Dolar

32,2773

Euro

34,8033

Altın

2.411,21

Bist

10.267,09

Başbakan Davutoğlu'na seçim tebrikleri

Başbakan Davutoğlu'na seçim tebrikleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-05 18:34:05

Başbakan Davutoğlu'na seçim tebrikleri
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Lübnan Başbakanı Tammam Salam, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, IKBY Başkanı Mesut Barzani, Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Filistin eski Başbakanı İsmail Haniye, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimin'deki başarısından dolayı kutladı.

Başbakanlık Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, el-İbadi, Neçirvan Barzani, Salam, Kalyoncu, Siber, Mesut Barzani, Meşal ve Haniye'nin Davutoğlu'nu telefonla aradığı bildirildi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin görüşmede, ortak düşman DAEŞ'le mücadele ve Türkiye-Irak ilişkilerinin güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi alanlarında Başbakan Davutoğlu ile çalışacak olmaktan memnuniyet duyduğunu ve Türkiye ve Irak arasındaki işbirliğinin, bölgenin istikrarlaştırılması için büyük önem arz ettiğini kaydettiği belirtildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da İbadi'ye teşekkür ettiği açıklamada, Türkiye'nin DAEŞ ile mücadelede Irak'ın yanında kararlılıkla durmaya devam edeceğini söylediği ve hükümetin kurulmasının ardından kısa süre içerisinde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin üçüncü toplantısı için Irak'ı ziyaret etmeyi istediği ifade edildi.

- Neçirvan Barzani

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzaninin de Davutoğlu'nu telefonla arayarak tebriklerini sunduğu, IKBY hükümeti ve halkının seçim sonuçlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği aktarıldı.

Görüşmede, Türkiye ile IKBY arasındaki temas ve işbirliğinin geliştirilerek sürdürülmesinin bölgesel güvenlik ve istikrar bakımından önemine vurgu yapıldığı kaydedilerek Başbakan Davutoğlu'nun tebriği için Neçirvan Barzani'ye teşekkür ettiği, ortak yarar paydasında Irak ve IKBY ile işbirliğini sürdüreceğini dile getirdiği anlatıldı.

- Haniye

Başbakan Davutoğlu'nun Filistin eski Başbakanı İsmail Haniye ile görüştüğü bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

"Sayın Haniye, Filistin davasına ve Gazze'ye her zaman güçlü destek veren Sayın Başbakanımızın başarısının Filistin'de sevinçle karşılandığını ifade etmiştir. Sayın Başbakanımız da Haniye'ye teşekkür etmiş; Türkiye'nin Filistin davasının arkasında kararlılıkla durmaya devam edeceğini vurgulamıştır."

- Lübnan Başbakanı Salam

Lübnan Başbakanı Temmam Selam'ın Başbakan Davutoğlu'nu telefonla arayarak, 1 Kasım seçimlerinin neticesi hakkında içten tebriklerini sunup önümüzdeki dönem için iyi dileklerini dile getirdiği, Davutoğlu'nun da muhatabına teşekkür ederek önümüzdeki dönemde Lübnan ile ilişkilerin önceliklerin ilk sırasında yer alacağını, Lübnan'ın istikrarının, güvenlik ve refahının önem arzettiğini kaydettiği vurgulandı.

- KKTC

KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu ise Davutoğlu'nu arayarak Ana vatan Türkiye'nin istikrar ve kalkınmasının KKTC'ye refah ve istikrar sağlayacağını belirterek, bu çerçevede seçim başarısı nedeniyle KKTC hükümeti ve Kıbrıs Türk halkı adına Başbakan Davutoğlu'nu kutladığı bildirildi.

Davutoğlu'nun da muhatabına teşekkür ederek, geçirdiği ameliyat nedeniyle Kalyoncu'ya geçmiş olsun dileklerini ilettiği, hükümet kurma çalışmaları sonuçlanır sonuçlanmaz KKTC'yi ziyaret etmeyi öngördüğünü dile getirdiği kaydedildi.

KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber'in de Davutoğlu'na başarılı bir dönem dileklerini sunarak, Davutoğlu'nu 32. kuruluş yıl dönümü kutlamaları için KKTC'ye beklediklerini ifade ettiği, Başbakan Davutoğlu'nun da hükümet kurma çalışmalarının sürdüğünü, ancak ilk dış ziyaretini mutad olduğu üzere KKTC'ye yapacağını kaydettiği dile getirildi.

- Mesut Barzani

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin Başbakan Davutoğlu'nu seçimdeki başarısından dolayı tebrik ettiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"IKBY halkının ve yönetiminin seçim sonucundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Mesut Barzani, sonuçların ülkemiz ve tüm bölge açısından olumlu bir gelişme teşkil ettiğini belirtmiş, ülkemizde kurulacak yeni kükümete başarı temennisinde bulunmuştur. Sayın Başbakanımız tebriği için Mesut Barzani'ye teşekkür etmiş, ülkemizin Irak'ın ve IKBY'nin istikrar, refah ve huzuruna büyük önem atfettiğini, Irak merkezi hükümeti ve IKBY ile ilişkilerimizi bu anlayış doğrultusunda yürüttüğümüzü ve önümüzdeki dönemde işbirliğimizi daha da arttırarak sürdürmeyi hedeflediğimizi vurgulamıştır.

Görüşmede, DEAŞ ve PKK dahil, terör örgütleriyle mücadelede ikili ve bölgesel işbirliğinin artarak devam edeceğine vurgu yapılmıştır."

- Halid Meşal

Başbakan Davutoğlu'nu, 1 Kasım seçimlerindeki başarısı nedeniyle arayan Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal ile görüşmesiyle ilgili ise şunlar kaydedildi:

"Meşal, seçim sonuçlarının sadece Türkiye için değil, tüm Filistin ve İslam alemi için büyük bir zafer anlamına geldiğini ve içinden geçmekte olduğu zor dönemde Filistinlilere güç ve moral verdiğini söylemiş, Türkiye'de hükümetin kurulmasını müteakip en kısa süre içerisinde Sayın Başbakanımız tarafından kabul edilmeyi istediğini ifade etmiştir.

Sayın Başbakanımız da Meşal'e teşekkür ederek en kısa sürede görüşmeyi arzu ettiğini belirtmiş, Türkiye'nin kararlılıkla Filistin ve Filistinlilerin arkasında durmaya devam edeceğini söylemiştir."

Haber Ara