Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Şirketler için Sürdürülebilirlik Kavramı Ne Anlam İfade Eder?

Son yıllarda çok sayıda şirket sürdürülebilirlik kavramını iş stratejilerine entegre ederek hem çevreye ve insanlara daha fazla fayda sağlamayı hem de iş dünyasındaki başarısını daha fazla artırmayı amaçlıyor.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-12-22 15:57:29

Şirketler için Sürdürülebilirlik Kavramı Ne Anlam İfade Eder?

Şirketler dijital imza kullanımına geçmek, atık ayrıştırması yapmak ve enerji verimliliği yatırımları yapmak gibi yeniliklerle sürdürülebilir iş stratejilerini destekliyor.

Şirketler için Sürdürülebilirlik Kavramı Nedir?

Sürdürülebilirlik kavramı, iş dünyasında toplum üzerinde herhangi bir olumsuz etki oluşturmadan iş yapabilmeyi ifade eder. Sürdürülebilir şirketler bu amaç doğrultusundaiş kararları verirken çevresel, ekonomik ve sosyal faktörleri göz önünde bulundurur.

Sürdürülebilirlik kavramı şirketin çevre üzerindeki etkisi ve şirketin toplum üzerindeki etkisi olmak üzere iki ana kategoride incelenir. Sürdürülebilir iş stratejisine sahip şirketlerin ortak amacı bu iki kategoriden en az birine katkı sağlamaktır.

Kurumsal Sürdürülebilirlik

Kurumsal sürdürülebilirlik, bir şirketinmal ve hizmetlerini hem çevresel olarak sürdürülebilir şekilde hem de ekonomik büyümesini destekleyecek şekilde sunması olarak tanımlanır. Kurumsal sürdürülebilirlik, kısa vadeli finansal kazanımlara odaklanmak yerine sürdürülebilir yöntemlerle uzun vadeli büyümeyi hedefler.

Kurumsal sürdürülebilirlik, doğal kaynakları sorumlu bir şekilde kullanmayı, gezegenin uzun vadeli refahı için yatırım yapmayı ve iş sürecine dâhil olan tüm insanlara adil davranılmasını sağlar.

Sürdürülebilirlik Kavramının Önemi

İşletmeler toplumda insanların yaşamlarını etkileyebilecek ya da şekillendirebilecek kadar güçlü bir rol oynuyor. Bunun yanı sıra hükümetler, vatandaşlar ve yatırımcılar şirketlerin insanları önemsediğini anladığını ve insanların problemleriyle ilgilendiklerini görmek istiyor.

Şirketlerin değerler üzerine yoğunlaşması müşterilerin şirkete güven duygusu geliştirmesini sağlar. Sürdürülebilirlik ayrıca uzun vadede küresel zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olmanın ötesinde tasarruf sağlar, iş verimliliğini ve kârı artırır.

1. Çevresel Faydalar

Sürdürülebilirlik kavramı, gezegenin kaynaklarının sınırlı olduğunu kabul eder ve kaynakların aşırı kullanımından kaçınır. Kaynakların verimli ve kontrollü kullanımı ancak insanların ve şirketlerin toplu çabasıyla gerçekleşir. İnsanlığın karşı karşıya olduğu çevresel sorunlar ve sürdürülebilirlik kavramının fayda sağladığı meseleler şunlardır:

İklim değişikliği: İklim değişikliği, ortalama sıcaklıkta ve hava koşullarında meydana gelen uzun vadeli değişimdir. İklim değişikliği büyük oranda insanların sebep olduğu sıcaklıkların artmasına sebep olan sera gazlarından kaynaklanır.İklim değişikliğinin etkisiyle kutup buzulu gün geçtikçe daha fazla erimekte ve deniz seviyeleri yükselmektedir.

Kirlilik: Kirlilik, zararlı ve zehirli maddelerin doğal yaşama girmesini ifade eder. Hava kirliliği, toprak kirliliği ve su kirliliği gibi kategorilere ayrılan kirlilik, girdiği ortamdaki tüm canlıların yaşamını tehdit eder.

Biyoçeşitlilik kaybı:Hayvanlardan mikroorganizmalara kadar tüm canlıların çeşitliliğini içeren biyoçeşitlilik,gezegenin hayatta kalarak yaşanabilir bir yer olmasında kritik rol oynar. İnsanların bilinçsiz kaynak kullanması gezegenin ormansızlaşmasına ve kirlenmesine yol açarak biyoçeşitliliğin tehdit altına girmesine sebep olur.

Sürdürülebilirlik yukarıda sıralanan sorunlara karşı savaşmak için çaba sarf eder ve girişimlerde bulunur. Gezegenin ve yaşamın korunması, gelecek nesillerin de gezegenin güzelliklerinden faydalanabilmesi için sürdürülebilirlik kavramının tüm insanlar ve şirketler tarafından benimsenmesi herkese fayda sağlayacak bir stratejidir.

