Dolar

34,8719

Euro

36,7350

Altın

3.036,68

Bist

10.058,47

Televizyondan hatim indirilebilir mi?

Televizyon veya radyodan mukabele dinleyerek hatim yapılmış olur mu? Kur'an tilavetini cep telefonununa zil sesi ayarlamanın hükmü nedir?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-16 23:41:42

Televizyondan hatim indirilebilir mi?

Vatandaş kafasına takılan dini sorulara değişik platformlardan cevap arıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı bu tarz sorulara verdiği cevaplarla halkı bilinçlendirmeye devam ediyor.

Televizyon ve radyodan mukabele dinlemekle hatim yapılmış olur mu?

Hatim, Kur'an'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunarak bitirilmesidir. Televizyon veya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.

Meal okumak hatim yerine geçer mi?

Kur'ân-ı Kerîm, Allah katından hem lafız hem de mana olarak indirilmiş olan ilahî kelâmın adıdır. Bu itibarla Arapça olarak indirilmiş olan Kur'ân'ın manasını aktarmak üzere herhangi bir dilde yazılmış olan hiçbir meal, bizatihi Kur'ân hükmünde değildir. Çünkü tilaveti de ibadet olan, Kur'ân-ı Kerîm'in bizatihi kendisidir. Bu doğrultuda hatim, Kur'ân'ın mealinden okunması değil, Kur'ân'ın tamamının, Arapça metni üzerinden Fatiha suresinden başlanarak Nas suresine kadar okunmasıdır. Dolayısıyla Kur'ân-ı Kerîm'in meal ve tefsirlerinin okunması suretiyle hatim yapılmış olmaz.
Bununla birlikte bir Müslümanın, Yüce Allah'ın öğütleri ve buyruklarını öğrenmek maksadıyla Kur'ân-ı Kerîm'in mealini ve tefsirlerini okuması, Kur'ân'ın inzal sebebine muvafık ve sevaba vesile olacak bir durumdur. Bu vesileyle Kur'ân'ın hem Arapça lafzını hem de manasını aktaran meal ve tefsir türü eserleri okumaya gayret etmek de önemlidir.

Kur'ân tilâvetini, telefon zil sesi ayarlamak caiz midir?

Kur'ân-ı Kerîm, hidayet rehberi olarak insanlara doğru yolu göstermek üzere indirilmiş ilâhî bir kitaptır. Bu itibarla Yüce Allah'ın kelâmı olan Kur'ân'ı okumak, anlamaya çalışmak ve ona karşı saygılı olmak gerekir.
Söz konusu amaçlar doğrultusunda cep telefonu vb. elektronik cihazlarda Kur'ân metninin ve tilâvetinin yüklü olmasında dinen bir sakınca yoktur. Kur'ân tilâvetinin, telefon zil sesi olarak kullanılması ise her ne kadar dinî duygular sebebiyle olduğu düşünülse de, Kur'ân'a gösterilmesi gereken saygıyla bağdaşmadığından uygun değildir.

Cep telefonu ve bilgisayar gibi cihazlardan Kur'ân okurken abdestli olmak gerekir mi?

Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yer alan Kur'ân metinleri ve kayıtları, bizatihi Mushaf hükmünde değildir. Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir. Ancak Kur'ân-ı Kerim'i abdestli olarak okumak daha faziletli olduğu için elektronik cihazlardan Kur'ân okurken de abdestli olunması tavsiye edilir.

İçinde Kur'ân yüklü olan elektronik cihazlarla tuvalete girilebilir mi?

Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yüklü bulunan Kur'ân kayıtları ve Kur'ân programları, bizatihi Mushaf hükmünde değildir. Dolayısıyla bu tür cihazlara Kur'ân-ı Kerîm programlarının yüklenmesinde ve bu cihazların çanta veya cepte taşınmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ayrıca söz konusu programların kapalı olması şartıyla bu tür cihazlarla tuvalet vb. yerlere girilmesinde de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Kur'ân-ı Kerim'i Latin harfleriyle okumak doğru mudur ve bu şekilde hatim yapılabilir mi?

Kur'ân-ı Kerîm, Allah tarafından Arapça olarak indirilmiş ilahî kitaptır. Her dilde olduğu gibi Arapçada da harflerin kendine özgü mahreçleri ve sıfatları vardır. Ayrıca Arapçada yer alan bazı harflerin, Latin alfabesinde ses karşılığı bulunmamaktadır. Dolayısıyla Kur'ân'ın hatasız okunması ve harflerinin doğru telaffuz edilmesi için Arapça alfabe ile yazılmış olan Mushaf'tan okunması gerekir. Kur'ân-ı Kerîm'in harflerinin ve kelimelerinin, Latin harfleri üzerinden okunmasına yönelik transkripsiyon işaretleri (“ẕ= ذ” , “ż = ض”, “ḫ = خ”, “ṭ = ط” gibi) kullanılsa bile bu durum hem okumayı güçleştirecek hem de harflerin yanlış telaffuz edilmesini tamamen engelleyemeyecektir. Harflerin yanlış telaffuz edilmesi ise mananın bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle Kur'ân'ı, Latin harfleriyle okumak doğru olmayacağı gibi bu şekilde hatim yapılmış da olmaz.Bir müslümanın, namazı sahih olacak kadar Kur'an'dan ezberinin olması gereklidir. Ayrıca namazın dışında da Kur'ân-ı Kerim tilaveti bir ibadet olduğu için orijinal diliyle okunması esastır. Bu sebeple Kur'ân'ı Arapça lafzından okuyamayan kişilerin, Kur'ân tilavetinde uzman olan hocalardan eğitim almaya gayret etmeleri önemlidir.

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara