Dolar

32,4696

Euro

34,8542

Altın

2.445,88

Bist

9.881,94

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu tanıtım programı

Başbakan Yıldırım: (4)'Stratejik yatırım türünden 128 milyar liralık yeni yatırım teşvikini onayladık. Bunu kamuoyuyla önümüzdeki günlerde paylaşacağız. İkincisi bankaların, piyasaları rahatlatmak ve krediye erişimi kolaylaştırmakla ilgili aldıkları tedbirler var, bunu da paylaşacağız'- 'Yatırımın, ihracatın, istihdamın daha da artırılması ve enflasyonla mücadelenin ana hatlarını içeren tedbirl

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-28 14:41:19

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu tanıtım programı
Başbakan Binali Yıldırım, "Stratejik yatırım türünden 128 milyar liralık yeni yatırım teşvikini onayladık. Bunu kamuoyuyla önümüzdeki günlerde paylaşacağız. İkincisi bankaların, piyasaları rahatlatmak ve krediye erişimi kolaylaştırmakla ilgili aldıkları tedbirler var, bunu da paylaşacağız." dedi.

Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2017-2018 Reformu Tanıtım Programı'nda, taş üstüne taş koyan herkesin başlarının üzerinde yeri olduğunu söyledi.

"Bir kişiye iş sağlayan, büyümeye katkı sağlayan her kim varsa bizim için makbuldür, başımızın üzerinde yeri vardır." diyen Yıldırım, bunu yaparken de "Sen yabancısın", "Sen yerlisin" ayrımında olmadıklarını vurguladı.

Yıldırım, şöyle devam etti:

"Esasen ben 'yaban' diye bir mefhumu da kabul etmiyorum. Bu ülkede akıl teri döken, alın teri döken, vergi veren, insan çalıştıran, fabrika kuran, üreten, Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayan, adı ne olursa olsun, o bizim yerli ve milli üreticimizdir, yatırımcımızdır, girişimcimizdir. O yüzden 'yabancı' falan diye bir tasnif asla bizim gündemimizde yoktur. Ülkemize değer katması şartıyla her türlü yatırımı, girişimi sonuna kadar destekleyeceğiz. Türkiye'ye sermaye ile özellikle teknoloji transferi, bilgi, tecrübe aktarımı yapan herkese minnet borcumuz var, birlikte çalışmaya hazırız. Tabiatı itibariyle ürkek olan sermayeyi ülkemize çekmek için daha fazla çaba göstermek ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Hamdolsun bu çabaları başından beri gösteriyoruz ve netice de aldık. Geçmişte ülkemize gelen uluslararası sermaye rakamı, AK Parti iktidarından önce yılda 1 milyar dolar civarındaydı. Ama AK Parti iktidarında son 15 yılda Türkiye'ye 191 milyar dolar doğrudan küresel sermaye geldi. Bu, portföy yatırımı değil, borsa değil. Buraya gelip iş kurup, fabrika açan, işveren, istihdam sağlayan yatırımdan söz ediyoruz. Bu, az bir rakam değil."

Yatırımların Türkiye'ye olan güveni ve istikrarı gösterdiğine dikkati çeken Yıldırım, hedeflerinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kendilerine işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesini yakalamak ve hatta ötesine geçmek olduğunun altını çizdi.

Bu amacı, daha çok ihracat, daha çok üretimle ve daha yüksek oranda kalkınmayla sağlayacaklarını belirten Yıldırım, satın alma paritesine göre Türkiye'nin, dünyanın en büyük 13'üncü büyük ekonomisi haline geldiğine dikkati çekti.

Bunu yeterli görmediklerini ve normal sıralamaya göre de Türkiye'nin parmakla sayılır ülkelerden birisi haline gelmesini istediklerini vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Sadece kendi imkanlarımızı kullanarak bunu yapacağız dersek doğru olmaz. Dünya artık küresel bir köy, sermaye her tarafa gidiyor. Yeter ki arayın peşinde olun. Dolayısıyla sermaye, yatırım iş birliğinde tutucu olmaya gerek yok. Dünya kazan siz kepçe, her tarafa gideceksiniz, her tarafta fark oluşturacaksınız. Çok azın yaptığı işi yaparsak Türkiye'yi zıplatırız." diye konuştu.

- Bu daha bir başlangıç

Ülkeye daha çok küresel sermaye çekmek, Türk yatırımcıları da daha çok cesaretlendirmek gerektiğini dile getiren Yıldırım, bunun için yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarının bir başlangıç olduğunu bildirdi.

Türkiye ekonomisi üzerinde toplanmaya çalışılan kara bulutları, millet ve iş dünyasıyla beraber dağıttıklarını belirten Yıldırım, 2017'de de aynı şeylerin söylendiğini aktardı.

