bir çaba içinde" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Şanlıurfa'da, dün Suruç'ta gerçekleştirilen terör saldırısında yaralananları hastanede ziyaretinin ardından Valiliğe geçti.

Vali İzzettin Küçük'ten brifing alan Davutoğlu, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, gerçekleşen saldırıda şu ana kadar 32 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 29 kişinin hastanelerde tedavi gördüğünü söyledi.

Davutoğlu, yetkililerden detaylı bir brifing aldığını belirterek, Türkiye'nin ortak duygu ve hissiyatla davranması gereken çok acı bir olayla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Ülkenin bu tarz bir olayla ilk defa karşı karşıya kalmadığını vurgulayan Davutoğlu, 2003'te İstanbul'da El Kaide bağlantılı terör olaylarını ve sivil alanda yapılan saldırıları hatırlattı.

Davutoğlu, 2007'de Ulus Anafartalar'da PKK bağlantılı yapılan saldırıyı, 2008'de Diyarbakır'da çok sayıda vatandaşın vefatıyla gerçekleşen canlı bomba olaylarını anımsatarak, "Yine Reyhanlı saldırısı 2013'te ve geçtiğimiz seçim kampanyası döneminde gerçekleşen Diyarbakır saldırısı, farklı örgütler tarafından yapılmış olsa da milletimizin bütünlüğüne dönük saldırılardır. Bir kez daha ifade ediyorum, dün gerçekleşen saldırı daha önce El Kaide'nin, PKK'nın ya da DAEŞ'ın veya Suriye, rejim bağlantılı grupların Reyhanlı'da yaptığı saldırıların hepsi aynı insanlık dışı zihniyetin gerçekleştiği saldırılardır" diye konuştu.

Bütün bu saldırılarda vefat edenleri rahmetle andığını kaydeden Davutoğlu, ailelere de bir kez daha taziyelerini sundu.

Başbakan Davutoğlu, hastanede ziyaret ettiği vatandaşlarla ilgili bütün hastane ve Sağlık Bakanlığı yetkililerine gerekli talimatların verildiğini vurgulayarak, "Bir hastamız yoğun bakımda, daha acil bir durumda olduğu için onun süratle helikopter ambulans ya da uçakla daha iyi bir hastaneye nakli için de gerekli talimatları verdik" dedi.

-"Şüpheli konusunda önemli bir aşamaya geldik"

Bu tarz bir olayla karşı karşıya kalındığında ilk ve öncelikli düşüncelerinin insani boyut olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Orada kaybettiğimiz vatandaşlarımızın hepsi yüreğimizden kopan birer parçadır. Siyasi düşünceleri ne olursa olsun, siyasi geçmişleri, ideolojileri ne olursa olsun hepsi bizim vatandaşımızdır, hepsi bizim canımızdır. Bu anlamda bu insani boyut, vatandaşlık bağlamındaki ortak kader boyutu söz konusu olduğunda bütün diğer konular ikinci noktaya gelir" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, olayın ikinci boyutuna da değinerek, şöyle devam etti:

"Tabii ki bunun idari ve hukuki soruşturmasıdır. Biraz önce çok detayı bir brifing aldım, derinlemesine bu soruşturma sürdürülüyor. Bu grup Suruç'a yaklaşırken güvenlik birimlerimiz tarafından gerekli aramalar yapılıyor. Bunları bütün detaylarını, bilgilerini aldık. Belediye, iki kişi de orada da göz altına alınıyor, bu arama esnasında daha önce arananlar listesinde olmaları hasebiyle. Daha sonra belediyenin kültür merkezine ki bu kültür merkezinin etrafı 1 metre 20 santimlik bir duvar, üzerinde de demir engellerle korunaklı bir yer. Oraya intikal ettirildiğinde de gelen talep üzerine belediye alanı olduğu için ikinci bir arama yapılmıyor.

Anlaşılan o ki bütün bu süreç içerisinde ya bir sızma ya da grup içinde söz konusu olan, kimliği teşhis edilemeyen bir şahıs tarafından bir canlı bomba olmak suretiyle bu katliam gerçekleştiriliyor. Buradan anlaşılıyor ki bir canlı bomba olma suretiyle bu kayıp yaşandı. Şahsın tespiti konusunda ciddi bir mesafe alındı. Emniyet birimlerimiz, bütün irtibatları tespit edebilmek ve bu şahsın Türkiye içinde, Türkiye dışında ne kadar bağlantısı varsa ortaya çıkarabilmek için de yoğun bir çaba içinde. Şüpheli konusunda önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Soruşturmanın selameti açısından şu aşamada bu isim, muhtemel şüpheli isim hususunda güvenlik birimlerimizin açıklamasına kadar bir açıklama söz konusu olmayacaktır."

