Dolar

32,2746

Euro

34,7843

Altın

2.400,03

Bist

10.336,50

Akbank'tan 3 yıl vadeli sendikasyon

Akbank'tan 3 yıl vadeli sendikasyon

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 14:54:41

Akbank'tan 3 yıl vadeli sendikasyon
Akbank, uzun bir aradan sonra sektörün ilk 3 yıl vadeli sendikasyon kredisini aldı.

Akbank'tan yapılan açıklamaya göre banka, Asya ve Ortadoğu'nun önde gelen bankalarının katılımıyla 275 milyon dolar tutarında yeni bir sendikasyon kredisi sağladı. Tutarı çekiliş tarihine kadar sağlanacak katılımlarla artabilecek olan 3 yıl vadeli kredinin faizi LIBOR + yüzde 1,50 oldu.

Geleneksel olarak her yıl mart ve ağustos aylarında sendikasyon piyasasına çıkan Akbank bu yıl sendikasyon stratejisini değiştirerek uzun bir aradan sonra 3 yıl vadeli sendikasyon kredisi ile yurt dışı kaynaklı kredilerinin vadesini uzatmak adına adım attı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Uluslararası Bankacılık'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, uluslararası piyasalardaki hareketliliğe ve olumsuz gelişmelere rağmen uygun maliyetler ve yeni bir vade yapısı ile sendikasyon kredisi temin etmeyi başardıklarını bildirdi.

Lehman krizi sonrasında Türk bankalarının 3 yıl vadeli sendikasyonlarına uluslararası bankaların ilgisinin kaybolduğunu aktaran Kefeli, bunun neticesinde Türk bankacılık sektörünün bu işlemlere uzun bir ara verdiğini, son 3 yıl vadeli işlemin 2006 yılında yapıldığını anımsattı.

Banka olarak Türk bankalarının geleneksel olarak sendikasyon kredilerine katılan bankaların dışında yeni bir yatırımcı tabanını, Asya ve Ortadoğu'da faaliyet gösteren bankaları hedefleyerek 8 yıl sonra ilk 3 yıl vadeli işlemi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kefeli, şunları kaydetti:

"İmzaladığımız sendikasyon kredisinin diğer bir yenilikçi yanı da sözleşmenin imza tarihinden kredi çekiliş tarihine kadar yeni bankaların işleme dahil olmasına fırsat veren esnek yapısı. Potansiyel kreditör bankaların kredi süreçlerini ve değerlendirmelerini daha esnek bir zaman diliminde yapmasına fırsat veren bu yapı sayesinde sendikasyon kredi tutarı artabilecektir. FED, Çin, Rusya, Ukrayna ve Grexit'ten kaynaklı belirsizliklere rağmen vadeyi 3 yıla uzatarak yeni yatırımcılardan finansman temin edebilmemiz, Türk bankacılık sektörünün güçlü yapısı sayesinde diğer gelişmekte olan ülkelerin bankacılık sektörlerinden olumlu ayrıştığını teyit etti."

Kefeli, " ABD Merkez Bankası tarafında parasal genişlemenin sonuna yaklaştığımız bu günlerde gelişmekte olan ekonomiler için uzun vadeli kaynak oluşturmak çok daha önemli bir konu haline geldi. Akbank olarak dış borçlanma stratejimizi bu değişen paradigmalara paralel olarak kurarak uzun vadeli, kaliteli,çeşitlendirilmiş ve sürdürülebilir kaynaklar üretmeye devam ediyoruz" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Haber Ara