Dolar

32,5589

Euro

34,9742

Altın

2.448,98

Bist

9.716,77

ABD'de 'istihbarat brifingi' krizi

Seçilmiş Başkan Joe Biden’ın istihbarat brifingine erişiminin sağlanmaması konusunda Başkan Donald Trump ve Cumhuriyetçiler arasında görüş ayrılığı yaşanıyor. Bazı Cumhuriyetçi senatörler seçimlerin galibi olarak henüz Joe Biden’ı tanımaya hazır olmamalarına rağmen, Biden’ın istihbarat brifingi alma hakkının olduğunu belirtiyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-13 20:11:50

ABD'de 'istihbarat brifingi' krizi

Cumhuriyetçi senatörlerden çağrı

Trump cephesinin geçiş sürecinde işbirliği yapmayı reddetmesine rağmen, sayıları gittikçe artan Cumhuriyetçi bir grup senatör, Trump yönetimine Biden'ın günlük istihbarat brifinglerine erişimine izin vermesi çağrısında bulundu.

Cumhuriyetçi senatörler John Cornyn, Ron Johnson, James Lankford, Chuck Grassley ve Lindsey Graham, bu yönde açıklamalar yapan senatörler arasında.

ABD'de seçilmiş başkanlar, siyasi geleneklere göre, göreve gelmeden önce ABD'nin karşı karşıya olduğu tehditlerle ilgili bilgi almak üzere istihbarat camiasının verdiği brifinglere katılıyor.

Senatör Cornyn gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ben bu konuyu yüksek riskli bir durum olarak görmüyorum. Bu geçiş sürecinin bir parçası. Seçimi en nihayetinde kazandıklarında, hızla işe koyulmaları gerekeceğini düşünüyorum” dedi. Cumhuriyetçi senatör, Biden'ın seçimi kazandığını kabul etmeyi ise reddetti.

Trump'a yakın bir isim olarak bilinen Senatör Lindsey Graham de Biden'a brifing verilmesi gerektiğini savunan isimlerden.

“Biden şu anda başkan değil. 20 Ocak'ta başkan olup olmayacağını bilmiyorum”

Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler'in lideri olan Kevin McCarthy ise buna karşı çıktı. McCarthy, “Biden şu anda başkan değil. 20 Ocak'ta başkan olup olmayacağını bilmiyorum” diyerek Biden'ın seçimi kazandığını kabul etmeyi reddetti.

Oklahoma Senatörü James Lankford da bir radyo kanalına verdiği röportajda, Biden'ın istihbarat brifingi almasında bir sorun görmediğini, sorunun Cuma gününe kadar çözülememesi halinde devreye girebileceğini belirtti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise Joe Biden'ın siyasetteki tecrübesine dikkat çekerek, geçiş sürecini başarılı şekilde atlatacağını belirtti.

Pelosi, “Cumhuriyetçiler'in halkın iradesine saygı göstermemeye karar vermeleri son derece talihsiz” ifadelerini kullandı.

VOA

Haber Ara