Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Anayasa Mahkemesi karari

Anayasa Mahkemesi karari

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-27 15:56:24

Anayasa Mahkemesi karari
Anayasa Mahkemesi, TRT'nin her türlü program, yapım ve yayınlarla ilgili Anadolu Ajansından (AA) yapacağı mal alımlarını Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında bırakan düzenlemenin iptal istemini reddetti.

CHP, 6637 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 7. maddesiyle 4724 sayılı Kamu İhale Kanunu'na eklenen söz konusu hükmün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Başvuruyu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, düzenlemeyi Anayasa'ya uygun bularak, iptal istemini reddetti.

Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararda, Anayasa'nın 2. maddesinde belirtilen hukuk devletinin önemli ilkelerinden birinin, kanunların kamu yararı amacıyla çıkarılması olduğu belirtildi.

Bir yasa kuralının ülke ihtiyaçlarına uygunluğunun siyasi tercih sorunu olarak kanun koyucunun takdirinde olduğu ifade edilen kararda, salt bu nedenle kamu yararı değerlendirmesi yapmanın anayasa yargısıyla bağdaşmayacağı kaydedildi.

Kamu İhale Kanunu'nda kamu hukukuna tabi olan, kamunun denetimi altında bulunan veya kamu kaynağı kullanan kurum ve kuruluşların yapacakları ihalelerde uygulanacak usul ve esasların düzenlendiği anlatılan kararda, 2. maddede kanun kapsamındaki idareler, 3. maddede ise ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç, bu kanun hükümlerine tabi olmayan mal ve hizmet alımlarının belirlendiği aktarıldı.

Devlet harcamalarında Kamu İhale Kanunu'nun uygulanmasını zorunlu kılan bir anayasa kuralı bulunmadığına işaret edilen kararda, kanun koyucunun bazı mal ve hizmetler yönünden farklı usuller benimsemesinde anayasal açıdan engel bulunmadığı vurgulandı.

Kararda, buna karşın, bir mal ve hizmet alımı ihalesinde, Kamu İhale Kanunu'nda öngörülen saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenilirlik, gizlilik ve kamuoyu denetimi esas alınarak belirlenen usullerin dışına çıkarılırken, hukuk devleti ilkesinin gereği olan kamu yararı amacının gözetilmesi gerektiği bildirildi.

Söz konusu düzenlemenin gerekçesine değinilen kararda, gerekçede, kamu kurum ve kuruluşlarından yapılan mal ve hizmet alımlarının temin sürecindeki sıkıntıların TRT'nin faaliyetlerini olumsuz etkilediği, kurumun AA'dan yapacağı her türlü program, haber, yapım ve yayınlarla ilgili mal ve hizmet alımlarının Kamu İhale Kanunu'nda istisna kapsamına alınmasının, kamusal yayıncılıkta etkinliği ve verimliliği artıracağının belirtildiği anlatıldı.

Kararda, "Belirtilen hususlar gözetildiğinde, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunun her türlü program, yapım ve yayınlarla ilgili Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketinden yapacağı mal alımlarının Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarılmasında kamu yararı amacı dışında bir amaç güdüldüğü saptanamadığından kuralda hukuk devleti ilkesine aykırılık söz konusu değildir" ifadesine yer verildi.

Haber Ara