Dolar

32,5816

Euro

35,0157

Altın

2.461,25

Bist

9.906,49

Açlık grevindeki Filistinli tutuklunun 'zorla beslenmesi'

Açlık grevindeki Filistinli tutuklunun 'zorla beslenmesi'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-09 04:42:14

Açlık grevindeki Filistinli tutuklunun 'zorla beslenmesi'
Birleşmiş Milletler, İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan mahkumların "zorla beslenmesine" yönelik yasanın endişe verici olduğunu bildirdi.

BM'nin Kudüs ofisinden yapılan açıklamada, "İsrail'in 30 Haziran'da, açlık grevindeki mahkumların zorla beslenmesi için çıkardığı yasa, işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan Filistinlilerin sağlığını korumaya çalışanlar için bir endişe sebebidir" ifadesi kullanıldı.

Yasanın genel olarak İsrail'deki tüm mahkumları etkilemekle birlikte, özelde "içinde bulundukları durumu protesto etmek için açlık grevi yapan Filistinlileri" hedef aldığı aktarılan açıklamada, bu mahkumlara "idari tutuklama" adı altında yargılanmadan uzun süredir içeride tutulanların da dahil olduğu kaydedildi.

-"Barışcıl protesto temel bir insan hakkıdır"

Açlık grevinin, içinde bulundukları durumun ciddiyetine dikkat çekmek isteyenlerin başvurduğu barışcıl bir protesto yöntemi olduğu vurgulanan açıklamada, "Barışcıl protesto temel bir insan hakkıdır" görüşü savunuldu.

İsrail Medikal Derneği'nin, "Zorla besleme işkence ile eşdeğerdir" yönündeki değerlendirmesinin de hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"BM insan hakları uzmanları, zorla besleme uygulamasını 'uluslararası olarak korunan insan haklarının ihlali' olarak tanımladı. İşkence ve diğer acımasız uygulamalar hakkındaki BM'nin İşkence Konusundaki Özel Raportörü Juan E. Mendez, 'mahkumiyetlerini protesto etmek isteyenlerin zorla beslenmesi acımasız, insanlık dışı ve onur kırıcı' dedi. BM'nin Sağlık Konusundaki Özel Raportörü Dainius Puras ise 'hangi koşullarda olursa olsun açlık grevindeki mahkumların zorla beslemenin insan hakları standartları ile uyuşmadığını' gözlemledi."

Dünya Sağlık Örgütü'nün mahkumların sağlığına ilişkin şunlar vurgulandı:

"Hapishanelerde asla zorla besleme yapılmamalı. Bu uygulama ancak, hastanın karar alma kapasitesini etkileyecek akli dengedeki ciddi bozukluk durumunda meşru olabilir."

İsrail parlamentosu Knesset, 30 Temmuz'da , Filistinli tutuklu ve mahkumların "zorla beslenmesine" imkan tanıyacak yasa tasarısını onaylamıştı.

Zorla besleme yasasının, İsrail hapishanesinde 53 günden bu yana açlık grevinde bulunan "idari tutuklu" Muhammed Allan için uygulanması gündemde. Filistinliler ve uluslararası insan hakları örgütleri ise buna karşı çıkıyor.

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri bir ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor.

Haber Ara