Dolar

32,5386

Euro

34,9406

Altın

2.458,84

Bist

9.879,74

Nobel Barış Ödülü'nün Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verilmesi

Nobel Barış Ödülü'nün Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verilmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-10 13:20:10

Nobel Barış Ödülü'nün Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verilmesi
Dışişleri Bakanlığı, Nobel Barış Ödülü'nün Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verilmesini memnuniyetle karşıladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ödül ile Tunus'un despotik bir rejimden kısa bir sürede halkın iradesine dayalı, çoğulcu bir demokrasiye geçişteki başarısının tescillendiği vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü adlı sivil oluşumun, 2015 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'nün aldığı bu ödül, Tunus'un despotik bir rejimden kısa bir sürede halkın iradesine dayalı, çoğulcu bir demokrasiye geçişteki başarısının da bir sembolünü teşkil etmektedir.

Tunus'ta 2010 yılında halkın talepleri doğrultusunda başlayan siyasi ve sosyal dönüşüm sürecinin diyalog ve uzlaşı yoluyla ulaştığı bu başarı, diğer bölge halklarının barış ve demokrasi yolunda ilerleme azmini de canlı tutmakta, ilham kaynağı oluşturmaktadır. Bu bakımdan, Tunus halkının alınan bu ödülden duyduğu haklı gurur ve sevincini biz de paylaşıyoruz."

Norveç Nobel Komitesi, bu yılki Barış Ödülü'nü 2011'deki Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'ta çoğulcu demokrasinin kurulmasına katkıda bulunan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verdiğini açıklamıştı.

Komite'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, ülkedeki sivil toplumda önemli bir role sahip dört kuruluştan oluşuyor: Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), Tunus Sanayi, Ticaret ve Zanaat Konfederasyonu (UTICA), Tunus İnsan Hakları Birliği (LTDH) ve Tunus Avukatlar Birliği. Bu kuruluşlar, Tunus toplumunun farklı kesimlerini ve değerlerini temsil ediyor: Çalışma hayatı ve refah, hukukun üstünlüğü ilkesi ve insan hakları. Bu temelde Dörtlü, Tunus'ta büyük bir ahlaki otoriteyle barışçıl demokratik gelişmenin sağlanmasında hem arabulucu hem de itici güç olarak rol oynadı. Bu nedenle Nobel Barış Ödülü, tek tek kuruluşlara değil, Dörtlü'ye verildi."

Haber Ara