Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

İsmailağa'dan 'Cübbeli Ahmet' sorularına cevap... Cübbeli bundan sonra ne yapabilir?

İsmailağa Cemaati'nin bazı gazetecilere görüşme davetinde bulunmasının ardından cemaat içinde ve çevresinde ortaya atılan iddialara dair açıklamalar medyada paylaşılmaya devam ediliyor...

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-05-04 10:55:48

İsmailağa'dan 'Cübbeli Ahmet' sorularına cevap... Cübbeli bundan sonra ne yapabilir?

İsmailağa Cemaati'nin basınla görüşme davetine katılan isimlerden Yeni Şafak gazetesi yazarı İsmail Kılıçarslan, cemaati bölen isim olarak gösterilen Cübbeli Ahmet hakkındaki sorularına aldığı cevapları paylaştı.

CÜBBELİ AHMET MESELESİ

Geçtiğimiz çarşamba gün, İsmailağa Cemaati açısından da, o esnada tekkede bulunan gazeteciler açısından da tarihi bir gündü bence. İsmailağa, uzun tarihinde ilk kez tekkenin kapılarını bir basın toplantısı için gazetecilere açtı, biz de yirmi kadar gazeteci ile birlikte cemaatle ilgili merak ettiğimiz ne varsa öğrenme fırsatı yakaladık. Salih Topçu hoca, Abdullah Kılıç hoca, Muhammed Fatih Ustaosmanoğlu gibi cemaatin önde gelen isimlerini dinlediğimiz, sorularımızı sorduğumuz bu buluşmadan çokça anlatılacak meseleyle, çokça notla döndüm. Yerim elverdiği oranda hepsini anlatmaya çabalayacağım.

Herkesin çokça merak ettiği Cübbeli Ahmet meselesinden başlayacağım tabii ama önce Nakşibendi tarikatının Halidiyye kolunun bazı usullerinden bahis açmam gerekir.

TARİKAT USULÜ

Gelenekli tarikatlarda, bu tarikatlara karşı korku biriktiren ve şeyh efendileri diktatörlermiş gibi gören seküler tayfanın düşüncelerinin aksine, kuralları açıklıkla ortaya konmuş bir “tarikat işlerini sevk yapısı” vardır. Hemen hiçbir şey “ben istedim oldu” şeklinde ilerlemez. Bu o kadar öyledir ki tarikat usulünün esaslarını şeyh efendiler dahi yerinden kımıldatamaz.

Halidi Nakşibendilerde şeyh efendiler, “halife” denilen insanlar yetiştirirler. Bu yetiştirmenin de uzun kuralları vardır ancak yerim gerçekten dar, meselem gerçekten çok. Bu halifeler yetişip “irşada mezun” olduklarında şeyh efendiler tarafından kendilerine icazet verilir. Bu noktada halifeler iki şey yapabilirler. Ya bir başka yere gidip tekke kurabilirler ve bağlı oldukları silsilenin usulüyle irşad faaliyetine başlarlar yahut şeyh efendinin yanında, biatları ona bağlı olarak kalırlar. Şeyh efendinin vefatının ardından da dört ihtimali vardır bu halifelerin. İçlerinden biri (işaret edildiyse işaret ile, değilse istişare ile) mevcut tekkeye şeyh olur. Diğerleri yeni şeyhe biat edebilirler, irşad için kendi tekkelerini açabilirler yahut yeni şeyhe biat etmeden de, irşada başlamadan da tabiri caizse köşelerine çekilebilirler.

MAHMUT EFENDİ BAŞKA HALİFE BIRAKMIŞ MIYDI?

Gelelim Cübbeli'nin durumuna. Rahmetli Mahmut Efendi Hazretlerinin işareti, beyanı ve yazılı evrakı ile İsmailağa Tekkesi'nin şeyhi Hasan Efendi Hazretleri olmuştu biliyorsunuz. Cemaatin büyüklerine sorduğum “başka halife bırakmış mıydı?” sorusuna aldığım cevap “hayır, bırakmamıştı” oldu. Bu, elde var bir.

HASAN EFENDİ BAŞKA HALİFE BIRAKMIŞ MIYDI?

Hasan Efendi Hazretleri de irtihalinden önce işaret ve beyan ile Fikri Efendi Hazretlerine bırakmış şeyhlik postunu. Ben yine “Hasan Efendi Hazretlerinin başka irşada mezun halifesi var mıydı?” diye sordum. Aldığım cevap yine “hayır” oldu. Bu, elde var iki.

ÇAVUŞBAŞI'NDA CÜBBELİ AHMET VAR MIYDI?

Mahmut Efendi Hazretleri sağlığı biraz kötüleşince Çavuşbaşı'na çekilmişti hatırlayacaksınız. Bu çekilmeden önce İsmailağa Cemaati'nin işlerinin sevk ve idaresi için 10 kişilik bir istişare heyeti belirlemiş, bu heyet için “onların sözü benim sözümdür” demişti. Soruldu: “Bu heyetin içinde Cübbeli Ahmet var mıydı?” Cevap: “Hayır, yoktu.” Bu da elde var üç.

BUNDAN SONRA CÜBBELİ AHMET NE YAPABİLİR?

Şimdi gelelim Cübbeli meselesine. Cübbeli önce Hasan Efendi Hazretlerine biat ediyor. Zaten bunu videolarında da söylüyor. Ardından “rabıta Mahmut Efendi Hazretlerine yapılacak, bu bir milli güvenlik meselesidir” tuhaflığı ile cemaatte bir bölünme, bir ikilik oluşturmaya girişiyor. Bunun üzerine de cemaat Cübbeli Ahmet'i “mürid-i mürtet” ilan ediyor. Yani “Cübbeli'nin bu tekke ile, bu tarikat ile, bu silsile ile hiçbir bağlantısı kalmamıştır, biatı düşmüştür” diyor.

O zaman şu: Mahmut Efendi Hazretleri'nin halifesi olmayan, Efendi Hazretlerinin sağlığında kurduğu istişare heyetinde yer almayan, üstelik İsmailağa tarafından “mürid-i mürtet” ilan edilen Cübbeli'nin önündeki seçenekler neler?

Usule, erkana döneceğiz burada. Böyle durumlarda bir mürid-i mürtetin İsmailağa silsilesi üzerinden herhangi bir hak iddia etmesi söz konusu olmayacağı için Cübbeli üç şey yapabilir. Birincisi dilerse bir Nakşibendi şeyhinden (yahut bir başka tarikatin bir başka şeyhinden) “irşada mezun halife icazeti” alıp kendi tekkesini, dükkanını açabilir. İkincisi, mesela vaktiyle Mustafa İslamoğlu'nun yaptığı gibi geleneksiz, bağsız bir “modern cemaat” teşekkül ettirebilir. Kendisini sevenlerle tarikat usul ve adabı kullanmaksızın bir organizasyon kurabilir. Üçüncüsü de Türkiye'deki Müslümanların sıhhat ve selameti, tarikat yapılarının daha fazla yıpranmaması için susmayı, köşesine çekilmeyi tercih edebilir. Umalım ki Cübbeli Ahmet, kendisi ve Türkiye'deki Müslümanlar için hayırlısı neyse onu yapsın.

Haber Ara