Dolar

32,4059

Euro

34,8128

Altın

2.432,08

Bist

9.976,27

ABD basını: IŞİD yer altına indi

Çöle çekildiğini açıklayan IŞİD'in tükendiği bilinirken, bu sebeple PYD'ye verdiği silahları toplaması, Suriye ve Irak başta olmak üzere IŞİD gerekçesiyle bulunduğu bölgelerden çekilmesi beklenirken, ABD basını 'IŞİD bitmedi' haberleri yapmaya başladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-05 15:22:50

ABD basını: IŞİD yer altına indi

New York Times (NYT) gazetesi, IŞİD'in yer altına çekildiğini iddia etti. Gazete haberini ise Suriye-Türkiye sınırında insan kaçakçılığı yaptığı belirtilen Ebu Ömer isimli bir kişinin görüşlerine, bir dizi Amerikan ve Avrupa çıkışlı istihbarat raporına, uzman görüşlerine ve görgü tanıklarına dayandırdığını belirtti.

Haberde söz konusu istihbarat raporları için şu ifadeler kullanıldı:

"Suriye'nin doğusunda ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nden kaçan binlerce DAİŞ militanının güneye, Batı'ya ve kuzeydoğuya giderek saklandığı, şifreli iletişim kanalları üzerinden haberleştikleri liderlerinden talimat beklediği, kimyasal silah eğitimi almış bazı militanların El Nusra'ya katıldığı, bazılarının ise insan kaçakçılarına binlerce dolar ödeyerek Türkiye'ye kaçtığı, Türkiye'ye kaçanların birçoğunun Avrupa'dan Suriye'ye ilk geldikleri ülkeye dönmeyi planladıkları" belirtiliyor.

TÜRKİYE ve IŞİD ALGISI

Haberde, Türkiye ile ilgili şu ifadeler kullanıldı:

“Suriye ve Washington'daki hükümet yorumcuları ve bağımsız analistler, DAİŞ savaşçılarını Türkiye sınırından kaçırmak konusunda artan bir ticaret olduğunu söyledi. İstihbarat yetkilileri bu kişilerin burada gizli hücrelerle bağlantı kurduğuna inanıyor. İngiltere merkezli bağımsız Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, Fırat Vadisi'nde bulunan Rakka ve Deyrül Zor'dan üst düzey DAİŞ'ciler, Türkiye'ye güvenli geçiş için 20 bin ila 30 bin dolar rüşvet ödedi.”

 

Haber Ara