Dolar

32,2851

Euro

34,7454

Altın

2.395,81

Bist

10.247,75

5 bin Avrupalı IŞİD saflarında savaşıyor

Avrupa Birliği'nin (AB) belirttiğine göre, Irak ve Suriye'de IŞİD saflarında savaşan 5 bin AB vatandaşı var.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-14 18:47:49

5 bin Avrupalı IŞİD saflarında savaşıyor

Avrupa Birliği Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, Irak ve Suriye'ye savaşmak için giden Avrupalı IŞİD militanlarının 5 bini geçtiğini açıkladı. Halen 2 bin 500 Avrupalı militanın IŞİD adına savaştığını belirten koordinatör, “bunlar da oralarda ölür” dedi. Suriye'de karışıklık/savaş döneminin başlamasının perde arkasında AB ülkelerinin bulunduğu, bu ülkelerden binlerce teröristin IŞİD saflarına katıldığı AB'li Koordinatörü tarafından da itiraf edildi. AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada IŞİD'e katılan Avrupalılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Tahminlere göre Irak ve Suriye'de IŞİD saflarında katılarak savaşan 2 bin 500 Avrupalı teröristin bulunduğunu söyleyen de Kerchove, “Bu nedenle çatışma bölgelerinde görev yapan askeri birliklerle daha iyi işbirliği yapılmalı” dedi.

“TERÖRİSTLERİN PARMAK İZLERİ ALINMALI”

Koordinatör, Avrupa'daki güvenlik birimlerinin parmak izi gibi bilgilere ulaşabileceğini belirterek, “IŞİD saflarında savaşan ve Avrupa'ya dönen vatandaşların zamanında tespit edilebilmesi için, AB içinde biyometrik verilerin değiş-tokuş edilebilmesi gerekir. Bu mutlak şarttır” diye konuştu.

DEAŞ terör örgütünün AB ülkelerinde yaptığı saldırıların AB ülkelerini rahatsız etmesinin ardından açıklamayı yapan AB Terörle Mücadele Koordinatörü Kerchove, “Irak ve Suriye'de IŞİD adına savaşmış olan 5 bin Avrupalı var. Bunlardan bin 500'ü Avrupa'ya döndü ve yaklaşık bin kişi öldü. Geriye kalan Irak ve Suriye'deki 2 bin 500 Avrupalının bazıları çatışmalarda ölecek, bazıları ise ayrılmalarına terör örgütü IŞİD müsamaha etmeyeceği için öldürülecek” ifadelerini kullandı.

YENİ HEDEFİ GÖSTERDİ

IŞİD adına savaşan Avrupalı teröristlerin Avrupa'ya dönmesinden endişe duyduğunu gizleyemeyen Koordinatör, bazı savaşçıların Somali ya da Yemen gibi diğer çatışma bölgelerine gidebileceğini işaret ederek “Avrupa'ya döneceklerin sayısı fazla olmaz” tahmininde bulundu.

IŞİD'in strateji değiştirdiğini de belirten Kerchove, örgütün artık Avrupalıları savaşmak için Suriye ya da Irak'a davet etmediğini, doğrudan bulundukları ülkede saldırı düzenlemelerini istediğini söyledi.

Haber Ara