Dolar

32,3013

Euro

34,7604

Altın

2.397,39

Bist

10.247,75

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, Kazakistan'da

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, Kazakistan'da

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-20 22:32:17

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, Kazakistan'da
Kazakistan ve Afganistan terörle mücadelede işbirliği yapacak.

Temaslarda bulunmak üzere Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gelen Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Efşer Gani, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından resmi törenle karşılandı.

Gani ile Nazarbayev baş başa görüşmeden sonra heyetler arası görüşmeye başkanlık etti.

Heyetler ticari, ekonomik, taşımacılık, tarım, kültür ve insani alanlarda işbirliği konularının yanı sıra bölge güvenliği ve sivil savunma konularını değerlendirdi.

İki ülke arasında sivil savunma ve acil durumlarda işbirliğini içeren anlaşma imzalandı.

Nazarbayev, Afganistan'da yaşanan olayları yakından takip ettiklerini dile getirerek, son dönemde Afganistan'daki istikrarlı süreçten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Kazakistan'ın Afganistan'da istikrarın oluşması, refahın artması için her türlü desteği sağladığını vurgulayan Nazarbayev, Kabil'de ulusal birlik hükümeti oluşturma çabalarını desteklediğini dile getirdi.

- Terörle mücadelede İşbirliği

Nazarbayev, iki ülkenin güvenlik güçlerinin terörle mücadelede işbirliği yapması ve Kazak uzmanların Afganistan'da jeolojik keşif işlerine katılması konularında anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Kazakistan'a uyuşturucu sevkıyatının önlenmesinde de işbirliğine gidildiğini aktaran Nazarbayev, Afgan silahlı kuvvetlerine silah yardımında bulunacaklarını kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin düşük olduğunu, bunu artırmak için Afganistan'a yıllık 600 bin ton buğday göndereceklerini söyleyen Nazarbayev, bağımsız olduktan sonra Kazakistan'ın Kabil yönetimine sağladığı insani yardım miktarının 20 milyon doları bulduğunu aktardı.

Nazarbayev, bin Afgan öğrencinin Kazakistan üniversitelerinde eğitim almaları için 50 milyon dolarlık bütçe ayırdıklarını dile getirdi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani de Sovyetler Birliği döneminde birbirlerinden uzaklaştırılan Afgan ve Kazak haklarının şimdi sağlam ve samimi komşuluk ilişkisi sürdürdüğünü vurguladı.

Haber Ara