Dolar

32,3984

Euro

34,7846

Altın

2.434,83

Bist

9.973,30

FETÖ ile mücadelede YEE ve Maarif Vakfından iş birliği

FETÖ ile mücadele kapsamında kurulan Maarif Vakfı ile Yunus Emre Enstitüsü, Afganistan'da Türkçe dersi vermek için görevlendirilecek öğretmenlerin seçiminde iş birliğine gidiyor- Başkent Kabil'de devralınacak okullarda Türkçe dersi verecek Afgan öğretmenler için 18 Mart'ta Türkçe Yeterlik Sınavı gerçekleştirilecek- Ülkede 4'ü başkent Kabil'de olmak üzere toplam 16 okul devralınacak. Bu okulla

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-16 11:09:10

FETÖ ile mücadelede YEE ve Maarif Vakfından iş birliği
MELTEM BULUR - Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele başta olmak üzere, Türkiye'nin eğitim alanında saygın, güvenilir uluslararası yüzü olma amacıyla kurulan Maarif Vakfı ile Türk dili, kültürü ve sanatını dünyaya tanıtmayı amaçlayan Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Afganistan'daki Maarif Okullarında Türkçe dersi vermek için görevlendirilecek öğretmenlerin belirlenmesinde iş birliğine gidiyor.

AA muhabirinin YEE ve Maarif Vakfı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Afganistan'da kısa süre önce Afgan yetkililerle mutabakata varılarak FETÖ okullarının Maarif Vakfına devri kararlaştırıldı. Vakfın devralacağı okullarda Türkiye'den gidecek öğretmenlerin yanı sıra Türkçe bilen Afgan öğretmenler görevlendirilecek.

Ülkede 4'ü başkent Kabil'de olmak üzere toplam 16 okul devralınacak. Bu okullarda eğitim gören öğrenci sayısı 5 bin 350. Öğrencilerin yüzde 90'ı Afgan vatandaşı, geri kalanı ise farklı milliyetlerden oluşuyor.

Türkiye'den idareci kadronun tamamının yanı sıra Türkçe, fen bilgisi, fizik, kimya, biyoloji, geometri, trigonometri, İngilizce ve anaokulu öğretmenleri gidecek. Türkiye'den Afganistan'a gidecek idareci öğretmen sayısı toplamı 230'u bulacak.

Söz konusu okullarda çalışacak Afgan öğretmenler için Türkoloji bölümü mezunu Afgan vatandaşlarının katılabileceği Türkçe Yeterlik Sınavı, YEE tarafından 18 Mart'ta yapılacak. Sınavda c1 ve c2 düzeyindeki nitelikli başarılı öğretmenlerin Maarif Okullarında istihdamı sağlanacak.

YEE, yabancıların Türkçe bilgilerini test ederek yeterlik belgelerini aldıkları TYS uygulamasını ilk olarak 19 Ekim 2012'de Tahran'da düzenlemişti. Sınav, 2013 yılından bu yana da yılda 3 kez olmak üzere uluslararası ölçekte uygulanıyor.

Bu yıl adaylar 13 Mayıs veya 12 Ağustos'ta yapılacak sınavlara katılabilecek. Yılın ilk sınavı 14 Ocak'ta Azerbaycan, Japonya, Kosova, Almanya, İtalya, Gürcistan, Bosna Hersek, Kazakistan, Mısır, Arnavutluk, İran, Makedonya, Romanya, Fransa, Polonya, Sudan, Avusturya, Ürdün, Macaristan, Afganistan, Cezayir, Hollanda, Malezya, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti, Filistin ve Türkiye'de yapılmıştı. Sınava 765 aday katılmıştı.

Türkçe Yeterlik Sınavı'nı kazanan adaylar, Türkçe Yeterlik Belgesi'ne sahip oluyor. Bu kişiler, Türkiye'de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor. Türkçe Yeterlik Belgesi, iş başvurularında da adaylara büyük avantaj sağlıyor.

- Yakın markajdaki ülkeler

Türkiye Maarif Vakfının FETÖ'ye ait okulların devri konusunda mutabakat sağladığı ülkeler Senegal, Moritanya, Çad, Gabon, Sao Tome, Burkina Faso, Pakistan ve Afganistan oldu.

Vakıf, Bosna Hersek, Hindistan, Arnavutluk, Tayland, Kamboçya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Avustralya, Danimarka, Irak'ın kuzeyi, Moldova, Suudi Arabistan, Singapur, Malezya, Fransa, Almanya, Romanya ve Sudan ile görüşmelerini devam ettiriyor.

Maarif Vakfının yakın gelecekte ziyaret etmeyi planladığı 21 ülke ise şunlar:

"Angola, Azerbaycan, Benin, Cibuti, Ekvator Ginesi, Fas, Gambia, Gürcistan, Japonya, Kamerun, Karadağ, Lübnan, Mali, Moğolistan, Ruanda, Sudan, Tanzanya, Tunus, Etiyopya, Uganda ve Ürdün."

- Yılda 20 ülkede eğitim kurumu açılacak

Vakfın yakın zamanda Bosna Hersek'te ve Avustralya'da bir Türk okulu kurma hazırlıklarının sürdüğü, bu çerçevede, yılda ortalama 20 ülkede eğitim kurumu açılacağı öğrenildi.

Vakfın çalışmaları kapsamında Türk öğrencilerinin yoğun olarak eğitim gördüğü ülkelerde yüksek öğretim kız ve erkek öğrenci yurtları da hizmete girecek. Yurt dışında yaşayan vatandaşların çocukları için eğitim ve rehabilitasyon programları uygulanacak.

Son verilere göre, Avustralya kıtasında FETÖ'ye ait 15, Amerika kıtasında 9 ülkede 150, Afrika kıtasında 36 ülkede 106, Avrupa'da 35 ülkede 175, Asya'da 32 ülkede 242 olmak üzere toplam 113 ülkede 688 okul bulunuyor.

- Özel yasayla kuruldu

Türkiye Maarif Vakfı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan özel bir yasayla kuruldu. Vakıf, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ/PDY'nin etkin olduğu ülkelerde eğitim alanında bu örgütün okullarını devralmak suretiyle mücadele veriyor.

Vakıf, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılında eğitim alanında yüksek nitelikli, kaliteli, saygın ve uluslararası tanınırlığa sahip kurumlarıyla 7 kıtada faaliyette bulunmayı amaçlıyor. Bu hedefe ulaşma yolunda başta Dışişleri Bakanlığı, yurt dışında faaliyette bulunan TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü gibi kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, ticaret ve iş dünyasına ait örgütler, gönüllü kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve yurt dışında yaşayan vatandaşlar, dost ve kardeş ülke halklarıyla bu hedefe ulaşmak için çalışmalar yürütülüyor.


Haber Ara