Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

10 bin kişi Sultanahmet meydanından dünyaya seslendi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Suriyeli tutsak kadın ve çocukların özgürlüğü için on bini aşkın “vicdanlı yürek” Sultanahmet Meydanı’nda bir araya geldi ve dünyaya seslendi: Tutsak kadınları derhal serbest bırakın!

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-08 19:52:49

10 bin kişi Sultanahmet meydanından dünyaya seslendi

Vicdan Hareketi, Suriye hapishanelerinde bulunan kadın ve çocukların acilen özgürlüklerine kavuşmaları için 10 bini aşkın vicdanlı yürekle Sultanahmet Meydanı'nda buluştu.

Türkiye'den ve dünyanın 110 ülkesinden yaklaşık 2 bin STK'nın katkısıyla Sultanahmet'te yapılan eylemde katılımcılar, Suriyeli tutuklu kadınları temsilen ellerini oyalı yazmayla birbirine bağlayarak tüm dünyaya “sessiz çığlık” yükseltti.

Eylemde, Vicdan Hareketi'ne destek veren STK temsilcilerinin yanı sıra Suriye'de tutsak kalan ve daha sonra özgürlüğüne kavuşan Suriyeli kadınlar yaşadıklarını anlattı.

newFoto-1

23 ülke ve bölgede eş zamanlı eylem

Ayrıca 81 ilin yanı sıra 23 ülke ve bölgede eş zamanlı eylem ve basın açıklaması gerçekleştirildi. İşte o ülke ve bölgeler:

İngiltere, Pakistan, Makedonya, Suriye, Malezya, Polonya, Maldivler, Güney Afrika, Avustralya, Bosna Hersek, Uganda, Şili, Kıbrıs, Arnavutluk, Katar, Kuveyt, Danimarka, Belçika, Almanya, Keşmir, Kosova, Peru, Sierra Leone.

“Bunca zulme ‘artık yeter' diyoruz”

İlk konuşmayı Vicdan Hareketi adına Avukat Gülden Sönmez, yaptı. Gülden Sönmez, “Vicdan Hareketi tüm çocuklar yaşasın diye; dili, inancı, ırkı fark etmeksizin tüm kadınlar korunsun diye oluşmuş uluslararası bir inisiyatiftir. Vicdan Hareketi insan hayatını korumayı hedefleyen ve herkes için onurlu bir yaşam isteyen bir merhamet hareketidir” dedi. Sönmez, katılımcılar adına tüm dünyaya şu çağrıyı yaptı:

“Hemen, şimdi tecavüzü savaş silahı olarak kullanmayı bırakın. Hemen, şimdi kadınlara acımasızca yapılan işkenceyi durdurun. Hemen, şimdi tüm Suriyeli kız kardeşlerimizi serbest bırakın. Bırakın evlerine dönsünler, bırakın ailelerine kavuşsunlar. Ve herkes İçin insanca yaşam istiyoruz. Suriye zindanlarındaki son kadın ve çocuk özgür oluncaya dek ayaktayız!”

newFoto-2

“Kadın ve çocuk pazarlık konusu olamaz”

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım da konuşmasına “Hangi mezhepten hangi meşrepten ve hangi dinden olursa olsun hiçbir kadına tecavüz edilemez” ifadelerini kullanarak başladı. Bülent Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Liderlere sesleniyorum. Suriye zindanlarında kadınlara ve çocuklara işkence edilirken nasıl yerinde oturuyorsunuz? Sessiz kalan herkes bu katillere yardım ediyor. Ey Müslüman halklar yazıklar olsun size. Bizler, bu çağda yaşayan erkekler olarak titreyelim ve kendimize gelelim. Müslüman kadınlar kirletilirken aslında bizim insanlığımız kirleniyor.

newFoto-3

Vicdan Hareketi

Suriye'de bugüne kadar 13 bin 500'ün üzerinde kadın hapsedildi ve 7 binin üzerinde kadın hâlâ hapishanelerde her gün işkence görüyor, tecavüze uğruyor, türlü insanlık dışı eziyete maruz kalıyor. Suriye rejimi, kadınlara tecavüzü bir silah olarak kullandı ve kullanmaya da devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Suriye'deki savaşta kadınların yaşadığı drama dikkat çekmek amacıyla İstanbul'dan Hatay'a ulaşan Vicdan Konvoyu, bu sene de özgürlüğün önündeki engelleri kaldırmak amacıyla “Vicdan Hareketi” ismiyle faaliyet gösteriyor. “Çünkü İnsanız” sloganıyla çalışmalarını yürüten Vicdan Hareketi, Suriye'de son kadın ve çocuk özgür oluncaya dek faaliyetlerini sürdürecek. Hareket, kadınların, Suriye'de savaşın başından bu yana işkence, tecavüz, infaz, hapis ve mültecilikle büyüyen dramlarına dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Destek olmak için:

https://imzala.vicdanhareketi.org/

Haber Ara