Dolar

32,5376

Euro

34,9546

Altın

2.456,62

Bist

9.879,56

Calais Belediye Başkanı'ndan Jungle açıklaması

Başkan Bouchart, 'Dün gece henüz tahliye başlamadan önce birçok sığınmacının kampı terk ettiğini gördük. Bunlar nereye gitti bilmiyoruz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-25 09:19:03

Calais Belediye Başkanı'ndan Jungle açıklaması

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Dün sababah tahliye işleminin başlaması sornası Jungle'ı terk eden sığınmacıların gittiği geçici sığınma merkezinde incelemelerde bulunan Calais Belediye Başkanı Natacha Bouchart, "Dün gece henüz tahliye başlamadan önce birçok sığınmacının kampı terk ettiğini gördük. Bunlar nereye gitti bilmiyoruz. Calais civarındaki kimsesiz binalara yerleşmiş olma ihtimalleri var. 3 yıl önce yaşadıklarımızı yaşamak istemiyoruz" dedi.

İlk günün sakin ve başarılı geçtiğini belirten Bouchart, istenmeyen olayların çıkabileceğini, kampta çok sayıda insan kaçakçısı ve provakatör aktivist grubun olduğunu, Jungle'daki çadırların kaldırılmasıyla bu grupların polisle çatışabileceğini söyledi.

Bouchart, kampın tamamen tahliye edilmesi durumunda bile sığınmacıların tekrar Calais'e dönme riski olduğunun altını çizerek "Devlet, tahliye ettiği sığınmacıların tekrar buraya dönmeyeceğinin garantisini veremez" ifadesini kullandı.

Kampta mart ayında yapılan kısmı tahliyeyi de eleştiren Bouchart, o zaman 3500 olan kamp nüfusunun 6 ay içerisinde 10 bine kadar çıktığı ve devletin baştan beri hata yaptığını öne sürdü.

Bouchart, kendisinin mart ayındaki kısmı tahliyeye şiddetle karşı çıktığı ve kampın o dönem tamamen yıkılması gerektiğini savunduğunu ancak kimsenin kendisini dinlemediğini sözlerine ekledi.

"EBEVEYNSİZ ÇOCUKLAR, KIRILGAN GRUPLAR, TEK YETİŞKİN BİREYLER"

Öte yandan, Pas-de-Calais Valiliği, gazetecilere belli gruplar halinde, sığınmacıların kampı terk ettikten sonra uğradığı geçici sığınma merkezini gezdirdi. Jungle'a yaklaşık 700 metre mesafede kurulan 3 bin metrekarelik merkezde sığınmacı aileler, 18 yaş altı ebeveynsiz çocuklar, kırılgan gruplar ve tek yetişkin bireyler olarak 4 gruba bölünerek kayıt altına alınıyor. İngiltere'de akrabası olan ebeveynsiz çocuklar, İngiliz hükümetinin de işbirliğiyle İngiltere'ye yollanırken, İngiltere'de kimsesi olmayanlar ise kendileri için hazırlanmış özel merkezlere gönderiliyor.

Kendilerine sunulan 2 bölgeden birini seçen sığınmacılara, gidecekleri bölgeleri temsil eden renklerde kağıt bir bileklik takılıyor. Çocuklar ve yetişkinler ayrı otobüslerle ayrı bölgelere gönderiliyor. Gün boyu önünde sıranın eksik olmadığı geçici sığınma merkezi zaman zaman duygusal anlara da şahit oldu.

Burada Jungle'daki arkadaşlarıyla farklı bölgelere gönderilen sığınmacıların birbirilerine uzun uzun sarıldıkları, zaman zaman gözyaşı döktükleri görüldü. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen 700 basın mensubunun takip ettiği tahliyede yüzlerce gazeteci aynı anda canlı yayın yaptı.

Yalnızca akredite gazetecilerin izleyebildiği tahliye için 1250 polis ve jandarma görevlendirildi. Tahliyenin 1 hafta içerisinde tamamlanması bekleniyo

Haber Ara