Dolar

32,5960

Euro

35,0094

Altın

2.450,72

Bist

9.785,39

'Aşk ve Matematik' kitabının yazarı Frenkel Türkiye'de

'Aşk ve Matematik' kitabının yazarı Frenkel Türkiye'de

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-26 21:35:25

'Aşk ve Matematik' kitabının yazarı Frenkel Türkiye'de
"Aşk ve Matematik" kitabının yazarı Kalifornia Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Edward Frenkel, Ortadoğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) 60'ıncı kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında öğrencilerle bir araya geldi.

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu'nda düzenlenen "ODTÜ'nün 60'ıncı Yılı Davetli Konuşmacılar Dizisi" etkinlikleri çerçevesinde, "Mathematics and Love in the Age of Artificial Intelligence" (Yapay Zeka Çağında Matematik ve Aşk) başlıklı İngilizce konferans veren Frenkel'i çok sayıda öğrenci ve akademisyen dinledi.

Bu yıl Türkçeye de çevrilen dünyaca ünlü "Aşk ve Matematik" kitabının yazarı ve matematiksel fizik alanında "Herman Weyl Ödülü"nün de sahibi olan Prof. Frenkel, ODTÜ'nün çok güzel ve ünlü bir üniversite olduğunu, Türkiye'ye geldiği için çok mutlu olduğunu belirterek, salonu dolduranlarla öğrencilik anılarını paylaştı.

Edward Frenkel, matematiğin gündelik hayatın içine işlediğini ama birçok insanın matematikten korktuğunu belirterek, "Aşk ve Matematik" kitabında matematiğin günlük hayatla olan ilişkisini anlattığını söyledi.

"Kitabımın Türkçeye çevrilmesinden ve sizlerle bu vesileyle bir arada olmaktan çok mutluyum" diyen Frenkel, kitabını özellikle matematiği sevmeyen ve altyapısı olmayan insanlar için yazdığını vurguladı.

Prof. Dr. Frenkel, ilham aldığı ve teoremlerinden yararlandığı Einstein, Roger Penrose, Ray Kurzweil, Lewis Mimford gibi bilim insanlarından örnekler vererek, halen çalıştığı "Langlands" teoreminden de bahsetti.

"Matematiğin Büyük Birleşik Teorisi" şeklinde adlandırılan teorinin temelinin simetri kavramı olduğunu ifade eden Frankel, Langlands teoremiyle matematiği, kuantum fiziğiyle birleştirdiğini dile getirdi.

Konferansın ardından AA muhabirinin sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Edward Frenkel, "Türkiye'yi ve ODTÜ'yü çok seviyorum. Konferansta beni dinleyenlerden çok güzel reaksiyon aldım" dedi.

Matematik eğitimini değerlendiren Frenkel, "Dünyanın birçok ülkesinde matematik öğrenmek problemli bir iş. Türkiye'deki matematik eğitimini genel anlamda bilmiyorum ama pasif bir eğitim var tüm dünyada. Bana göre dünyadaki matematik eğitimi formüllere dayalı bir eğitim" ifadesini kullandı.

ODTÜ'nün 60'ıncı kuruluş yılı etkinliklerini değerlendiren Rektör Prof. Dr. Ahmet Acar ise "Bu yıl bizim 60'ıncı yılımız ve bu etkinliklerle amacımız, bilimle, teknolojiyle insanımızı bir araya getirmek ve hem üniversitemizin içinde, hem üniversitemizin dışında olan insanların her zaman izleme olanağı bulamadığı bilim insanlarını buraya davet etmek. Bundan sonraki aylarda teknoloji, beşeri bilimler ve sosyal bilimlerde önemli bilim insanlarını çağırıp, bilgiyi yaymak için uğraşacağız" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Edward Frenkel, etkinlik sonunda okurları için "Aşk ve Matematik" isimli kitabını imzaladı.

Haber Ara