Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Yargıtay'da 'Dink' kararı

Hrant Dink cinayet davasında iki mahkeme arasında oluşan uyuşmazlığa son noktayı Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi koydu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-27 05:33:45

Yargıtay'da 'Dink' kararı

Hürriyet'in haberine göre; AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlileri hakkında açılan davada iki mahkeme arasında oluşan uyuşmazlığa son noktayı Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi koydu.

Dink cinayetine ilişkin İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ana dava ile kamu görevlileri hakkında açılan davayı aralarında şahsi, hukuki ve fiili irtibat bulunduğu gerekçesi ile birleştiren Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, yargılamanın terör ve örgütlü suçlara bakmakla görevli İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılmasına karar verdi.

BİRLİKTE YARGILANACAKLAR

Yargıtay'ın karaından sonra Hrant Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast, azmettiricileri Yasin Hayal ve Erhan Tuncel ile dava açılan kamu görevlilerinden Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer birlikte yargılanacak.

Kamu görevlileri hakkındaki dava, yargılama adresi belli olana kadar uzun bir süreçten geçti.

-Kamu görevlileri yönünden İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçları SoruşturmaBürosu'nca hazırlanan iddianame, ekim sonunda onay için Başsavcılığa gönderilmişti. Ancak iddianame, UYAP üzerinden Dink cinayetine ilişkin ana davanın görüldüğü İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirilmesine ilişkin işlemi yapmak için savcılıkça geri istenmiş, sonra ikinci kez İstanbul Başsavcılığı'na yollanmıştı.

-İddianame bu kez de Terör ve Örgütlü Suçları Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu başsavcıvekilince, sevk maddeleri arasındaki “kasten öldürme” suçu ile şüpheliler arasında illiyet bağının iyi delillendirilmesi talebiyle iade edilmişti.

-İlk önce 25 olan şüpheli sayısı, yapılan incelemenin ardından 26'ya çıkan iddianame, yeniden başsavcıvekiline gönderilmişti. Başsavcıvekili onaylayınca iddianame, terör ve örgütlü suçlara bakan İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

-İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle kamu görevlileri hakkındaki davanın, İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Dink cinayeti ana davası ile birleştirilmesine karar vermişti.

-İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi ise kamu görevlilerine davada bazı sanıklara “terör örgütü” suçlaması olduğuna dikkat çekerek, mahkemelerinin bu suça ilişkin yargılama yapmakla görevli olmadığını belirtmiş, dosyayı İstanbul 14'üncü Ağır Ceza'ya geri göndermişti.

-İstanbul 14'üncü Ağır Ceza da davaların birleştirilmesi konusunda uyuşmazlığı çözen ortak yüksek mahkeme olarak dosyayı Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'ne yollamıştı.

Haber Ara