Dolar

32,5818

Euro

35,0262

Altın

2.458,27

Bist

9.796,56

Yeşil pasaportun ayrıcalığı nedir?

Bordo renkteki hususi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize alması gerekirken yeşil pasaporta sahipseniz çoğu ülkeyi daha kolay ziyaret edebilirsiniz

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-30 12:45:49

Yeşil pasaportun ayrıcalığı nedir?

Pasaporta ihtiyacınız olmadan sadece kimlikle gezebileceğiniz ülkeler var. Bunun yanısına kişilere özgü düzenlenen pasaportlarla da ikkan tanınan, vize veya pasaport ayrıcalığı sunun ülkeler bulunuyor.

Bu pasaport türlerinden birisi de Yeşil Pasaport....

Yeşil pasaport, çoğu insanın kullandığı bordo pasaporttan farklı olarak 5 yıllık geçerlilik süresi ile vize sorununu ortadan kaldıran bir pasaport türüdür.

Bordo renkteki hususi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize alması gerekirken yeşil pasaporta sahipseniz çoğu ülkeyi daha kolay ziyaret edebilirsiniz. Yeşil pasaport almak içinse kamuda çalışma ya da kamudan emekli olma şartı aranır. Yeşil pasaporta sahip olanların çocukları da belirli ülkelere vize almadan seyahat edebilir.

Türk vatandaşları Schengen vizesi uygulayan Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yeşil pasaportla dünya genelinde çok sayıda ülkeyi görebilir.

Her ülkenin vize uygulamaları farklılık gösterir. Yolculuklar yalnızca turistik seyahat amacıyla yapılabilir ve ülkelerde kalınabilen maksimum süre belirlidir. Bazı ülkeler konaklama ve gidiş-dönüş bilgilerini de öğrenmek ister. Bu durumda, rezervasyon ve uçuş bilgilerinin çıktısını edinmekte fayda bulunur.

Haber Ara