Dolar

32,4643

Euro

34,6970

Altın

2.435,69

Bist

9.915,62

Yemen'de Megh kasırgası

Yemen'de Megh kasırgası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-15 17:08:02

Yemen'de Megh kasırgası
Bir süredir Suudi Arabistan'da bulunan Yemen Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Halid Bahhah'ın, ülkenin güneyinde, Hint Okyanusu'nda yer alan Sokotra Adası'na geldiği bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, bir süredir Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta bulunan Başbakan Bahhah, beraberinde bazı bakanların yer aldığı heyetle Sokotra Adası'ndaki Mestura bölgesine ulaştı. Mestura bölgesinin Chapala ve Mehg kasırgalarının en etkili olduğu takımadalar arasında yer aldığı ifade ediliyor.

Yetkili makamlardan, söz konusu ziyarete ilişkin açıklama yapılmadı.

Ülkenin güneyinde etkili olan Chapala ve Mehg kasırgalarından sonra ilk defa üst düzey hükümet yetkililerinin bölgeyi ziyaret ettiği kaydedildi.

- Afetzedelere yardım

Öte yandan insani yardım malzemesi taşıyan 2'si Umman, 2'si Katar'a ait 4 uçağın, Sokotra adasına ulaştığı bildirildi.

Sokotra Adası'nda yardım ekibi görevlilerinden Said Ali Zahfi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son iki haftadır Sokotra'nın yanı sıra ülkenin güney bölgelerini etkisi altına alan Chapala ve Mehg kasırgaları mağdurları için insani yardım malzemesi taşıyan 2'si Umman, 2'si Katar'a ait 4 uçağın, adaya ulaştığını ifade etti. Zahfi, uçakların, gıdanın yanı sıra battaniye, yatak ve çadırdan oluşan insanı yardım malzemesi taşıdığını belirtti.

Yemen'in Sokotra Adası, Hadramevt, el-Mahra ile Şebve ilinin kıyı bölgelerinde yaklaşık 2 hafta boyunca etkili olan, Chapala ve Megh kasırgaları nedeniyle 8'i çocuk 30 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce binada hasar meydana geldiği, yaklaşık 10 bin kişinin yerinden olduğu belirtildi.

Kasırgaların etkisiyle ayrıca iletişim ağlarının çöktüğü, yüzlerce hayvanın telef olduğu ve tarım arazilerinde büyük oranda zarar meydana geldiği ifade edildi. Bölgede yaşanan doğal afetin ardından başta Körfez ülkelerinden olmak üzere şu ana kadar yardım malzemesi taşıyan 18 uçağın Sokotra Adası'na ulaştığı aktarıldı.

Yemen'de ocak ayında devletin yönetim biçimine silahla müdahale eden Ensarullah Hareketi'nin ilerleyişinin ardından ülkenin güneyindeki Aden ili, 5 ay süren Husi ve hükümet yanlısı Halk Direnişi Güçleri arasındaki çatışmalara sahne olmuştu. Ülkede yaşanan olaylar sürecinde Sana'dan Aden'e intikal eden Yemen hükümeti, "güvenlik şartlarını" gerekçe göstererek çalışmalarını geçici olarak Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan yürütmeye başlamıştı.

Başbakan Bahhah, 16 Eylül'de bakanlardan oluşan bir heyetle Aden'e dönmüş, resmi toplantılara başkanlık etmiş, yeni eğitim-öğretim yılının açılışını gerçekleştirmiş ve stratejik açıdan önemli Babu'l-Mendeb boğazını ziyaret etmişti. Bu adım, "hükümetin faaliyetlerini yeniden ülke içinden yürütmeye başlaması" olarak değerlendirilirken Bahhah'ın ikamet ettiği otelin önünde 6 Ekim salı günü bombalı saldırı düzenlemişti. Bahhah saldırının ardından "Aden'den ayrılmasını isteyenlerin hedeflerine ulaşamayacakları" şeklindeki açıklamalarına rağmen pazar günü (11 Ekim) sürpriz şekilde yeniden Riyad'a gitmişti.

Haber Ara