Dolar

32,5919

Euro

35,0002

Altın

2.450,97

Bist

9.766,39

Husiler, BMGK'nın kararlarına uyacak mı?

Devrik lider Salih'in başkanlığını yaptığı Genel Halk Kongresi Partisi ve Husiler, BMGK'nın kararlarına uyacağını duyurdu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-07 10:27:09

Husiler, BMGK'nın kararlarına uyacak mı?

Devrik lider Ali Abdullah Salih'in başkanlığını yaptığı Genel Halk Kongresi Partisi ve Şii Ensarullah Hareketi'nin (Husiler), Birleşmiş Milletler'e (BM) 2 ayrı mektup göndererek, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına uyacaklarını ilettiği bildirildi.

Yemenli ismini vermek istemeyen bir siyasi kaynak, yaptığı açıklamada, devrik lider Salih ile Husilerin Umman'ın başkenti Maskat'ta bulunan heyetlerinin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a birer mektup göndererek, eylül ayının başlarında Maskat'ta üzerinde uzlaşıya varılan 7 maddeye uymayı kabul ettiklerini ilettiklerini belirtti.

Devrik lider Salih'in partisi ile Husilerin uymayı kabul ettiği 7 maddeden biri, BMGK'da nisan ayında kabul edilen 2216 sayılı karar. Kararda, Husiler ile Salih yanlısı güçlerden saldırılarını ve sivilleri öldürmeyi durdurup kentlerden çekilmeleri istenmişti.

Genel Halk Kongresi Partisi ve Husilerin uymayı kabul ettiği diğer maddeler şöyle:

"İdari ve güvenlik boşluğunu kapatmak amacıyla üzerinde anlaşılacak mekanizmaya uygun olarak taraflar kalıcı ve kapsamlı bir şekilde ateşkese uyacak ve silahlı grup ile milisler şehirlerden çekilecek. Kara, deniz ve hava kuşatması sonlandırılacak. Üzerinde anlaşmaya varılan mekanizmanın uygulanmasının denetlenmesi BM gözetiminde tarafsız bir şekilde gerçekleştirilecek. Uluslararası insani yasalara saygı gösterilecek ve tüm taraflar yanlarındaki tutukluları serbest bırakacak. Yardım çalışmaları kolaylaştırılacak ve malların şartsız bir şekilde girmesine izin verilecek. Halid Bahhah hükümeti geri dönecek ve 90 gün içinde ulusal birlik hükümeti kurulacak. BM gözetiminde yürütülen müzakereler yeniden başlayacak ve tüm taraflar ağır silahlarını devlete teslim edecek."

Yemen hükümeti geçen ay Husilerle Maskat'ta direkt müzakereyi resmi olarak kabul etmiş, daha sonra bu kararından vazgeçerek Husilerin BM'nin 2216 sayılı kararını kabul ettiklerini açıkça itiraf etmelerini ve herhangi bir müzakereye başlamadan önce bunu uygulamalarını istemişti.

Haber Ara