Dolar

32,3369

Euro

35,1991

Altın

2.247,90

Bist

8.718,11

Katar'dan 'Körfez' taleplerine ilk yanıt

Katar, kendisine ambargo uygulayan 4 ülkenin 13 maddelik talep listesinin Doha'nın egemenliğini sınırlamaya yönelik olduğunu açıkladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-24 14:28:33

Katar'dan 'Körfez' taleplerine ilk yanıt

Katar resmi haber ajansında (QNA) yer alan açıklamada, hükümete bağlı İletişim Ofisi Müdürü Şeyh Yusuf bin Ahmed bin Seyf Al Sani, Doha'ya ambargo uygulayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın bazı basın yayın organlarında yer alan taleplerinin Katar'ın egemenliğini sınırlamaya yönelik olduğunu söyledi.

Al Sani, "Bazı basın yayın organlarında yayınlanan maddelere göre ambargo uygulayan ülkelerin belirttiği bu talepler, söz konusu yasa dışı ambargonun başından itibaren terörle mücadeleyle değil bilakis Katar'ın egemenliğine ve dış politikasına müdahale etmekle alakalı olduğunu teyit ediyor" ifadesini kullandı.

Katar'ın ambargo uygulayan 4 ülkenin taleplerini incelendiğini belirten Al Sani, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla resmi cevabı gün içinde açıklayacaklarını bildirdi.

Al Sani, "ABD ve İngiltere dışişleri bakanlıklarının ambargo uygulayan ülkelerin Doha yönetimine yönelik taleplerinin uygulanabilir, mantıklı, dengeli ve gerçekçi talepler olması" konusundaki uyarılarına dikkati çekerek, söz konusu listenin bu kriterlere uymadığını vurguladı.

NELER YAŞANDI?

Katar'a abluka uygulayan Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın 13 maddeden oluştuğu ifade edilen taleplerinin Kuveyt aracılığıyla Doha yönetimine ulaştırıldığı uluslararası basına yansımıştı.

Suudi Arabistan, BAE, Yemen, Mısır ve Bahreyn 5 Haziran'da yaptıkları açıklama ile Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Katar'a karşı yapılan diplomatik ablukaya Maldiv Adaları ve uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Hafter destekçisi Libya Tobruk hükümeti de katılmıştı.

TÜRKİYE'NİN KATAR'DAKİ ÜSSÜNÜN KAPATILMASINI DA İSTEMİŞLERDİ

Katar'a abluka uygulayan Arap ülkeleri, ambargoyu kaldırmak için Doha yönetimine 13 maddelik bir liste sunmuştu. Taleplerden en dikkat çekici olanı “Doha'daki Türk askeri üssü kapatılsın” şartıydı.

Körfez ülkelerinden Katar'a 13 maddelik talep listesi ve 10 gün süre (TIKLAYINIZ)

BAE: Katar'ın talep listemizi sızdırması çocukça (TIKLAYINIZ)

Körfez ülkelerinden Katar'a çağrı: Türkiye'nin askeri üssünü kapatın (TIKLAYINIZ)

Haber Ara