Dolar

32,3015

Euro

34,8174

Altın

2.416,45

Bist

10.267,09

Başbakan Davutoğlu: (3)

Başbakan Davutoğlu: (3)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-07 20:27:51

Başbakan Davutoğlu: (3)
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ülkemizin huzuru ve birliği için bütün partileri, teröre karşı omuz omuza vermeye ve aynı dili kullanmaya davet ediyorum" dedi.

Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, partilere, vatandaşlara, şehit ailelere önemli çağrılarda bulundu.

"Ülkemizin huzuru ve birliği için bütün partileri, teröre karşı omuz omuza vermeye ve aynı dili kullanmaya davet ediyorum" diyen Davutoğlu, terörle yapılan kapsamlı mücadeleyi bir seçim kampanyası haline getirmek isteyenlere de ya da bir seçim kampanyasının bir parçasıymış gibi göstermek isteyenlere de "Açsınlar 7 Haziran'dan bu yana kadar yapılan açıklamalara tekrar tekrar baksınlar" diye konuştu.

AK Parti ve hükümete yönelik de haksız eleştiriler yapıldığını ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"AK Parti'nin ve hükümetin 1 Kasım'a giderken savaş başlattığı gibi son derece gerçeklikten yoksun ve tamamıyla kara propaganda niteliği taşıyan, propaganda yürüten unsurlara dönük olarak da çok açık şekilde ifade ediyorum, 7 Haziran'dan itibaren 11 Haziran, 15 Haziran, 15 Temmuz açıklamalarıyla terör örgütü çatışma, silahlanma, ayaklanma çağrısında bulunmuştur. Eğer gerçekten şu veya bu şekilde böyle erken seçim planı içinde terörle mücadele gündeme getirmiş olsaydı, 7 Haziran'dan önce yapılırdı. Ama şunu hesap ettiler, 'Türkiye bir zaafa düştü' diye düşündüler, 7 Haziran ile birlikte istikrarlı tek parti iktidarının olmadığı bir Türkiye'de terör üzerinden bu ülke ile ilgili hesaplarını hayata geçirebileceklerini düşünenler oldu."

Başbakan Davutoğlu, bu hesap içinde olanların zor zamanlarda bu milletin en vakur tavırla omuz omuza verip, zor zamanları aştığını göremediğini belirtti.

Seçime yönelik yapılan spekülasyonlara yanıt veren Davutoğlu, "1 Kasım'da Türkiye'de modern, çağdaş, demokratik bir ülkede bir seçim nasıl oluyorsa, o şekilde olacak şartları oluşturmaya kararlıyız. Terörle mücadeleye devam edeceğiz ama 1 Kasım'da da seçim normal, hukuki, demokratik şartlar içinde yapılacak" dedi.

- "Oradaki askerler sizin huzurunuz için orada"

Şehit ailelerine yaptığı ziyareti ve dün Konya'da gerçekleştirdiği ziyareti anlatan Davutoğlu, şehidin kardeşleriyle kucaklaştığını ve annesi ile babasının "Bu 7 evladımız sizin de evlatlarınızdır ve hepimiz bu vatanın evlatlarıyız, gerektiğinde bu vatan için hepimiz her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız" diye konuştuklarını söyledi.

Bu bilinçle evlatlarını askere, Peygamber ocağına gönderen ailelerin kararlı tutumunun son derece ortada olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bu tutum karşısında terörün, herhangi bir düşman ya da hasım çevrelerinin duramayacağını ifade etti.

Milletin, hükümetine ve devletine güvenmesi gerektiğinin altını çizen Başbakan Davutoğlu, sükunet ve soğuk kanlılıkla yürütülen mücadeleye destek verilmesini istedi.

Hangi kökenden, hangi geçmişten olursa olsun Doğu ve Güneydoğudaki vatandaşlara seslenen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orada bulunan asker kardeşleriniz sizin huzurunuz için oradalar, dün orada şehit düşen 16 kardeşimiz, Dağlıca ile Kamışlı arasında Yüksekova arasında sizin huzur içinde seyahat etmeniz için o mayınları temizliyordu. Her biri Türkiye'nin değişik köşesinden gelmişlerdi ama tek bir idealleri vardı, o al bayrağı semada tutmak ve bu al bayrağın altında yaşayan kim olursa olsun, hangi siyasi düşüncede, hangi mezhepten, hangi etnik kesimden olursa olsun onlara hizmet etmek. İşte 16 kardeşimiz toprağa düştü. O toprağa düşen aziz şehitler, o yolu emniyet altına alırken o yoldan geçecek olan Hakkarili, Yüksekovalı, Dağlıcalı, Kamışlılı kardeşler için orada şehit düştüler."

Başbakan Davutoğlu, askerlerin terörle mücadelede birkaç kilometre, Irak sınırından hemen ötede yaşananların Türkiye'de yaşanmaması için şehit düştüklerini kaydetti.

Şehitlere rahmet dileyen Davutoğlu, "Doğu ve Güneydoğudaki vatandaşlarımızın, bu terör örgütünün zulmü, vahşeti, alçakça saldırıları karşısında milletin bütünlüğü içinde, güvenlik birimlerimize, devletimize sahip çıkacağına inanıyorum. Bu aidiyet bilincinin, tarihten gelen bu kardeşliğin, terörle mücadelede en büyük gücümüz olduğuna da inanıyorum" diye konuştu.

Dün ve bugün kara propaganda örnekleriyle batı bölgelerini doğuya karşı kışkırtarak kardeş kavgası çıkarmak isteyenlere de tepki gösteren Davutoğlu, buradan bir Türk, Kürt, Sunni, Alevi gibi çatışması çıkarmak isteyenlere karşı en büyük güvencelerinin Türkiye'nin her köşesindeki milletin derin vicdanı ve koca yürekleri olduğunu ifade etti.

- "Kardeş kavgası terörü memnun eder"

Terör örgütünün, değişik illere gelen şehit cenazelerinde kardeş kavgası sesleri yükselirse memnun olacağına işaret eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Onlar hedeflerine ancak ve ancak Türkiye'nin her yerinde etnik ve mezhep kavgası çıkardıkları zaman ulaşabilirler. Onlara karşı da bizim yapmamız gerek bütün bu kara propagandaya bütün bu mihraplara karşı kardeşliğimizi pekiştirmek, güçlü demokratik bir hukuk devleti içinde yaşayan eşit vatandaşlar olarak omuz omuza vermektir. Kim ne yaparsa yapsın ülkemizin birliği, bekası teminat altındadır ve demokratik hukuk devleti ilkeleri her şartta yaşatılacaktır."

Başbakan Davutoğlu, şehitlere rahmet, ailelerine sabır diledi, vatandaşlara da taziyelerini bildirdi.

Toplantıya, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Tuğrul Türkeş, Cevdet Yılmaz, Numan Kurtulmuş, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Selami Altınok katıldı.

(Bitti)

Haber Ara