Dolar

32,3450

Euro

34,5613

Altın

2.385,44

Bist

10.045,74

Almanya'da fabrika siparişleri beklentinin üzerinde arttı

Almanya'da fabrika siparişleri beklentinin üzerinde arttı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-06 13:27:52

Almanya'da fabrika siparişleri beklentinin üzerinde arttı
Almanya'da fabrika siparişleri haziran ayında beklentilerin üstüne çıkarak aylık bazda yüzde 2, yıllık bazda ise yüzde 7,4 arttı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre, Almanya'da bu yılın haziran ayında mevsimsel ve çalışma günlerinden arındırılmış fabrika siparişleri mayıs ayına kıyasla yüzde 2, önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 7,4 artış kaydetti.

Almanya'da haziran ayında fabrika siparişlerinde aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda ise yüzde 5,2 yükselmesi bekleniyordu. Böylece, Avrupa'nın lokomotif ülkesi kabul edilen Almanya'da fabrika siparişleri beklentilerin oldukça üstünde gerçekleşti.

Yurt içi siparişler haziran ayında, aylık bazda yüzde 2 azalırken, yabancı siparişler ise yüzde 4,8 arttı. Avro Bölgesi ülkelerinden yeni siparişler önceki aya kıyasla yüzde 2,3 ve diğer ülkelerden yeni siparişler ise yüzde 6,3 yükseldi.

Almanya'da aylık bazda ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 0,4 azalırken, sermaye malı siparişleri yüzde 3,7 arttı. Tüketim malları siparişinde ise yüzde 0,6'lık azalış kaydedildi.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan UniCredit Almanya Baş Ekonomisti Andreas Rees, Almanya'da yüzde 0,3 beklentisinin üzerinde gerçekleşen fabrika siparişlerinin üst üste üçüncü kez arttığını ifade etti.

Rees, Almanya'da fabrika siparişlerinin haziranda yüzde 2 artmasının uçak sektöründeki toplu siparişten kaynaklandığına dikkati çekti.

Almanya'nın en büyük bankalarından Commerzbank ise yayımladığı bilgi notunda Almanya'da imalat sektöründeki canlılığının devam ettiğini vurgulandı.

Son aylarda özellikle Avro Bölgesi ülkelerinden talebin belirgin şekilde ivme kazandığı belirtilen açıklamada, "Almanya'nın fabrika siparişlerindeki büyük artış, öncelikle gemi ve trenler için alışılmadık güçlü siparişlere atfedilebilir. Her zaman çok değişken olan 'diğer araçlar' sektöründeki siparişleri hariç tutarsak, sipariş miktarı yüzde 1 oranında azalır" ifadeleri kullanıldı.

Haber Ara