Dolar

32,5631

Euro

34,9938

Altın

2.449,25

Bist

9.716,77

Artvin'deki sel ve heyelan

Artvin'deki sel ve heyelan

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 13:30:46

Artvin'deki sel ve heyelan
Artvin'daki sel ve heyelanlarda kaybolan 3 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Sel ve heyelanların ardından bölgede bulunan başta Türk Kızılay'ı olmak üzere yardım kuruluşları, vatandaşların temiz su ve sıcak yemek ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürürken, vatandaşlar ise sel ve heyelanın bıraktığı izleri silmeye çalışıyor.

Hopa ilçesinde selin en çok etkilediği yerlerden olan Sugüren, Cumhuriyet, Sundura mahalleleri ve köylerde vatandaşların ev ve iş yeri temizliği sürüyor. Vatandaşlar dışarıdan gelen görevliler ve kendi imkanlarıyla evlerini ve mahalleyi temizlemek için yoğun mesai harcıyor.

Sel ve heyelan sonrası 860 personel, 295 iş makinesi ve bir bot bölgede çalışmalarını devam ettiriyor.

Bölgede kurulan 4 yemek çadırında Türk Kızılayı ekipleri 6 bin kişilik sıcak yemek, su ve gıda dağıtımını sürdürüyor.

- Kayıp 3 kişinin aranmasına devam ediliyor

Selde kaybolan Talha Su, Necla Kakşi (17) ve Melek Kakşi'nin (35) aranmasına ise devam ediliyor.

Arama çalışmalarına JAK'tan 20, AFAD'dan 35, Sahil Güvenlikten 10 kişi ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden getirilen 10 yaşındaki "Ceko" ve 4 yaşındaki "Barby" adlı kadavra köpekleri de katılıyor.

- "Öğretmenler kendi imkanları ile okulu temizliyor"

Sugören Köyü İlköğretim Okulu'nun selden hasar görmesinin ardından okul müdürü Yavuz Özdemir öncülüğünde öğretmenler okulu temizlemeye çalışıyor. Öğretmenler okul bahçesindeki balçık ve molozları el arabası yardımı ile okulun dışına taşıyarak temizliklerini sürdürüyor. Bazı vatandaşlar da öğretmenlere yardımcı oluyor.

Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, çok zor bir dönem yaşadıklarını belirterek, "Çok büyük bir afet yaşadık. Devletin gayretleri yanında bizde elimizden geldiği kadarı ile katkı vermek istedik ve öğretmen arkadaşlarımızla birlikte temizlik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eğitim öğretim dönemine kadar okulumuzu eskisinden daha iyi bir şekilde hazır hale getirmek istiyoruz" dedi.

Çocukların selden çok büyük oranda psikolojik olarak etkilendiğini de kaydeden Özdemir, "Maalesef köyümüzde kayıp olan kişiler var. Maddi ve manevi olarak bütün öğrencilerimiz sel ve heyelanlardan etkilenmiş durumda. Psikolojik olarak da çocuklarımızı geleceğe hazırlamak bizim görevimiz" diye konuştu.

- Hasar tespit çalışmaları

Hasar tespit ekibi, Hopa'da 2 ve Arhavi'de 5 köy olmak üzere toplamda 7 köy dışında çalışmasını tamamladı.

Hopa ve Arhavi'de 38 binanın yıkıldığı, 53 binanın ağır hasarlı, yüzden fazla binanın orta ve az hasarlı olduğu belirlendi. Bölgede toplamda 316 binanın risk nedeniyle boşaltılmasına karar verildi.

Tespiti yapılan bütün konutlarda jeolojik etüt yapılması gerekliliğine karar verildi.

Bölgede 26 kişi kira yardımı alabilmek için AFAD İl Müdürlüğü'ne resmi olarak müracaatta bulundu.

Öte yandan Artvin Valiliğince görevlendirilen 9 psikolog bölgede psikolojik destek vermeye devam ediyor.

Haber Ara