Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Bahreyn'de gözaltındakilere işkence iddiası

Bahreyn'de gözaltındakilere işkence iddiası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-23 14:55:51

Bahreyn'de gözaltındakilere işkence iddiası
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Bahreyn'de 2011 protestoları nedeniyle gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddia etti.

Örgütün yayımladığı 84 sayfalık "İşbirliği Yapmayanların Kanı" adlı raporun, gözaltında oldukları süre boyunca polis veya güvenlik güçlerinin fiziksel şiddetine maruz kaldıkları belirtilen 14 kişinin ifadesi temel alınarak hazırlandığı kaydedildi.

Raporda, gözaltındakilere işkencelerle ilgili az sayıda soruşturma açıldığı, soruşturmalarda da düşük kademedeki yetkililerin aklandığı veya hafif cezalar aldığı ifadelerine yer verildi.

Uluslararası Af Örgütü ve yerel insan hakları savunucularının açıklamalarının da hatırlatıldığı raporda, zanlılara "elektrik şoku verme, cinsel istismar, aşırı soğuk havaya maruz bırakma" gibi işkence yöntemlerinin uygulandığı öne sürüldü.

Öte yandan, Denetleme Dairesi Başkanı Tümgeneral İbrahim al-Ghaith, HRW'ye gönderdiği, raporda da yer alan mektupta, ​"suçlamalarla ilgili detaylı inceleme yapılmadan önce kurumları eleştirmenin insan hakları amacına uygun olmadığını, aksine bu konulardaki amaç ve çabalara zarar verildiğini" yazdı.

Bahreynli yetkililer de her türlü kötü davranışa kesinlikle karşı olduklarını, aralarında üst düzey görevlilerin de bulunduğu 73 güvenlik personelinin kötü muamele nedeniyle mahkemeye sevk edildiğini açıkladı.

Sünni monarşinin yönettiği Bahreyn, Şubat 2011'de "daha fazla demokrasi ve reform" talebiyle, Şii ve Sünni muhalefetin desteklediği gösterilere sahne olmuştu.

Haber Ara