Dolar

32,5683

Euro

34,9661

Altın

2.448,27

Bist

9.716,77

Tacikistan'da Islami Uyanis Partisi yoneticileri yargilaniyor

Tacikistan'da Islami Uyanis Partisi yoneticileri yargilaniyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-09 21:47:19

Tacikistan'da Islami Uyanis Partisi yoneticileri yargilaniyor
Tacikistan'da, geçen yılın eylül ayında, devlete karşı silahlı saldırıları organize etmek ve desteklemekle suçlanarak gözaltına alınan İslami Uyanış Partisi yöneticileriyle ilgili mahkeme süreci başladı.

Tacikistan Yüksek Mahkemesinden yapılan açıklamada, İslami Uyanış Partisi yöneticisi 13 kişinin bugün başkent Duşanbe'de başlayan mahkeme sürecinin kapalı gerçekleştirildiği ifade edildi.

Açıklamada, devlete karşı isyanı organize etmek ve maddi destek sağlamak gerekçesiyle gözaltına alınan sanıkların terör, yasa dışı suç çetesi kurma, milli ve dini nifak çıkarma, silahlı saldırı düzenleme, hükümete karşı isyan ve anayasal rejime muhalefet gibi konulardan suçlandığı kaydedildi.

Yargılananların arasında İslami Uyanış Partisi Başkan Yardımcısı Saidumar Husaini'nin yanı sıra parti yönetici ve üyeleri Mukhammadali Hayit, Abdukahhori Davlat, Rakhmatulloyi Racab, Zubaydulloi Rozik, Muhammadali Fayzmuhammad, Hikmatullo Sayfullozoda, Kiyamiddin Avazov, Zarafo Rahmoni, Makhmadsharif Nabiyev, Abdusamad Gairatov, Sattor Karimov ve Vohidhon Kosidinov bulunuyor.

Tacikistan Cumhuriyet Başsavcısı Safarali Mirzozade, dün yaptığı açıklamada, geçen yıl eylül ayında meydana gelen olaylarla ilgili 199 sanığın sorgulanmasına ilişkin sürecin tamamladığını dile getirerek, 36 saldırganın öldürüldüğü bu olaylarla ilgili 40 kişi hakkında uluslararası arama kararı çıkartıldığını bildirmişti.

Tacik makamlarınca "İsyancı General" olarak tanımlanan eski Savunma Bakanı Yardımcısı Abduhalim Nazarzade'nin öncülüğündeki silahlı grubun, geçen yılın eylül ayında düzenlediği saldırıların hükümet güçlerince bastırılmasının ardından aralarında İslami Uyanış Partisi yöneticilerinin de bulunduğu 13 kişi, bu isyanı organize etmek ve maddi destek sağlamakla suçlanarak tutuklanmıştı. Daha sonra da İslami Uyanış Partisi, Yüksek Mahkeme tarafından yasa dışı ilan edilerek kapatılmıştı.

Tacikistan İçişleri Bakanlığı, Nazarzade'nin İslami Uyanış Partisi ile bağlantılı olduğunu belirtirken, İslami Uyanış Partisi ise bunu reddetmişti.

Haber Ara