Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD: Siber saldırıların sorumlusu Rusların kimlikleri belirlendi

Dün Obama'ya konu ile ilgili bir rapor sunuldu. İstihbaratın bu raporunu görev fakat ismi verilmeyen ABD'li bir yetkili 'Rusların kimlikleri belli oldu' açıklaması yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-09 10:48:24

ABD: Siber saldırıların sorumlusu Rusların kimlikleri belirlendi

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

ABD basınından NBC, CNN ve Washington Post'ta yer alan haberlere göre raporda şunlar yer aldı:

- Üst düzey Rus yetkililerin, Donald Trump'ın seçimi kazanmasını kutladığını gösteren bilgiler.

- NBC News ayrıca, Rus bilgisayar korsanlarının sadece adaylardan Hillary Clinton'un partisi Demokratik Parti yönetimini değil, Beyaz Saray, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve büyük ABD'li şirketleri de hedef aldığına yönelik içerikler.

NEDEN YAPILDI?


İstihbarat servisleri, Rusya'nın siber saldırıları Donald Trump'ın başkan seçilmesine yardım etmek amacıyla yaptığını savunuyor.

BUGÜN TRUMP'A BİLGİ VERİLECEK

ABD'li yetkililer bugün raporla ilgili olarak Trump'a da bilgi verecek.

TRUMP: ÇOK GİZLİ RAPOR NASIL BASINA SIZDI?

Daha önce de attığı tweetlerle istihbarat servislerinin iddialarına şüpheyle yaklaştığını belirten Trump, Obama'ya sunulan raporun basına sızmasını eleştirdi.

Trump, bir Twitter'da "NBC, Obama'ya sunulan çok gizli raporu nasıl görüyor? Onlara bu raporu kim verdi, neden verdi? Politika!" dedi.

GİZLİ OLMAYAN BÖLÜMLER KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAK

Raporun gizli olmayan bölümleri gelecek hafta kamuoyu ile paylaşılacak.

ABD'DE NELER YAŞANDI?

8 Kasım'daki ABD başkanlık seçimi öncesinde, Demokrat aday Hillary Clinton'ın seçim kampanyasını yürüten John Podesta ve Demokratik Ulusal Komite'nin (DNC) e-postaları hacklenmişti.

Yazışmalar, Wikileaks'te paylaşılmıştı.

RUSYA REDDEDİYOR

Rusya ise suçlamayı reddediyor.

WİKİLEAKS NE DİYOR?

Wikileaks kurucusu Julian Assange da e-postaların kaynağının Moskova olmadığını iddia ediyor.

BİDEN'DAN TRUMP'A: ARTIK BÜYÜ!

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, PBS'e verdiği röportajda, raporun Rusya'nın müdahalesini açıkça doğruladığını söyledi ve Trump'ı bu iddiaları görmezden geldiği için eleştirdi. Biden "Bir başkanın CIA'den tutun da Savunma Bakanlığı'na kadar sayısız istihbarat teşikatını kulak vermemesi ve onlara güvenmemesi kesinlikle akıl dışı bir şey. İstihbarat servislerinden daha fazlasını bildiğini savunmak bir profesörden daha fazla fizik bildiğini savunmak gibi. Kitabı okumadım, ama daha fazla bildiğimi biliyorum demek gibi" dedi.

Biden'ın Trump'ın Twitter üzerinden yaptığı düzenli eleştiriler ile ilgili soruya yanıtı ise "Artık büyü Donald, artık büyü. Yetişkin olma zamanı. Sen bir başkansın. Bir şey yap. Bize ne olduğunu göster" oldu. Trump ise Biden'ın sözlerine "Julian Assange 14 yaşındaki bir bilgisayar korsanının bile e-postaları hackleyebileceğini söyledi. DNC neden bu kadar dikkatsizdi'' diyerek karşılık verdi.

SENATO'DA İDDİALARLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Amerikan Senatosu'nun Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde bu iddialarla ilgili soruşturma başlatıldı. Dün komiteye ifade veren ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, "Saldırılar ABD hükümetine büyük tehdit oluşturdu" dedi.

Rusya'nın siber saldırılarının oy sayımında ise etkili olmadığını söyleyen Clapper, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in seçimlere müdahale etmesinin ardındaki nedeni de açıklayacaklarını söyledi.

RAPORDA "RUSYA"NIN TANIMI

Clapper, Savunma Bakanlığı İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Marcel Lettre ve Amiral Michael Rogers tarafından yazılan raporda Rusya'dan "ABD hükümetine, ordusuna, diplomatik, ticari ve altyapısına yönelik büyük tehdit oluşturan bir siber aktör" olarak bahsediliyor.

DİPLOMATİK KRİZ

ABD geçen hafta 35 Rus diplomatı bilgisayar korsanlığı iddiları nedeniyle sınırdışı etme kararı almıştı. Rusya ise bu adıma karşılık vermeyeceğini, yeni başkanın (Trump) görevine başlayacağı 20 Ocak'ı bekleyeceklerini açıklamıştı.

SONRAKİ GELİŞMELER (HABERLERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFLARA TIKLAYINIZ)

manset_15

c_17

c_16

manset_16

Haber Ara