Dolar

32,3289

Euro

35,0459

Altın

2.282,92

Bist

8.984,24

Sözde Yaşam Koçlarına Dikkat

Liderlik Okulu Kurucusu ve Kişisel Gelişim Uzmanı Erkut Ergenç, merdivanaltı kuruluşlarda eğitim alan sözde yaşam koçlarının, yanlış kariyer ve yaşam yönlendirmeleri nedeniyle bir çok kişiyi mağdur ettiğini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-23 09:43:30

Sözde Yaşam Koçlarına Dikkat
Liderlik Okulu Kurucusu ve Kişisel Gelişim Uzmanı Erkut Ergenç, merdivanaltı kuruluşlarda eğitim alan sözde yaşam koçlarının, yanlış kariyer ve yaşam yönlendirmeleri nedeniyle bir çok kişiyi mağdur ettiğini söyledi.

Liderlik Okulu Kurucusu ve Türkiye'nin önde gelen kişisel gelişim uzmanlarından Erkut Ergenç, Yaşam Koçluğu'nun önemli bir alan olduğunu söyledi. Yetkili olmayan kuruluşlardan eğitim ve sertifika alan sözde yaşam koçlarının yol açtığı kötü sonuçları son zamanlarda daha sık duymaya başladıklarını anlatan Ergenç, "Özellikle yanlış kariyer ve yaşam yönlendirmeleri sonucu bir çok kişiyi mağdur eden sözde yaşam koçları nedeniyle bir çok kişinin mağdur olduğunu görüyoruz" dedi.

KÜLTÜRÜMÜZDE YAŞAM KOÇLARI VAR

Yaşam koçluğunun aslında kültürümüze yabancı bir kavram olmadığını belirten Ergenç,"Her ne kadar bir çok yaşam koçluğu çalışması ülkemize yurt dışından ithal edilse de aslında kültürümüzde yer alan bir kavram. Özellikle tarihte bir çok liderin yaşam koçu olduğunu görüyorsunuz. Örneğin; Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmet için iyi bir mentor ve yaşam koçudur. Yaşam Koçu, kişinin kendini keşfetmesi için bir yol arkadaşıdır aslında, kişiye belli bir yön göstermese de, kişinin doğrultusunu olgunlaştırması açısından çok önemlidir. Tabi tüm bunları dikkatle düşündüğümüzde hepimizin çevresinde bu konuda bizlere yardımcı olan, belki de yaptığının bir yaşam koçluğu olduğunu bilmeden etrafındakilere yardım eden bir çok kişi mevcuttur" dedi.

HER TÜRLÜ ETKİYE AÇIK

"Biz millet olarak birbirimize akıl vermeyi severiz" diyen Ergenç, insanların yaşam koçlarının birer akıl hocası olarak gördüklerini ifade etti. BU nedenle sertifikalı bir akıl hocası olma fikrinin insanlara hoş gelebildiğini anlatan Ergenç, "Tabii bu düşünce doğru değil. Yaşam Koçluğu akıl verme makamı değildir, ve hatta bu durum biraz tehlike de arz ediyor. Düşünsenize yardıma ihtiyacı olan, psikolojik olarak çökmüş durumda olan biri her türlü etkiye açık, onu istediğiniz gibi yönlendirebilirsiniz. Yetkin ve etkin olmayan sözde yaşam koçu bu kişiye daha da çöküntüye sebep olabilir" diye konuştu.

FARKLI DİSİPLİNLERİ İÇERİSİNDE BARINDIRIR

Herkesin yaşam koçu olmak istemesinin doğru bir yaklaşım olmadığının altını çizen Ergenç, şunları söyledi:

"Kişi bu disiplini bir meslek olarak algılamalı ve mesleki yeterliliklerini düşünerek mesleğe adım atmalıdır. Bunun için de kişi iyi bir eğitim ve sertifika ile yaşam koçluğu serüvenine başlangıç yapılabilir. Lakin yaşam koçluğunda etkin ve yetkin olmanın en önemli kriteri bize göre sadece sertifikalar da değildir. Liderlik Okulu olarak özellikle kişinin kendini iyi bir şekilde geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca yaşam koçluğu sadece koçluk disiplininden ibaret değildir. İçeriğinde; psikoloji, iletişim ve Nlp gibi disiplinleri de barındırmalıdır. Bu nedenle eğitimlerimizi özellikle bu disiplinlerle zenginleştirmeye çalışıyoruz."

YETKİSİZ YAŞAM KOÇU TEHLİKESİ

Özellikle bu konuda yetkili olmayan kuruluşlardan alınan eğitim ve sertifikaların kötü sonuçlarını çokça duymaya başladıklarını anlatan Ergenç, "Özellikle yanlış kariyer ve yaşam yönlendirmeleri sonucu bir çok kişiyi mağdur eden sözde yaşam koçları nedeniyle bir çok kişinin mağdur olduğunu biliyoruz. Bu nedenle yaşam koçu ya da eğitimi arayışında olan kişilerin mutlaka uluslararası kuruluşlardan akredite kurumlar ve kişilerle çalışmasını öneriyoruz. Her sektörde olduğu gibi Yaşam Koçluğu sektörü de merdiven altı üretimde şu ara açık ara önde" dedi.

BU ALANA GİRMEK İSTEYENLERE ÖNERİLER

Yaşam koçu olmak isteyenlere de tavsiyelerde bulunan Ergenç, "Öncelikle bir yaşam koçu, alıcıları hep açık olan kişidir. Verileri iyi değerlendirir ve analizi iyi yapar. Bu nedenle bu yetenekleri geliştirici yönde eğitim ve uygulama faaliyetinde bulunmalıdırlar. Bununla birlikte adaylara bol bol felsefe okumalarını öneririm. Felsefe bir sorgulama bilimidir ve koçluk mesleğinin gelişiminde kişinin kendini keşfetmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca yaşam koçluğu sürecinin bir sonunun olmadığını kabul etmelerini Yaşam Koçluğunun Sertifika alındığında eğitiminin bitmediğini, aksine eğitim ve sertifikanın bir başlangıç olduğunu düşünmelerini öneririm" dedi.

Haber Ara