Dolar

32,2355

Euro

34,8207

Altın

2.419,17

Bist

10.268,58

'Yayımcılık Sektöründe Telif Hakları ve Korsanla Mücadele Çalı

'Yayımcılık Sektöründe Telif Hakları ve Korsanla Mücadele Çalıştayı'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-12 16:10:09

'Yayımcılık Sektöründe Telif Hakları ve Korsanla Mücadele Çalı
Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) ile Ders ve Kültür Kitapları Yayıncıları Meslek Birliği'nce (DEKMEB) "Yayımcılık Sektöründe Telif Hakları ve Korsanla Mücadele Çalıştayı" düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdür Vekili Ali Atlıhan, Gorrion Hotel'de düzenlenen çalıştayda konuştu.

Çalıştayda 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun işlerliğinden kaynaklanan sıkıntıların ele alınacağını aktaran Atlıhan, "Bu çalıştaydan çıkacak sonuçlar ve önerileri biz kanun değişikliği çalışmalarında tabii ki dikkate alacağız çünkü yayımcılık sektörümüzün beklentileri var. Bu konunun, korsanla mücadelenin diğer paydaşlarının görüşleri bizim için çok önemli. Dolayısıyla bu çalıştaydan çıkacak olan görüşler, değerlendirmeler bu kanun çalışmasında dikkate alınacak" diye konuştu.

YAYFED Başkanı Hasan Hüseyin Doğru ise dijital korsanın önüne geçmek için düzenlemeler yapıldığını ifade ederek, söz konusu düzenlemelerle ilgili yasa tasarısının bir an önce yasalaşması gerektiğini belirtti.

Hazırlanan yasa tasarısıyla dijital korsanla etkin bir mücadele yürütüleceğini dile getiren Doğru, "Sonuç itibariyle korsan, karanlık bir dünya ama yakalayabildiğimiz kadarıyla biliyoruz. Yayıncılık sektörünün toplam cirosunun yaklaşık yüzde 25'inin korsandan oluştuğunu tahmin ediyoruz" dedi.

YAYFED Başkanı Doğru, Türkiye'de az kitap okunduğu gibi yanlış bir algı olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de 9 kişiye 1 kitap düşüyor algısı, yanlıştır. Bunlar şehir efsanesidir. Belki eskiden doğru olabilir, kitabın suç sayıldığı, yasaklandığı dönemlerden kaynaklanan travmalar olabilir bunlar. Artık Türkiye okuyor. Biz sektör olarak şunu çok rahat söyleyebiliriz ki yeni başlık sıralamasında dünyada 11'inci, toplam pazar büyüklüğü bakımından dünyada 13'üncü sırada olan bir ülkeyiz. Bu veriler uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenmiştir. Türkiye'deki kitap okuma oranı kişi başına 8,62'dir."

Haber Ara