Geçen yıl için büyük bir felaket senaryosunu önlerine koyduklarını hatırlatan Yıldırım, "Değerlendirme kuruluşları, 'Türkiye battı, büyüme yok, ekonomik krizden belini doğrultamayacak...' Bunları hep duyduk ama 2017, Türkiye'nin büyümede bir numara olduğu yıl oldu, bütün uzman kuruluşların hepsi tuş oldu. Ülkemizin sahip olduğu potansiyel, birileri tarafından ısrarla saklanmaya çalışılıyor. Ne yaparsa yapsınlar hem dünyadaki hem kendi yatırımcılarımızın bu cevheri gördüğünü en iyi şekilde değerlendirdiğini görüyoruz." ifadesini kullandı.

Ziyaretlerine sık sık küresel yatırımcıların geldiğini ve Türkiye'ye duydukları güveni vurguladıklarını aktaran Yıldırım, şunları söyledi:

"Aynı şekilde ülkenin dört bir yanında her düzeyde ciddi bir seferberlik yaşandığını görüyoruz. Birkaç güne kadar açıklayacağız. Stratejik yatırım türünden 128 milyar liralık yeni yatırım teşvikini onayladık. Bunu kamuoyuyla önümüzdeki günlerde paylaşacağız. İkincisi bankaların, piyasaları rahatlatmak ve krediye erişimi kolaylaştırmakla ilgili aldıkları tedbirler var, bunu da paylaşacağız. Ayrıca yatırımın daha da artırılması, ihracatın daha da artırılması, istihdamın daha da artırılması ve enflasyonla mücadelenin ana hatlarını içeren tedbirlerimizi de birkaç gün içerisinde milletimizle paylaşacağız. Bugün yarın son şeklini vereceğiz ve böylece 2018 yılı için konuşulanları, dedikoduları, söylenen ileri geri lafları ortadan kaldıracağız, önünüzü açacağız, 'vira bismillah' deyip, son hızla yatırıma devam diyeceğiz, iş yapmaya, üretmeye, istihdam oluşturmaya devam diyeceğiz."

Yakın zamanda Gaziantep'i ziyaret ettiğini ve buradaki değişimi gözleriyle gördüğünü anlatan Yıldırım, iş adamlarının "5'inci Organize Sanayi doldu" diyerek yeni bir sanayi bölgesi istediklerine dikkati çekti.

İş adamlarının ayrıca İskenderun limanına daha hızlı ulaşmak için "Hassa tünellerini yapın" dediğini de belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"(Kilis üzerinden Hatay Hassa'dan girip İskenderun'a çıkalım) diyorlar. Ne kadar tünel? '22 kilometre' Ne olacak canım artık Türkiye için 22 kilometre tünelin lafı mı olur. Türkiye nereden geldi? 20 yılda 3 kilometrelik Bolu Tünelinin altında kalan bir Türkiye'den, bugün Ovit, Zigana Tüneli'ni, Marmaray'ı, Avrasya'yı yapan, dünyanın en büyük havalimanını yapan bir ülke haline geldik. Dünyanın en uzun asma köprüsünü, Çanakkale 1915 Köprüsü'nü yapan bir Türkiye var. Ülkemizle gurur duyalım. Kim ne derse desin. Çünkü 10 yıldır küresel kriz var, dünyada yaprak kımıldamıyor. Biz dünyanın 10 büyük projesinden 6'sını yapıyoruz. Yetmez mi? Türkiye'nin ne yaptığını gösteriyor işte. Onun için bazen ülkemize yapılan haksızlıklar, bizi de isyan ettiriyor. Bunu da paylaşmak istiyorum milletimle. Canla başka, gece gündüz demeden, ülkemizin aydınlık yarınları için Cumhurbaşkanımızla beraber, bütün hükümetimiz, bakanlarımızla bir seferberlik haline çalışıyoruz. Güvenimiz ne, kaynağımız ne? Sizsiniz, milletimiz. Millet arkamızda oldukça, kim ne derse desin, yabancılar böyle demiş, terör örgütleri şunu yapmış, hiç önemi yok. Millet arkamızda sağlam duruyorsa gerisi teferruat."

- Notlar

Konuklara, programa başlamadan önce reform tanıtım filmi izletildi.

Konuşmalar sonrasında Başbakan Yıldırım, "Mevzuatı kısaltıyoruz, engelleri ortadan kaldırıyoruz." diyerek beraberindekilerle kurdele kesimini gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılmadığı programda, Başbakan Yardımcıları Recep Akdağ ve Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da hazır bulundu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Başbakan Yardımcısı Akdağ tarafından Başbakan Yıldırım'a tablo takdim edildi.

(Bitti)



Haber Ara