Bir kez daha bütün bu olayın oluş süreci esnasında kimler bundan sorumluysa gereken her şeyin yapılacağının altını çizen Davutoğlu, "İdari hukuki soruşturma irtibatlarıyla çıkartılacak ve gereken çalışmalar yürütülecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. En ufak bir eksikliğe, en ufak bir ihmale kesinlikle tahammül gösterilmez" ifadesini kullandı.

- "Dün yaptığım çağrıyı bir kez daha tekrarlıyorum"

Olayın, Türkiye'nin kaderini ve huzurunu ilgilendiren siyasi boyutu da olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bu saldırı Türkiye'ye yapılan bir saldırıdır. Kimse, Türkiye içinde bir diğerinin bir gruba saldırısı gibi değerlendirmemeli. Aksine, bütün Türkiye'ye yönelik bir saldırı olarak hepimiz ortak bir tavır sergilemeliyiz. Yurtdışında, ülkemizin sınırlarının ötesindeki çatışmaların Türkiye içine sirayet ettirilmesine izin vermemiz gerekir. Bu bağlamda da dün yaptığım çağrıyı bir kez daha tekrarlıyorum. 4 parti genel başkanları olarak, terörün, şiddetin her türüne karşı ortak kader bilinci ve ortak vatandaşlık aidiyet bilinciyle davranmamız gereken günlerdeyiz" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, kimsenin, bu olayların siyasi istismarına yönelmemesi gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Yapılacak siyasi istismar, sadece halkımızı rencide etmekle kalmaz, ülkemizin geleceğini de ciddi şekilde tehdit altına alır. Terör, şiddet söz konusu olduğunda hepimiz ortak bir perspektifte, anlayışta buluşmalıyız. Geçmişte yaşadığımız acı olayları zikrettim, bu olayların failleri farklı olabilir ama zihniyetleri, hedefleri aynıdır. Zihniyetleri terör üzerinden bir siyasi rant sağlanmadır, hedefleri ise Türkiye'dir. Biz her ne surette olursa olsun Türkiye'ye zarar gelebilecek herhangi bir gelişme karşısında, alınacak her türlü tedbiri almaya kararlıyız. Türkiye'yi ve özellikle de partimizi itham edecek şekilde tavır takınanlara da bir kez daha sesleniyorum. Türkiye ve AK Parti iktidarlarının, hiç bir zaman hiç bir terör örgütüyle doğrudan ya da dolaylı bir ilişkisi söz konusu olmadığı gibi hiç bir terör örgütüne de müsamaha gösterilmemiştir. Bugün aldığım brifing çerçevesinde yarın Bakanlar Kurulunda da alacağımız ek emniyet tedbirlerini gözden geçireceğiz. İçişleri Bakanlığımıza gerekli çalışmaları yapmaları için talimatı verdik. Yarın Bakanlar Kurulunda sınırımızda alınacak ek güvenlik tedbiriyle ilgili ayrıca bir eylem planı hazırlığını değerlendireceğiz ve gerekli tedbirleri alacağız."

- "Herkes ders almalı"

Kimsenin bu olaylar üzerinden Türkiye'yi töhmet altında bırakıcı, halkı tahrik edici bir tutum içine girmemesini de isteyen Başbakan Davutoğlu, özellikle HDP'li yöneticilerin bu anlamda yaptıkları açıklamalara dikkat etmelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Davutoğlu, geçmişte yaşanan terör olaylarından herkesin ders alması gerektiğini ifade ederek, yurtdışında, terör olayları karşısında gösterilen dayanışmanın daha güçlüsünün bugün Türkiye'de gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Bütün vatandaşları, nereden, hangi kesimden gelirse gelsin, şiddetle teröre karşı ortak bir tavır almaya çağıran Davutoğlu, "Herkes müsterih olmalıdır. Bu olayın bağlantılarıyla açıklığa kavuşturulması konusunda hiç bir çaba eksik bırakılmayacaktır. Bu olay sonrası ortaya çıkabilecek güvenlik sorunları konusunda da gereken her türlü tedbirler alınacak, Türkiye'nin istikbali ve demokrasimizin geleceğinin tehdit edilmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz" dedi.

Adıyaman'da şehit edilen askerin cenaze törenine de katılacağını belirten Davutoğlu, "Terör eylemleri karşısında hiç bir zaman taviz vermeyeceğimizi buradan bütün halkımıza bir kez daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

(Sürecek)

Haber Ara