Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-16 19:43:19

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan sığınmacılar, Hırvatistan üzerinden Slovenya'ya giriyor, Slovenyalı yetkililer sığınmacıların ülkeye girişlerini kontrol altına alabilmek için sınıra tel örgü çektiriyor.

Slovenya Başbakanı Miro Cerar, yaptığı açıklamada, sığınmacı akınını kontrol altına alabilmek için Hırvatistan sınırına tel örgü çekmeye devam edeceklerini belirterek, bunun sadece "geçici bir önlem" olduğunu ifade etti.

Slovenya'nın, sığınmacıların koridor olarak kullandığı Balkan rotasındaki en küçük ülke olduğuna işaret eden Cerar, ülkeye günde ortalama 7 bin sığınmacının giriş yapmasının Slovenya için büyük bir yük olduğunu vurguladı.

Cerar, Hırvatistan sınırına tel örgü çekilmesi kararına yönelik eleştiriler hakkında ise "Bu karar, insan hakları çerçevesinde alınmıştır. Bölgenin en küçük ülkesi Slovenya'nın on binlerce sığınmacıyı kabul etmesi imkansızdır" ifadesini kullandı.

Avusturya ve Almanya ile aldıkları ortak karar doğrultusunda hareket ettiklerini belirten Cerar, "Güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurarak, krizin büyük bir insani felakete dönüşmemesi için çalışıyoruz" dedi.

Cerar, Slovenyalı askerlerin sadece polislere yardım amacıyla sınırlarda görevlendirildiklerini aktararak, "Her sığınmacıyı terörist olarak değerlendirmek doğru değil" şeklinde konuştu.

Bu arada, Slovenya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Macaristan'ın Hırvatistan sınırını kapattığı 16 Ekim'den itibaren ülkeye toplam 221 bin 44 sığınmacının girdiği, 204 bin 560 sığınmacının ise Slovenya'dan Avusturya'ya geçtiği ifade edildi.

Çoğunlukla Suriye, Irak ve Afganistan gibi çatışmaların sürdüğü ülkelerden kaçan sığınmacılar, deniz yoluyla ulaştıkları Yunanistan'dan Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan rotasını takip ederek Slovenya'ya, buradan da Avusturya'ya geçiyor.

Haber Ara