Dolar

32,5589

Euro

34,9742

Altın

2.448,98

Bist

9.716,77

ABD Peşmerge'ye doğrudan silah veremiyor

Obama yönetiminin Irak'ta Peşmerge'ye direkt yardım yapılmasını öngören tasarısı Senato'da reddedildi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 17:16:10

ABD Peşmerge'ye doğrudan silah veremiyor

Dünya Bülteni'nin haberine göre; IŞİD'e karşı savaşta Peşmerge Güçleri'ne doğrudan silah yardımını öngören yasa tasarısı ABD Senatosu'nda geçmedi.
 
Senato'da dün (Salı) yapılan oylamada, Kürtler'le Sünniler'e doğrudan silah göndermeyi öngören yasa tasarı yeterli oy alamadı. Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne doğrudan silah gönderilecek tarası  45 “hayır” oyuna  karşı 54 “evet” ile reddedildi.
 
Amerika'nın savunma politikasına göre, sözkonusu yasa tasarısının yasalaşması için senatonun 60 evet oyu şart.  Tasarıya karşı çıkan senatörler, Kürtler'e doğrudan silah verilmesinin Irak'ın bütünlüğüne ayrıkı olduğunu geçekçesiyle askeri yardımların Bağdat üzerinden yapılmasının daha doğru olacağını savundu.
 
ABD Kongresi, 30 Nisan'da Kürdistan Bölgesi ile Sünni güçlere 715 milyon dolarlık askeri desteği öngören yasa tasarısını onaylamıştı.
 
Yasaya göre, yapılacak yardımın yüzde 25'i Peşmerge Güçleri ile Sünni güçlere doğrudan yapılacak. Yasa aynı zamanda Irak'a yapılacak yardımın yüzde 75'lik payını da ülkedeki ulusal barışın sağlanması koşuluna bağlıyor. Buna göre Irak Hükümeti gerekli şartları yerine getirmezse geri kalan payın yüzde 60'ı da Peşmerge Güçleri ile Sünni gruplara verilecekti.
 
Irak Başbakanlığı, bu tasarıya karşı çıkarken, Rûdaw'a konuşan Irak Savunma Bakanı Halid Ubeydi de, “Doğrudan donatmayı reddediyoruz” dedi.
 
Halid Ubeydi, “Peşmergeler olsun, Sünniler ya da Şiiler olsun, herhangi bir tarafa ancak Bağdat üzerinden silah verilebilir” ifadesini kullandı.



Haber Ara