Dolar

32,5376

Euro

34,9546

Altın

2.456,62

Bist

9.879,56

17 yıllık çileli bekleyiş nakille sona erdi

17 yıllık çileli bekleyiş nakille sona erdi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-09 13:27:09

17 yıllık çileli bekleyiş nakille sona erdi
HATİCE ŞENSES - Henüz ilkokula giderken diyalize girmeye başlayan Burak Dayan, 17 yıl sonra bağışlanan böbrek sayesinde sağlığına kavuştu.

Yüksek tansiyona bağlı havale geçiren, 10 yaşında böbrek yetmezliği teşhisi konulan Dayan, 15 yılı periton, 2 yılı ise hemodiyaliz olmak üzere 17 yıl diyaliz tedavisi gördü.

Geçen ay yakınını kaybeden bir ailenin organ bağışı yapmasıyla kendisine uygun böbreğe kavuşan Dayan'ın hayatında, Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan başarılı operasyonla yeni bir sayfa açıldı.

Dayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbrek yetmezliği teşhisiyle hayatının değiştiğini söyledi.

Teşhisin ardından birkaç ay hastanede yattığını, daha sonra ise 17 sene diyalize devam ettiğini belirten Dayan, "Diyalizden çıkınca yorgun oluyordum. Bazen tansiyonum düşüyordu bazen de yükseliyordu. Su içemiyordum. Hastalığım dolayısıyla eğitimimi de tamamlayamadım. 5. sınıfa kadar okuyabildim" diye konuştu.

Dayan, yaklaşık bir ay önce vefat eden bir vatandaşın yakınları tarafından bağışlanan böbreğin kendisine uyumlu çıktığını ve naklin gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Böbreğin kendisine uygun olduğu söylendiğinde yaşadığı duygunun tarifsiz olduğunu vurgulayan Dayan, şunları anlattı:

"O duygu açıkçası anlatılamaz yaşanması gerekiyor. Artık daha iyi yaşamaya bakacağım. Yeni bir hayata geçiyorum sonuçta. Bundan sonraki süreçte eğitimimi tamamlamayı düşünüyorum. İyi bir okul bitirip meslek sahibi olmak istiyorum. Yani tam hayata küsmüş gibiyken bağışlanan böbrek hayatımı yeniden başlattı. Organ bağışı yaparsanız birçok hastaya hayat verirsiniz."

Dayan, Türkiye'de organ bağışı bilincinin çok az olduğunu aktardı.

İnsanların, vefat eden yakınlarının organlarını bağışlaması halinde daha çok kişinin sağlığına kavuşacağını dile getiren Dayan, "Buna herkes katkıda bulunmalı bence. Organ bağışı hayat kurtarır. Vefat eden bir yakınımızın organlarını bağışlarsak neredeyse 7 kişiye yeniden hayat verebiliriz" ifadelerini kullandı.

- "Organ bağışının artırılması için vatandaşlarımız duyarlı olmalı"

Nakli gerçekleştiren Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sinan Yol da Dayan'ın uzun süre diyalize girdiğini anımsatarak, bu tür hastalarda sürece bağlı olarak farklı sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Dayan'ın da bu ciddi sorunlarla karşılaşan hastalardan olduğuna işaret eden Yol, "Bundan bir ay kadar önce hayatını kaybetmiş bir hastanın yakınları tarafından bağışlanan böbrekler sayesinde Burak'ın naklini gerçekleştirdik. Ameliyatının üzerinden bir ay geçti. Şu anda Burak'ın durumu gayet iyi. Hayati fonksiyonları da tekrar döndü ve rahat bir şekilde hayatını devam ettirebiliyor. Artık diyalize girmek zorunda da kalmıyor" ifadelerini kullandı.

Yol, Dayan'ın hastanedeki tedavi sürecinin de tamamlandığını belirtti.

İstanbul'daki değişik merkezlerde böbrek nakli yapıldığını, İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği bünyesinde yer alan hastanelerinde de böbrek nakillerinin devam ettiğini ifade eden Yol, şöyle devam etti:

"Ancak buradaki en önemli sıkıntımız kadavra bağışının yeterince olmaması. Maalesef böbrek nakli bekleyen birçok hastamız olmasına rağmen, kadavra bağışının yeterli olmamasından dolayı bu sıkıntılar yaşanmakta. Ne kadar çok organ bağışında bulunulursa o kadar çok hastamız diyalizden kurtulacaktır. Bu nedenlerle ülkemizin genelinde organ bağışının artırılması için tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum."

- "Nakil süreci aynı anda farklı duyguları yaşadığımız zamanlardan"

Organ Nakil Koordinatörü Ayşegül Aksu da Burak ve onun gibi hastaların yıllar geçtikçe damar problemleri nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, "Burak artık son andayken bir mucize oldu ve ona organ bulundu. Şu an gayet iyi" dedi.

Nakiller sırasında aynı anda farklı duygular yaşadıklarını ifade eden Aksu, "Bir tarafta ölüm var, bir tarafta organ bekleyen hastalar var. Beş dakika önce onlarla ağlarken, sonra organ bekleyen hastalarla gülüyoruz. Değişik duyguları aynı anda yaşıyoruz. Organ bağışı candan cana verilmiş en büyük sadakadır. Burak ve onun gibiler için organ bağışına karşı duyarlı olmalıyız" diye konuştu.

Haber Ara