Yasadışı dinleme iddialarına ilişkin Fethullah Gülen ile İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube eski Müdürü Nazmi Ardıç'ın da aralarında bulunduğu 45 sanıklı davanın ilk duruşması görüldü. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Nazmi Ardıç'ın da aralarında bulunduğu 12 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları hazır bulundu.
Sanıkların kimlik tespitinin ardından söz alan sanık avukatları, mahkemenin yargılamayı adil olarak yapamayacağını ve tarafsız olmadıklarına dair şüphelerinin bulunduğunu belirterek reddi hakim taleplerinde bulundu.
Duruşmada söz alan avukatlardan Mehmet Öksüz, "Mahkemeniz özel olarak seçilmiştir. Bunu nedenle tarafsız ve bağımsız değildir. Reddediyoruz" dedi. Eski Emniyet Müdürü Nazmi Ardıç'ın avukatı Kemal Bayrak da mahkeme heyetini reddederek tutuklama kararlarının ve davanın kabulü kararının iddianame henüz kabul bile edilmeden okunduğunu öne sürdü. Avukat Öksüz, doğal hakimlik ilkesi gereği işlendiği iddia edilen suçun işlendiği ileri sürülen tarihten sonra kurulan mahkemenin davaya bakamayacağını kaydetti.
Duruşmada söz alan diğer sanık avukatları da reddi hakim talebinde bulunarak, müvekkillerinin tahliyelerini istedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti reddi hakim taleplerini reddederek yasa gereği talebin değerlendirilmek üzere bir üst mahkeme olan İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti.
Tutuklu sanıklar İsmail Erçelik, Sait Gök, Mehmet Akif Sakarya'nın tahliyesine karar veren mahkeme firari sanık Fethullah Gülen hakkında çıkarılan yakalama kararının infazının beklenmesine hükmederek duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yasadışı dinleme iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Fethullah Gülen ve 44 polis hakkında iddianame hazırlanmıştı.
Aralarında İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in de bulunduğu 13 kişinin müşteki, 2 kişinin ise mağdur olarak yer aldığı iddianamede, Fethullah Gülen, İstanbul eski Organize Şube Müdürü Nazmi Ardıç ve İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ile dönemin İstanbul Organize Şube müdür yardımcısı Ahmet Kalender'in de aralarında bulunduğu 45 şüphelinin, "Darbeye teşebbüs" suçundan agˆırlas¸tırılmıs¸ müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.
İddianamede, hakkında yakalama emri çıkarılan bir numaralı firari şüpheli Fethullah Gülen'in ayrıca, "devletin güvenligˆi veya iç veya dıs¸ siyasal yararları bakımından niteligˆi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Gülen'in diğer suçlardan 57 yıl 3 aydan 104 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Yasadışı dinleme davasında tahliye kararı
Paralel yapıya yönelik aralarında Fethullah Gülen'in de bulunduğu 45 sanıklı davanın ilk duruşmasında 3 tutuklu sanık tahliye edildi.
9 Yıl Önce Güncellendi
2016-05-18 21:19:34
Haber Ara