Dolar

32,2912

Euro

34,8140

Altın

2.413,13

Bist

10.267,09

'34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'

'34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-07 20:16:17

'34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'
Yazar Melike Günyüz, Türkiye Diyanet Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ iş birliğiyle gerçekleştirilen "34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"ndaki "Ramazan Sohbetleri" etkinliklerinin konuğu oldu.

Günyüz, Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde gerçekleşen etkinlikte yaptığı konuşmada, çocuk yayınlarının toplum ve çocuk nezdindeki önemini anlattı.

Ramazan ayındaki dini yayınlar fuarının kendisinde çok özel bir yere sahip olduğunu belirten Günyüz, "Öğrencilik yıllarımda fuara bu kadar yoğun ilgi olmasının sebebi, 80'lerdeki kitap yasaklarından sonra insanların kitaba susamasıydı" dedi.

Günyüz, çocuk kitaplarına ebeveynlerin fazla misyon yüklediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Siz küçük yaşta çocuğa yapması gereken şeyleri davranış olarak göstermezseniz, çocuk riyakarlığa alışır. Daha çok davranışa yönelik, rol model bir gidişat izlenmelidir. Bunlar kitaplardan değil , ebeveynlerden beklenir. Kitaplar çocuğa daha ziyade, dil, edebiyat, estetik gibi konularda yardımcı olmalıdır."

Çocuk kitaplarının tercih edilmesinde ebeveynlerin iki temel eğilimi olduğuna değinen Günyüz, bunlardan birincisinin çocuğunun okuduğu kitapla tefekkür etmesini, düşünmesini isteyen aileler, ikincisinin ise çocuğuna duaları, farzları, toplum kaidelerini öğretmesini isteyen aileler olduğunu dile getirdi.

Çocuk edebiyatının tanımlanmamış bir alan olduğunu kaydeden Günyüz, "Çocuk edebiyatı eleştirisi yapılamıyor. Bu eksiklik çocuk kitaplarının sıkıcı olmasında bir etkendir" ifadelerini kullandı.

Melike Günyüz, oturumun ardından dinleyicilerin soruları yanıtladı.

Fuar kapsamında gerçekleştirilen "Ramazan Sohbetleri"ne, Kadir Gecesi'ne kadar 27 yazarın katılacağı belirtildi.

Yaklaşık 180 yayınevinin stant açtığı fuarda, edebiyat, tarih, kültür, medeniyet, felsefe ve din alanında yayımlanan kitaplar ile Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, Türkiye Diyanet Vakfı, İSAM, IRCICA ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınları yer alıyor.

Haber Ara