Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Yunan ve Rum liderler Türkiye'nin sondaj çalışmalarını AB'ye şikayet etti

Kıbrıs Rum kesimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, sondaj faaliyetlerinin “yeni bir işgale eş” olduğunu söyledi. Çipras ise AB'ye önlem alması gerektiğini söyledi:

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-10 12:55:54

Yunan ve Rum liderler Türkiye'nin sondaj çalışmalarını AB'ye şikayet etti

Romanya'nın Sibiu kentinde düzenlenen gayri resmi AB Liderler Zirvesi'nde bir araya gelen liderlerden Anastasiades, Türkiye'nin çalışmalarına ilişkin "işgal" yorumu yaptı. Çipras ise AB'ye "Türkiye'ye cevap verin" çağrısında bulundu. 

RUM LİDERDEN ÇİRKİN YORUM

Anastasiades, Türkiye'nin sondaj çalışmalarıyla ilgili durumu “yasadışı eylemlerin emsali görülmemiş şekilde artması” olarak değerlendirdi ve “Bu eylemler Kıbrıs'ın 1974 trajik olaylarından sonra yeni bir işgal anlamına geliyor” olduğunu söyledi.

ÇİPRAS: TÜRKİYE'NİN SONDAJ FAALİYETİ AVRUPA'YI İLGİLENDİRİYOR

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da toplantının ardından yaptığı açıklamada konunun Kıbrıs'ın iç meselesi ya da Kıbrıs ve Türkiye arasındaki bir mesele olmadığını, Avrupa'yı ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi. Çipras "Avrupa Birliği Türkiye'ye karşı net bir mesaj yollamalı. Mayıs ve haziran aylarındaki zirvelerde, Türkiye eğer tahrik edici tutumuna devam ederse AB gerekli adım ve önlemleri ele almalı. Türkiye, tek taraflı adımlar yerine diğer Akdeniz ülkeleri gibi masaya gelerek konuşmalı" dedi.

ABD ve İNGİLTERE'DEN ELEŞTİREL AÇIKLAMALARI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Salı günü Türkiye-Kırgızistan Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısının ardından yaptığı açıklamada Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışması konusunda "Artık sismik araştırma bitmiştir. Sondaj çalışmalarına başlayacağız. ikinci gemimizi de bölgeye gönderiyoruz" demişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, “Türkiye'nin Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesinde sondaj yapmaya başlayacağı açıklamasından kaygılıyız” ifadelerini kullandı. Hunt, “Durumun yatışması ve tüm tarafların itidal göstermesi gerekli. Hidrokarbon üretiminden tüm Kıbrıslılar yararlanmalı ve bir uzlaşmayı desteklemeli” dedi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise konuya ilişkin "Genel Sekreter, gelişmeleri yakından ve endişeyle takip ediyor. Hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin tutumumuz değişmedi. Kıbrıs ve çevresinde bulunan hidrokarbondan iki toplumun da faydalanması gerek" ifadelerini kullandı. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini'nin Sözcüsü Maja Kocijancic da "Avrupa Komisyonu'nun Mart 2018'de açıkladığı ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesinde yürüttüğü sondaj çalışmalarını kınadığı çok net bir tutumu var, bu tutumumuzu sürdürüyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus da yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin münhasır ekonomik bölgesi olarak hak iddia ettiği alanda Türkiye'nin beyan ettiği offshore sondaj çalışmalarına başlama niyetinden son derece endişe duymaktadır. Türk yetkililere bu faaliyetlere son vermeleri ve taraflara itidalli davranmaları çağrısında bulunuyoruz" denildi.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Hem Avrupa hem de AB'ye Türkiye'den sert tepki gelmiş, Dışişleri Bakanlığı ilgili yorumları eleştirmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da yaptığı açıklamada tepkilere karşı, "Türkiye'nin kendi kıta sahanlığında gerçekleştirmekte olduğu sondaj faaliyetine ilişkin olarak bölge içi ve dışı aktörlerce yapılan açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir." ifadelerini kullanmıştı.

2018'DE BAŞLADI

Türkiye Akdeniz'in doğusunda doğalgaz ve petrol arama çalışmalarına Kasım 2018'de başlamıştı.

 

 

Haber Ara