Dolar

32,5378

Euro

34,9431

Altın

2.456,53

Bist

9.888,37

Esed de Beyaz Miğferler'i suçladı: Biz de kimyasal yok

İdlib'de düzenlenen kimyasal saldırıda rejimin suçu olmadığını hatta ABD'nin vurduğu Han Şeyhun'da kimyasal silah olmadığını söyleyen Beşar Esed, Beyaz Miğferliler'i suçları.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-21 11:46:51

Esed de Beyaz Miğferler'i suçladı: Biz de kimyasal yok

Rus yayın organı Sputnik'e konuşan Beşar Esed, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Esed, Birleşmiş Milletler'e (BM) mektup göndererek İdlib'in Han Şeyhun kasabasındaki kimyasal saldırının soruşturulması amacıyla bölgeye heyet göndermesini talep ettiklerini ve henüz bir yanıt alamadıklarını belirtti.

BM'nin şu ana dek bölgeye heyet göndermediğini çünkü 'ABD ve Batılı ülkelerin buna engel olduğunu' söyleyen Esed, "Uzmanlar, Han Şeyhun'a gelmeleri halinde kimyasal saldırıyla ilgili tüm iddiaların yalan olduğunu anlayacaklar" dedi.

'BM, HALEP SALDIRISI SONRASINDA DA HEYET GÖNDERMEMİŞTİ'

Halep'te yaşanan kimyasal saldırı sonrasında da heyet gönderilmediğini söyleyen Esed, Suriye'deki ilgili bölgelere heyet gönderilmesi için sadece Rusya ve birkaç ülkenin temaslarda bulunduğunu belirtti.

'HAN ŞEYHUN'DA KİMYASAL SALDIRI DÜZENLENMEDİ'

Han Şeyhun'da kimyasal saldırı olmadığını, bunun provokasyon olduğunu söyleyen Esed, "kimyasal saldırı iddialarının ABD tarafından Şayrat Üssü'ne saldırı düzenlemek için bir bahane olduğunu" iddia ediyor.

"Suriye hükümetinin Han Şeyhun'da cihatçılara ait depolarda kimyasal maddelerin bulunduğu yönünde bilgiye sahip olmadığını" belirten Esed, "Bu bölge el Nusra'nın, yani gerçekte El-Kaide'nin kontrolünde. Dünyanın elde ettiği tek bilgi, bu örgütün, Nusra'nın Youtube, genel olarak internet ve Batı medyasının aracılığıyla yayınladığı bilgi. Bu yüzden, bu haberler temelinde değerlendirme yapamayız" dedi.

VELİD MUALLİM 'DEPOLARDA KİMYASAL SİLAH VARDI' DEMİŞTİ

Esed'in Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise Han Şeyhun'a kimyasal silah atmadıklarını, kimyasal silah deposu vurduklarını söylemişti. 7 Nisan'da yapılan açıklamaya dünyadan tepkiler gelmişti.

Esed, sözlerine devam etti:

"Öncelikle Han Şeyhun'da saat 11.30'da vurduğumuz hedeflerin kimyasal madde depoları olup olmadığını bilmiyoruz. Onlar, saldırının sabah saat 6.30'da gerçekleştiğini iddia ediyor. Bu saatlerde hiçbir saldırı gerçekleştirmedik. Bu yüzden bunun yalancı bir provokasyon olduğuna inanıyoruz, hiçbir saldırı olmadı."

'BEYAZ MİĞFERLERİN 2 YILDIR YAYINLADIĞI GÖRÜNTÜLERİN AYNISI'

"Rus hava saldırısında çocukların öldüğünü gösteren fotoğrafların daha sonra sahte olduğu ortaya çıktı. Bir çocuğu alıp üzerini sahte kan ve çamurla kirletip fotoğrafını çektiler. Diğer görüntüler de buna benzer. "Onlar bizi dinlemek istemedi, araştırmak istemedi, sadece saldırmak istedi. Han Şeyhun bir provokasyondu, çünkü gaz sızıntısı veya saldırı olsaydı ve iddia ettikleri gibi 60 kişi ölseydi, kent nasıl olur da eskisi gibi yaşamına devam ediyor? Halkı tahliye etmediler. Şehri tek bir kişi bile terk etmedi, hayat olağan seyrini sürdürdü, oysa onların iddiasına göre kitle imha silahı kullanıldı. Tüm depoları vurdular ama gaz yayılmadı. Asker ve personelden kimse gazdan zarar görmedi. Bu da Şayrat'tan hiçbir gaz saldırısının düzenlenmediğini gösteriyor. Olay, Şayrat'ı vurmak için bir provokasyondu. Görüntülerde, kurtarıcı olduğu iddia edilen kişilerin maske ve eldiven takmadan insanlara yardım ettiği görülüyor, rahat rahat dolaşıyorlar. Bu nasıl olur? Bu, sarin gazının özelliklerine ters. Bu mümkün değil, onların da diğerleri gibi ölmesi gerekiyordu. Gerçi görüntülerde yerde yatan kişilerin ölü olup olmadığını da bilmiyoruz. Bu görüntüleri montajlamak kolay. Bu yüzden özellikle El Kaide'nin görüntüleri temelinde karara vermek doğru değildir."

(HABERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

592827

Haber Ara