AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, düzenlediği basın toplantısında Rize-Artvin Hava Limanı ile ilgili soruları cevapladı. Karal, Rize-Artvin Hava Limanı için çok kısa sürede önemli mesafe alındığını ifade edip, "Rize- Artvin Hava Limanı için ilk olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü teknik personeli tarafından Artvin ve Rize'de hava limanı için yer tespit çalışmaları gerçekleştirildi. Bu kapsamda yer tespit çalışmaları sonucunda 'Artvin -Rize Havalimanı Ön Değerlendirme Etüd Raporu' hazırlandı. Artvin, Rize ve çevresinde konvansiyel boyutlarda bir hava limanının yapılabilmesine uygun arazi şartlarına sahip bir yer tespit edilmeye çalışılmış olmasına rağmen, kıyı şeridinden itibaren Rize ilinin güneyine doğru yükselen dağ silsilelerinin varlığı nedeniyle sarp ve engebeli bir arazi yapısına sahip olması bakımından hava limanı yapımı için uygun bir yere rastlanılamadı. Özellikle Karadeniz Sahil Yolu boyunca deniz dolgusu açısından havalimanı yapılabilirliği uygun olan ve uçakların iniş kalkış ve uçuş sahası koşulları dikkate alınarak yer tespit çalışmaları gerçekleştirilmesi sonucunda Rize il merkezine yaklaşık 34 kilometre, Trabzon il merkezine yaklaşık 105 kilometre ve Artvin il sınırına ise yaklaşık 75 kilometre uzaklıktaki Yeşilköy ve Pazar sahili hava limanı inşaatı için uygun görüldü" dedi.
"Ordu-Giresun HAVA LİMANININ 2.5 KATI BÜYÜKLÜKTE OLACAK"
Karal, Rize-Artvin Hava Limanı yapımında Ordu-Giresun Hava Limanı'nın örnek alınacağını ancak büyüklük ve derinlik bakımından Ordu-Giresun Hava Limanı'ndan 2.5 kat daha fazla dolgu kullanılacağını belirterek, "Rize-Artvin Hava Limanı, ülkemizde uygulaması ilk kez gerçekleştirilen Avrupa'da 1. Dünya'da 3. olma özelliğine sahip ve bütünüyle deniz dolgusu üzerinde inşaatı yapılan Ordu-Giresun Hava Limanı model alınarak inşa edilecektir. Deniz üzerinde inşa edilecek bir hava limanı olmasına rağmen kara hava limanları ile aynı boyutlarda ve özelliklerde olacaktır. İniş kalkışlar için Boeing 737-800 tipi uçaklar referans alınarak projelendiriliyor. Pist boyutu 45 metre genişliğinde ve 3 kilo metre uzunluğunda planlandı. Terminal binası ve diğer üstyapı tesisleri ile yılda 2 milyon yolcuya hitap edebilecek. Planlanan bölge yaklaşık 30 metre derinlikte. Bu nedenle dolgu için 100 milyon ton civarında taş kullanılması hesaplanıyor" dedi.
2016 YATIRIM PROGRAMINA TEKLİF EDİLDİ
Karal, Rize-Artvin Hava Limanı Projesi'nin 2016 yatırım programına alınması için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Kalkınma Bakanlığı'na teklifte bulunduğunu ifade ederek, "Artvin-Rize Hava Limanı fizibilite etüdü 12 Mayıs 2014 tarihinde hazırlanmıştı. Çevresel Etki ve Değerlendirme Raporu (ÇED) için ÇED halk bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Zemin sondaj etüdü ve batimetrik harita alımı çalışmaları tamamlandı. Dalgakıran, koruyucu mendirek tip kesitine ve altyapı kesin proje hazırlık çalışmalarına başlanıldı. İmar Planı çalışmaları başlatıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Başkanlığı projenin 2016 yılı yatırım programına alınması için 600 milyon altyapı, 150 milyon üstyapı inşaatı olmak üzere toplam 750 milyon TL proje tutarı olarak teklif edildi. 2016 yılı yatırım programına alındıktan sonra ise alt yapı ihalesinin yapılması için takibimizi ve çalışmalarımızı aralık vermeden sürdüreceğiz" açıklamasında bulundu.
Rize-Artvin Hava Limanı için yürüttükleri siyasi çalışmaların olumlu neticeler verdiğini, rayına sokulan çalışmaların belli bir periyotta ilerleyeceğini vurgulayan Karal, "Bu devasa bir projedir. Deniz üzerinde kurulan hava limanı olarak Avrupa'da ikinci dünyada ise dördüncü proje olacaktır. bugün başlanıp yarın tamamlanması mümkün değil. Proje mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde ilerliyor. Teknik boyutu oldukça fazla olan bir proje. Bu nedenle hemşehrilerimizden biraz daha sabırlı olmalarını istiyoruz. Hava Limanı çalışmamız rayına girdi. Şimdi bir o kadar önemli olan Lojistik Merkez ve diğer projelerimize yoğunlaşmak istiyoruz" dedi.