Dolar

32,4516

Euro

34,7890

Altın

2.443,61

Bist

9.941,59

Yunan generalden küstah tavır: 'Daha yeni başladık'

Yunanistan'ın eski genelkurmay başkanı Türkiye'ye aleyhinde şaşırtıcı ifadeler kullandı, Yunan basınında geçen ABD'nin İncirlik'i Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne taşıyacağı yönündeki haberler ise Washington'da gündem oldu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-16 16:47:14

Yunan generalden küstah tavır: 'Daha yeni başladık'

Yunan generalden küstah tavır: 'Daha yeni başladık'

Yunanistan'ın eski genelkurmay başkanı Türkiye'ye aleyhinde küstah ifadeler kullandı, öte yandan Yunan basınında geçen ABD'nin İncirlik'i Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne taşıyacağı yönündeki haberler ise Washington'da gündem oldu

Yunan basını, AB zirvesine bir hafta kala Doğu Akdeniz'deki gerilim üzerine Ankara ve Atina'nın ABD ve Almanya'nın yardımıyla diyaloğa başladığını bildirdi.

Kathimerini gazetesi, Merkel'in Salı günü Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis'le telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, öncesinde ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun devreye girdiğini ve Türk-Yunan heyetlerinin ilk NATO toplantısının gerçekleştiğini, bir sonraki toplantının ise Perşembe günü yapılacağını duyurdu.

Atina ziyaretinden sonra Güney Kıbrıs'a giden Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rum lider Nicos Anastasiades'le buluştu. Rum lider Anastasiadis, görüşmenin ardından, Türkiye'nin tehdit ve şantaj yaptığını ve kendilerinin diyaloğa hazır olduğunu iddia etti.

Rum kesiminin Türkiye'ye yönelik daha fazla yaptırım talebinde bulunduğunu dile getiren Yunan basını, Güney Kıbrıs'ın Belarus'a yönelik yaptırımları bloke ettiğini yazdı.

“Oruç Reis taktik olarak geri çekildi”

Yunanistan'ın eski genelkurmay başkanı Michalis Kostarakos ise, Facebook hesabındaki paylaşımında Türkiye'ye karşı şaşkınlık uyandıran ifadeler kullandı.

Sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in 'taktik' olarak çekildiğini savunan Yunan general, Türkiye'nin gelecek yıllarda da meydan okumalarına devam edeceğini İddia etti.

Türk-Yunan ilişkilerinin asla normalleşmeyeceğini, 'yeni Osmanlı'nın gündemde olduğunu iddia eden Kostorakos, "Daha yeni başladık" ifadesini kullandı.

Yunan basınında daha önce ABD'nin İncirlik Hava Üssü'nde depoladığı 50 nükleer savaş başlığını Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne taşımaya hazırlandığı iddialarının arttığına dikkat çekmişti.

Bu iddialar üzerine Washington Examiner'a konuşan ABD Senatosu Dış İlişkiler alt komitesine başkanlık eden Wisconsin Senatörü Ron Johnson ise, "İncirlik'e ne olacağını bilmiyoruz. En iyisini umuyoruz ancak en kötüsünü de planlamalıyız" şeklinde konuşmuştu. Johnson, "ABD Donanması, Yunanistan'ın Girit adasındaki Suda Körfezi'nde bir üs tutuyor ve Washington ile Ankara arasındaki gerilimle birlikte üssün önemi artıyor" demişti.

Tüm bu gelişmeler üzerine Anadolu Ajansı'na konuşan ABD Savunma Bakanlığı-Pentagon sözcüsü Yarbay Thomas Campbell, ABD'nin İncirlik Hava Üssü'den taşınma gibi bir planının olmadığını söyledi.

Yarbay Campbell, "ABD, Türkiye hükümetinin davetiyle on yıllardır İncirlik Hava Üssü'nü kullanıyor, NATO müttefikimiz Türkiye ile güçlü ortaklığımızın kanıtı devam edecek" dedi.

Yunanistan'ın en büyük adası Girit'teki Suda üssü, Doğu Akdeniz'de gerilimin artmasıyla gündemdeki yerini koruyor. Üs hakkında ilk haber iki Fransız Rafale jetinin adaya iniş yapmasıyla duyurulmuştu. Akabinde BAE'ye ait savaş uçağı gönderilmişti.

BAE de tatbikata katıldı

Doğu Akdeniz'de Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs'la Ağustos ayında tatbikat yapan Yunanistan, Türkiye düşmanı Birleşik Arap Emirlikleri ile ortak olarak Girit semalarında tatbikata katıldı.

Fransız Le Figaro gazetesi ise, Yunanistan'ın Türkiye korkusuyla büyük bir silahlanma programı ilan ettiğini duyurdu. Habere göre, Yunanistan Fransa'dan 18 Rafale jeti satın alacak, jetlerin 6 adedinin yeni, 12 adedinin ise ikinci el olduğu kaydedildi.

Gazete, Fransız hava kuvvetlerinin ikinci el Rafale jetlerini Mirage 2000'lerin yerini alması amacıyla gönderileceğini, daha sonra yeni jetlerin teslim edileceğini yazdı. Gazeteye göre, Yunanistan'ın alacağı Rafale jetleri Doğu Akdeniz'deki güç dengesini değiştirecek.

Haber Ara