2. Şirketlere Faydası

Sürdürülebilirlik kavramındaki temel amaç her zaman çevrenin yararını gözetmek ve şirketin karbon ayak izini azaltmaktır. Sürdürülebilirlik kavramını benimsemek uzun vadede hem gezegene büyük faydalar sağlar hem de iş başarısına ve ekonomik büyümeye yol açar.

Yatırımcılar: İnsanların çevreye daha duyarlı hale gelmesiyle birlikte şirketlerin sürdürebilir iş stratejilerine sahip olması potansiyel yatırımcılar için önemli bir kriterdir. Ayrıca son yıllarda etki yatırımları yatırımcılar arasında geçmişte hiç olmadığı kadar popüler bir yatırım türü haline gelmiştir. Sürdürülebilirlik kavramını iş stratejinize dâhil ederekve çevre dostu bir strateji izleyerek iş girişimlerinizi finanse edecek yeni yatırımcıları çok daha kolay çekebilirsiniz.

Müşteriler: Şirketlerin çevre dostu olup olmaması bir kişiyi o markaya yakınlaştırabilir ya da uzaklaştırabilir. Sürdürülebilir bir iş stratejisi oluşturmak müşterilerde ve potansiyel müşterilerde güven duygusu oluşturur.

Özetlemek gerekirse farkındalığın artmasıyla sürdürülebilirliğe olan talep yüksektir. Kurumsal bir sürdürülebilirlik planı yalnızca gezegenin korunmasını sağlamakla kalmaz aynı zamandaşirketlerin ekonomik büyümesini de destekler.

Kurumsal Sürdürülebilirlik Stratejisi Oluşturma Adımları

Sürdürülebilirlik stratejisini iş performansına dönüştürmenin birçok yolu vardır. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız sektörünüzdeki sürdürülebilir iş stratejisi uygulayan şirketleri inceleyerek fikir sahibi olabilir hatta ortaklık kurmayı düşünebilirsiniz. Kurumsal sürdürülebilirlik stratejisi oluşturmak için aşağıda verilen beş adımı takip edebilirsiniz:

1. Problemi Değerlendirin ve Hedefleri Tanımlayın

Sürdürülebilirlik stratejisinin ilk adımı ekibiniz, şirketiniz, müşteriniz için sürdürülebilirliğin ne anlama geldiğini değerlendirmektir.Her bir kategori için sürdürülebilirliğin anlamını değerlendirin, sorunları tespit edin ve bu konuda hangi adımların atılabileceğini belirleyin.

Süreci kolaylaştırmak için şirketinizin ne kadar atık ürettiğini, şirket kültürünüzün sürdürülebilirlikle alakalı değerler içerip içermediğini, eğer içeriyorsa ekibinizin bu değerler için neler yaptığını, şirketinizin insanlar üzerinde nasıl bir etki bıraktığını,ürün ve hizmetlerinizin belirli bir kitleye yardımcı olup olmadığını sorgulayın.

2. Misyonunuzu Belirleyin

Bir önceki adımda hedeflerinizi belirlediniz, şimdi misyonunuzu tanıtmalısınız. Etkili bir misyon beyanı, şirketinizin değerlerini ve amaçlarını yansıtır. Sürdürülebilir bir şirket olduğunuzu müşterilerinize ve potansiyel müşterilerinizemisyon beyanı aracılığıyla gösterin.

3. Stratejinizi Oluşturun

Sürdürülebilirlik kavramını benimserken aynı zamanda şirketinizin kârlı kalmasını sağlamanız da gerekir çünkü kârlı olmazsanız amacınızı gerçekleştiremezsiniz.Sosyal değerinizi artırırken verimliliğinizi de artırabilecek stratejileroluşturun.

Strateji oluştururken ilk etapta büyük oynamanız gerekmez. Küçük değişiklikler, büyük ölçekli etki için başlangıç noktası olabilir. Örneğin, şirketinizin dijital imza teknolojisine sahip olmasını sağlayarak kâğıtsız ofis düzenini hayata geçirebilirsiniz. Dijital imza sayesinde aşırı kâğıt kullanımının önüne geçerek hem çevreye katkıda bulunabilir hem de şirket giderlerinden büyük tasarruf elde edebilirsiniz.

4. Stratejiyi Uygulayın

Misyonunuzu belirledikten ve stratejilerinizi oluşturduktan sonra hedeflerinizi gerçekleştirmek için girişimlerde bulunmaya başlayabilirsiniz. Stratejilerinizi uygularken bir harita oluşturmak ilerlemeyi hızlandırmanıza yardımcı olur.

5. Sonuçları Değerlendirin

Stratejinizi uygularken, hedeflerinizin, misyonunuzun ve ilerlemenizin uyumlu kalmasını sağlamak için süreci ve sonuçları periyodik olarak kontrol edin.

SON VİDEO HABER

Uçakta olay çıkarıp, 'Türkiye'yi satın alırım' diye tehdit etti

Haber Ara