Dolar

32,3049

Euro

34,7840

Altın

2.398,11

Bist

10.247,75

AB Reform Eylem Grubu Toplantısı

AB Reform Eylem Grubu Toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-11 20:55:44

AB Reform Eylem Grubu Toplantısı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vize muafiyetiyle girmesi hususuna ilişkin, "Eğer vize muafiyetine gidilmesi isteniyorsa ki isteniyor, eğer muhalefet partilerimiz vize muafiyetini vatandaşımızın hakkı görüyorlarsa ki gördüklerini düşünüyorum, eğer muhalefet partilerine oy veren vatandaşlarımız da Avrupa Birliğine vizesiz gitmek istiyorlarsa ki mutlaka istiyorlardır, bütün toplum kesimlerinin muhalefet partilerimize çağrı yapıp, gerektiğinde toplumsal taleplerini dile getirip, bir an önce bu yasaların geçmesi için hükümetimize destek olmaları konusunda bir kampanya başlatmalarını rica ediyorum" dedi.

Davutoğlu, Çankaya Köşkünde, AB Reform Eylem Grubu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, 15 Aralık'ta bir heyetin Avrupa Birliği heyetiyle görüşmek üzere Brüksel'e gideceğini söyledi.

Brüksel'de Avrupa Birliği bilgilendirme, müktesebat ve uyum görüşmeleri yapılacağını anlatan Davutoğlu, daha sonra bunlarla ilgili kanun teklifleri hazırlanacağını kaydetti.

Ayrıca, vize muafiyeti için de gerekli kanun tasarıları hazırlanarak paket halinde Meclise sunulacağını dile getiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşallah şubat ayının sonuna kadar bunları bitirmemiz lazım ki mart ayında Avrupa Birliği raporunu tamamlayabilsin, biz de raporlara göre temmuz ayında geri kabul anlaşmasını pilot uygulama olarak devreye sokup, ekim ayında nihai vize muafiyeti başlayabilsin. Bunu zikretme sebebim de şu, bundan sonra herkesin elini taşın altına koyacağı dönem başlıyor. Bu da özellikle muhalefet partilerimizin vize muafiyetini, Avrupa Birliği müktesebatına uyumu sağlayacak bu kanunlar konusunda bizimle işbirliği yapması ve vatandaşlarımızın bu hakkı bir an önce kullanabilmeleri için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemli."

Önlerinde yoğun Meclis takvimi olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Gönül isterdi ki biz kalıcı bütçeyi aralık ayında çıkaralım, ocak ayından itibaren bu kanunlara yoğunlaşıp, bu kanunları bir bir tamamlayabilelim ama maalesef özellikle ana muhalefet partimiz böyle bir işbirliğine yanaşmadı. Yanaşmayınca geçici bütçe tasarısı Meclise sevk edildi fakat kalıcı bütçe için ocak ayı sonuna kadar belli bir Meclis trafiği olacak" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, verimli kullanılacak sürenin neredeyse bir ay kadar kısa olduğunu ifade etti.

Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vize muafiyetiyle girmesi hususuna da değinen Davutoğlu, şu düşünceleri paylaştı:

"Eğer vize muafiyetine gidilmesi isteniyorsa ki isteniyor, eğer muhalefet partilerimiz vize muafiyetini vatandaşımızın hakkı görüyorlarsa ki gördüklerini düşünüyorum, eğer muhalefet partilerine oy veren vatandaşlarımız da Avrupa Birliğine vizesiz gitmek istiyorlarsa ki mutlaka istiyorlardır, bütün toplum kesimlerinin muhalefet partilerimize çağrı yapıp, gerektiğinde toplumsal taleplerini dile getirip, bir an önce bu yasaların geçmesi için hükümetimize destek olmaları konusunda bir kampanya başlatmalarını rica ediyorum. Bunu açık bir şekilde en baştan söylüyorum ki kimse ileride Meclis çalışmaları dolayısıyla bunlar engellenirse vize muafiyeti gecikmesi için bizleri sorumlu tutmasın."

Muhalefet partilerine, vize muafiyeti konusunda gecikirlerse halkın bir sonraki seçimde vize vermeyeceğine dikkati çeken Davutoğlu, muhalefet partilerine herkesi ilgilendiren ve üzerinde ittifak edilmesi gereken konularda işbirliği çağrısında bulundu.

Davutoğlu, hükümet olarak görevlerini yapmaya devam ettiklerini aktararak, "Biraz önce herkes ev ödevlerini aldı. İnşallah bir an önce bu ödevler tamamlanacak. Ümit ederiz ki muhalefet partilerimiz bu çağrıya kulak verirler ve kalıcı bütçe konusunda yaptıkları hataya bu sefer düşmezler. Ben bu konuda iyimserim" ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilerleyen günlerde muhalefet partilerden randevu talep ettiğinde ele alacağı hususlardan birinin de Mecliste işbirliği halinde çalışmak olacağını vurguladı.

Davutoğlu, Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi'nde mutabık kalınan yasa dışı göç konusunda ortak eylem planı hususunu değerlendirdiklerini belirterek, bu doğrultuda 17 Aralık'ta yeni zirve için Brüksel'e gideceğini anlattı.

Davutoğlu, şunları dile getirdi:

"Aynı perspektife sahip ülke liderleriyle bir toplantıda bir araya geleceğiz. O toplantı öncesinde atılacak adımları da özellikle bu çerçevede yasa dışı göçün kontrol altına alınması ve Avrupa Birliği ile mutabık kaldığımız eylem planı uygulanması yönünde de arkadaşlara gerekli görevlendirmeler yapıldı. 17 Aralık'a kadar bu çalışmalar tamamlanacak ve 17 Aralık'ta o zirvede bu konuları da Avrupa Birliğinin liderleriyle ele alma imkanı bulacağım."

Başbakan Davutoğlu, reform sürecinin ülke ve millet için hayırlı olmasını diledi.

(Sürecek)

Haber Ara