Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Avrupa Parlamentosu'nda TTIP oylaması

Avrupa Parlamentosu'nda TTIP oylaması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 17:15:42

Avrupa Parlamentosu'nda TTIP oylaması
Avrupa Parlamentosu (AP), Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na (TTIP) ilişkin karar metnini oyladı.

AP'nin Strasbourg'daki oturumunda yapılan oylamada, AB-ABD serbest ticaret anlaşması TTIP'ye ilişkin karar metni 32 hayır oyuna karşı 436 evet ile kabul edildi.

Haziran ayındaki genel kurulda kabul edilmesi beklenen karar metninin oylaması, birçok fikir ayrılığı ve 100'den fazla değişiklik önerisi nedeniyle ertelenmişti.

Metinde en çok itiraz edilen maddelerin başında, yatırımcılara devletler hakkında uluslararası tahkim kurullarında işlem başlatma hakkı sağlayan Yatırımcı-Devlet Tahkim Mekanizması (ISDS) yer alıyordu.

ABD, ISDS'nin karar metninde yer alması için ısrarcı olsa da tartışmalı mekanizma, Avrupa'da birçok şirketin AB düzenlemelerini değiştirmesine yol açacaktı.

Sivil toplum örgütleri, herhangi bir anlaşmazlığı çözme konusunda ABD ve AB hukuk sistemlerinin yeterli olduğu, özel tahkime ihtiyaç duyulmadığı görüşünü savunarak ISDS mekanizmasının karar metninden çıkarılması için uzun süredir uğraşıyordu.

İtirazlar sonucu yeniden düzenlenen ve kabul edilen metinde, anlaşmazlıkların ISDS tarafından değil daha bağımsız ve işinde uzman yargıçlar tarafından çözüleceği bir sistem önerisi yer alıyor.

Karar metninin herhangi bir bağlayıcılığı olmasa da AP'nin TTIP müzakereleri bittikten sonra anlaşmayı veto etme yetkisi bulunuyor.

Haber Ara