Dolar

32,3028

Euro

34,8424

Altın

2.413,73

Bist

10.267,09

Zaman gazetesine kayyum atandı

Savcılık tarafından Zaman gazetesine kayyum atanmasına karar verildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-04 16:25:36

Zaman gazetesine kayyum atandı

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasına karar verdi.

Kararın ardından gazete binası da hareketlendi.

Gazete çalışanları, gazetenin ana giriş kapısını demir zincirlerle kilitledi.

ZAMAN GAZETESİNE KAYYUM NEDEN ATANDI?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fuzuli Aydoğdu, nöbetçi mahkemeye yaptığı başvuru çerçevesinde Zaman, Today's Zaman gazetesi ve gruplarına kayyum atandı.

Kayyum olarak atanacak isimlerin belli olduğu belirtildi. Kayyum tebligatlarının tek tek isimlere verildiği ve mahkeme kararının polislere ulaştırıldığı öğrenildi. Polisler zaman gazetesine doğru yola çıktı.

Zaman'a kayyum atanmasının gerekçesi olarak, 'Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması' (FETÖ/PDY) olarak adlandırılan örgütün yayın organı olduğu ve yayın faaliyetlerine bu örgüt çerçevesinde devam ettiği belirtildi. Diğer bir gerekçe olarak ise, 'FETÖ/PDY'nin finans kaynaklarının Zaman gazetesi üzerinden döndüğü ifade edildi.

CEMAATE AİT YAYIN ORGANLARINA KAYYUM

Feza Yayıncılık A.Ş. bünyesinde bulunan Zaman, Meydan, Today's Zaman gazetesi ile Cihan Haber Ajansı ve Aksiyon Dergisi'ne de kayyum atandığı belirtildi.

Zaman Kitap, Cihan Medya Dağıtım, Irmak Tv ve Radyo Cihan'a da kayyum atandığı bilgisi verildi.

ZAMAN ÖNÜNDE TOPLANIYORLAR

Zaman gazetesine kayyım atandı. Gazete çalışanları, Zaman önünde toplandı.

ZAMAN'IN BAŞINDAKİ ABDULHAMİT BİLİCİ'DEN AÇIKLAMA

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdülhamit Bilici, "Sağduyulu ve demokrat herkesi medya özgürlüğüne ve Zaman Gazetesine sahip çıkmaya çağırıyorum." dedi.

Bilici, "Medya özgürlüğü anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) tarafından garanti altına alınmış durumdadır. Gazetemize kayyım atanması demek anayasanın askıya alınması demektir. İpek Medya Grubu'na yapılanlardan bu kişilerin medya grubuna kapatmaktan başka bir dertlerinin olmadığını gördük. Umarım bu haber sosyal medya söylentisinden öteye geçmez. Umarım Türkiye bu yoldan döner, normal hukuk yoluna girer." ifadelerini kullandı.

"BELKİ BUGÜN SON GAZETEMİZİ ÇIKARACAĞIZ"

Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Sevgi Akarçeşme, Periscope'tan yaptıkları canlı yayında, "Belki bugün son gazetemizi çıkaracağız" dedi.

CHP'DEN KARARA TEPKİ

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasına tepki gösterdi.

''Siyasal iktidarın görevi, gazeteleri batırmak değil yaşatmaktır'' diyen Kılıçdaroğlu, farklı bir düşünceye tahammül edemeyen bir siyasal yapı olduğunu savundu.

TGC'DEN AÇIKLAMA

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu'nca yapılan açıklamada ise "Kayyum atama sistemi medyayı susturmanın yeni aracı oldu" denildi.

TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

“İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasına karar verdi.

Gözaltılar, tutuklamalar, internet erişiminin engellenmesi ve ağır para cezalarıyla basını susturan zihniyet, şimdi de kayyumlar eliyle gazete ve televizyonların içini boşaltıp yok ediyor. Basın sektöründe işsiz gazetecilerin sayısı da her gün biraz daha artıyor. Halkın haber almadaki çeşitlilik kanalları hızla tüketiliyor.

Hatırlanacağı üzere İpek Medya Grubu'na atanan kayyumlar kısa sürede basın şirketlerinin tümünün kapısına kilit vurdu. Aynı akıbetin Zaman Gazetesi için de söz konusu olmayacağını umuyoruz.

İktidara, görüşlerini benimsemediği medya kuruluşlarına müdahale ederken, binlerce basın emekçisinin işsiz kalmasına neden olduğunu da bir kez daha hatırlatmak istiyoruz."

Haber Ara