Dolar

32,2847

Euro

34,7242

Altın

2.394,09

Bist

10.276,88

Avrupa'da sığınmacı krizi

Avrupa'da sığınmacı krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-17 15:00:41

Avrupa'da sığınmacı krizi
AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan sorumlu Komiseri Dimitris Avramopoulos, Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ve İçişleri Bakanı Sandor Pinter ile bir araya geldi.

Avramopoulos Budapeşte'deki görüşmeler sonrası düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Macaristan'ın sığınmacı politikasını desteklemediğini belirterek, "Yapılan duvarlar sadece geçici çözüm olabilir. Çünkü bu tür çözümle sadece sığınmacılar başka taraflara yönlendirilmiş oluyor. İnsanların, şiddetle karşılaştıkları zaman üstünden atlayamayacakları, yüzerek geçemeyecekleri deniz yok" dedi.

Avrupa'ya gelen mültecilerin büyük çoğunluğunu savaştan kaçan ve zor durumda bulunan Suriyelilerin oluşturduğunu belirten Avramopoulos, "Zor duruma düşmüş birisine uluslararası yardım sunulmalı, bu aynı zamanda Hristiyanlık görevidir" dedi.

Tüm AB ülkelerinin zor bir süreçten geçtiğini ve problemi bir ülkeden diğerinin üstüne yöneltmenin çözüm olmayacağını vurgulayan Avramopoulos, krizin kısa süre içinde sonlandırılamayacağını, kalıcı çözümün bulunabilmesi için Macaristan'ın AB ile işbirliğine devam etmesi gerektiğini söyledi.

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ise, "Avrupa Birliği, Yunanistan sınırlarını korumak için bir birlik kurmalı. Macaristan bu uluslararası birliğe polis, asker ve maddi yardım yapmaya hazır" dedi.

Mültecilerin savaş bitene kadar kendi ülkelerine en yakın bölgelerde beklemelerinin kendilerinin de çıkarına olduğunu öne süren Szijjarto, "Avrupa Birliği'nin, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki mülteci kamplarının finansmanını yüklenmesi ve ihtiyaç halinde yeni kamplar kurması lazım. Eğer krize AB dışında çözüm bulamazsak hiçbir şekilde çözüm bulunmaz" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Sandor Pinter ise, AB'nin verdiği desteğe teşekkür ederek, Macaristan'ın ülke sınırlarını korumak ve sığınmacılar için şimdiye kadar 200 milyon avro harcadığını bildirdi.

Haber Ara