Dolar

32,4799

Euro

34,6017

Altın

2.483,12

Bist

9.569,34

'Büyük veri'nin uzmanları İstanbul'da bir araya geldi

'Büyük veri'nin uzmanları İstanbul'da bir araya geldi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-10 14:27:47

'Büyük veri'nin uzmanları İstanbul'da bir araya geldi
Teknoloji dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren, "büyük veri" teknolojilerinin masaya yatırıldığı "BIG-IST'15" başladı.

Hilton Convention Center'da düzenlenen etkinlikte, tüm sektörlerin ihtiyacı olan "büyük veri"nin etkin kullanılması konusu ele alındı.

"BIG-IST'15" Koordinatörü Mehmet Zahid Ercan, iletişimden sağlığa, finanstan eğitime her alanda oluşan büyük veri için üretilen teknoloji odaklı çözümlerin görüşüldüğü etkinlikte, işletmeler için önemi her geçen gün artan büyük veri teknolojileriyle konunun uzmanlarını buluşturduklarını söyledi.

Ercan, yurtiçi ve dışından katılımcıların yer aldığı programda, büyük verinin önemi, işletmelere ve kurumlara katkısı gibi başlıkların yanı sıra, verileri analiz edebilme, hem müşterilerle olan ilişkilerin hem de operasyonel düzeyde kurumların iç işlerini iyileştirici birtakım sonuçlar üretebilen teknolojiler üzerinde görüş bildirdiklerini ifade etti.

- "Sağlık Bakanlığı güncel teknolojileri kullanan nadir kurumlardan biri"

Ercan, "İnternet öncesi dönemde sadece bilgisayarlarda yazdığımız birtakım yerel toplanan bilgilerden bahsediyorduk. İnternetin, mobil cihazların ve birtakım veriler üreten cihazların gelişmesiyle bu durum değişti. Böylece de büyük verinin önemi daha çok anlaşılır hale geldi" dedi.

Bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Ercan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu anlamda birçok kamu kurumu ve özel işletmeyle irtibat halindeyiz. Ancak bazı kurumların kendi içerisinde geçirdiği dönüşümler daha dikkat çekici. Buna ülke içinde örnek verebileceğim en önemli kurum Sağlık Bakanlığıdır. Çok açık bir şekilde ifade edebilirim ki Sağlık Bakanlığı şu anda dünyanın en güncel teknolojilerini kendi içerisinde aktif olarak kullanabilen gördüğümüz nadir kurumlardan biri. Ticari işletmelerden bile çok daha ilerde teknolojiler kullandıklarını görüyoruz. Bu tabii ülke olarak bize çok büyük gurur veren bir işlem. Yurtdışına da baktığımız zaman Sağlık Bakanlığının özellikle 'e-Nabız' projesine de ciddi ilgi olduğunu görüyoruz. Bu anlamda her tür kamu kurumunun da Sağlık Bakanlığının geçirdiği bu dönüşümü kendi içinde geçirmesini de arzu ediyoruz."

- "Şu anda 'e-Nabız'ın 2 milyon 700 bin kullanıcısı var"

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Proje ve Yazılım Geliştirme Koordinatörü Serkan Atagün de büyük veri olgusu kapsamında geliştirilen "e-Nabız" Kişisel Sağlık Sistemi'nin dünyada bir benzer örneğinin daha olmadığını söyledi.

Kişisel sağlık sistemlerinin yurtiçi ve dışında farklılıklar gösterdiğini ifade eden Atagün, "Hastanede oluşan, kişilerin kendi oluşturdukları veya cihazlardan gelen verilerin hepsi için farklı farklı sistemler oluşturuluyor. 'e-Nabız' bunların bileşeni olan bir sistem. Hem hastane hem cihaz hem de kişilerin girdiği verilerin bir sistemdir. Bu sistem bir hasta portalıdır. Yani hastaların tüm sağlık verilerinin bir araya getirildiği bir sistem. Geçen yıl nisandan beri aktif olarak çalışmakta. Şu anda 2 milyon 700 bin kullanıcımız var ancak bu sayı her geçen gün artıyor" diye konuştu.

Atagün, içerisinde kan, organ bağışı gibi birçok servis yer alan "e-Nabız"ın başka bakanlıklarla da entegrasyonunun sağlandığını aktararak, şöyle devam etti:

"Hastanın merkezde olduğu sistemi her geçen gün geliştirmeye çalışıyoruz. Günümüzde sağlık sistemine baktığımız zaman bütün dünyada kesik kesik ve reaktif bir şekilde sağlık hizmeti sunuluyor. Baktığınız zaman sağlığı hasta olduğumuz zaman yönetiyoruz. Yani hasta olduğumuzda doktora gidiyoruz. Ancak gelecekte sağlığa biz vizyon olarak daha farklı bakıyoruz. Sürekli ve proaktif bir şekilde insan sağlığının yönetilebileceği bir sistem istiyoruz. 'e-Nabız' da bunu insanlara sağlayacak. İnsanlar kendi sağlık ve hastalıklarını yönetebilecekler. Dünyaya baktığımız zaman kronik hastalıklara yakalananların sayısı her geçen artıyor. Bununla mücadele etmenin en etkin yolu bunu engellemek. İşte bunları önlemek için 'e-Nabız' çok güzel bir program. Bu sistemi kullanan insanlar sağlıklarını daha iyi yönetebilecekler ve de bunun sağlık bilincini artıracağını düşünüyoruz."

Büyük verinin bir gereksinimi olarak "e-Nabız" sisteminin hayata geçirildiğini anlatan Atagün, "Aynı şekilde bu sistemde hiçbir vatandaşın verisinin kaybolmayacak şekilde saklandığını, mahremiyetine ilişkin bilgilerin güvenle korunduğunu söyleyebiliriz. Biz bakanlık olarak bu sistemlerle vatandaşın hayatını kolaylaştıracak projeleri aktif hale getirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Etkinlik, gün boyu düzenlenecek oturumların ardından sona erecek.

Haber Ara