Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Yemen'de BAE destekli Güney Geçiş Konseyi 'bağımsızlık' istiyor

Yemen'de BAE tarafından desteklenen ve Riyad Anlaşması sürecine de dahil olan Güney Geçiş Konseyi 'bağımsızlık' isteğini yineledi. Konsey Başkanı Aydarus ez-Zubeydi, ayrılma hedefinden geri dönüş olmadığını açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-01 23:50:44

Yemen'de BAE destekli Güney Geçiş Konseyi 'bağımsızlık' istiyor

Konseyin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Zubeydi, Aden'de Güney Geçiş Konseyinden üst düzey yetkililerle yaptığı toplantıda, Yemen hükümeti ile Güney Geçiş Konseyi arasında imzalanan Riyad Anlaşmasını değerlendirdi.

Anlaşmayı "Güney için siyasi bir zafer" şeklinde nitelendiren Zubeydi, anlaşma sayesinde Güney Geçiş Konseyi'nin uluslararası alanda tanındığını vurguladı.

Zubeydi, "Hedefimiz, uğruna büyük fedakarlıklarda bulunduğumuz bağımsız devletimizi yeniden kurmaktır. Bu hedeften geri dönüş yok" ifadesine yer verdi.

Untitled-1_35
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi (South Transitional Council) amblemi

"BAKANLIK İSTMİYORUZ"

Ülkenin güneyinin kuzeyden ayrılması talebi konusunda ısrarcı olduklarına işaret eden Zubeydi, "Bakanlık peşinde koşmuyoruz, halkımızın davasının derdindeyiz" ifadesini kullandı.

Güney Geçiş Konseyi Başkanı Aydarus ez-Zubeydi 28 Kasım'da Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abu Dabi'den Aden'e gelmişti.

NELER YAŞANDI?

Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında yıllardır çatışmalar sürerken güney bölgelerinde "ayrılık" fikirleri gündeme gelmiş ve "Güney Hareketi" adı altında ayrılıkçı bir hareket oluşmuştu. Güney Hareketi, yaşanan savaş durumu ve krizleri gerekçe göstererek Mayıs 2017'de Siyasi Geçiş Konseyi adı altında bir oluşum kurulduğunu duyurmuştu.

RİYAD ANLAŞMASI İMZALANDI

BAE tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyine bağlı Hizam Emni birlikleri, 10 Ağustos'ta geçici başkent Aden'de, daha sonra da doğusundaki Ebyen ve Şebve kentlerinde kontrolü ele almıştı. Bu süreçte Suudi Arabistan destekli meşru hükümet ile de karşı karşıya gelen Konsey, yine Suudi Arabistan'ın girişimi sonucunda, 5 Kasım'da, Yemen hükümeti ile Riyad Anlaşması imzalanmıştı.

ANLAŞMA NELER GETİRİYOR?

Anlaşma, 30 günde teknokrat bir hükümetin kurulmasını, 24 bakanlıktan 12'sinin güneylilere verilmesini, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin 15 günde Aden'e bir Emniyet Müdürü, 30 günde de Ebyen ile Dali kentlerine birer vali atamasını içeriyordu.

 

Haber Ara