Dolar

32,5921

Euro

35,0097

Altın

2.450,48

Bist

9.791,36

Filipinler'deki baris sureci

Filipinler'deki baris sureci

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-08 20:15:33

Filipinler'deki baris sureci
Filipinler'in güneyindeki özerk yönetim, Bangsamoro Temel Yasası'nın (BTY) meclisten geçmemesi nedeniyle Müslüman muhalif grupların silahsızlanmasının erteleneceğini açıkladı.

Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) lideri Mohagher İkbal, yaptığı açıklamada, yeni barış anlaşmasının bir parçası olan yasanın, parlamentodan geçmemesi nedeniyle, ülkenin güneyindeki binlerce gerillanın silahsızlandırılması programının erteleneceğini belirtti.

İkbal, Müslüman azınlık için daha güçlü bir özerk bölge kurulmasını öngören yasanın yürürlüğe girmesinde yaşanan gecikmenin, muhalif grubun yatıştırmaya çalıştığı gerillalar arasında büyük bir hayal kırıklığına neden olduğunu kaydetti.

MİCK lideri, öte yandan grubun, geri adımlara rağmen hükümetle yapılan 2014 Barış Anlaşması'na sadık kalacağını da belirtti.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren çatışmaların ardından hükümetle 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Eski yönetim birimlerinin lağvedilerek yeni yönetim birimlerinin kurulması ve bölge halkına daha geniş siyasi haklar sunulmasını, Mindanao'ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirilmesini öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın nihai taslağı da eylül ayında Filipinler meclisine sunulmuştu.

Daha önce belirlenen takvime göre yasanın genel seçimler öncesinde meclisten geçmesi, Mindanao bölgesinde oluşturulacak yeni yönetimlerin seçimlere kadar geçici yöneticilere devredilmesi öngörülüyordu.

Filipinler Meclisi seçim çalışmaları nedeniyle geçen hafta tatil edildi.

Haber Ara